krupniak

ZOBACZ TAKŻE:

Przepis ten mam od mojej babci która zawsze go piekła, a ja jeszcze jako mała dziewczynka zawsze się nim zajadałam, prosząc o więcej. ;) Jest bardzo sycący, choć bardzo niedawno odkryłam że idealnie Zobacz więcej
Piróg biłgorajski tradycyjnie wypiekany jest na Lubelszczyźnie. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych woj. lubelskiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jestto wytrawny wypiekz Zobacz więcej
Przy okazji Świąt sięgamy do korzeni i z sentymentem wspominamy dom rodzinny i potrawy z dzieciństwa. Dziś tradycyjne danie z mojego rodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski, zwany Zobacz więcej
Zakochałam się...mam związek z Pirogiem biłgorajskim. To mój pierwszy raz i chyba udany:)))) Po moje mini ucieczce do Zamościa i delektowaniu się tam codziennie tym daniem postanowiłam sama zrobić. To Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski 2441

0
Książka kucharska - Jarski zakątek wtorek, 22 stycznia 2013 13:13 Jest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pasja Smaku
Piróg biłgorajski łysy

Piróg biłgorajski łysy 144

5
krupniakiem i pirogiem gryczanym. Od 2005 roku wpisany jest na krajową Listę Produktów Tradycyjnych. Występuje w wersji bez skórki czyli łysej oraz w otoczce z ciasta drożdżowego. Przepis otrzymałam Zobacz więcej
. Krupiak, jak mówią o nim gospodynie z Krzeszowa na Podkarpaciu, pieczony był niegdyś przy okazji świąt, uroczystości rodzinnych i przyjęć. Znam również jego odpowiednik na Lubelszczyźnie. Tam znany Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Życie w apetycie
PIRÓG BIŁGORAJSKI

PIRÓG BIŁGORAJSKI 1636

0
Prawdziwy przysmak z Lubelszczyzny, czyli nadzienie ziemniaczano-serowo-gryczane zapieczone pod drożdżowym ciastem Dawniej nazywany krupniakiem :-) Niezwykle popularny i codzienny pieróg, dostępny w Zobacz więcej
czasu znajduje się na moim stole. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Pieróg Biłgorajski w dniu 28 września 2005r. został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii wyroby Piekarnicze i Zobacz więcej
, szabanką, bałabuchami czy krupniakiem. Te lokalnespecjały można znaleźć w lokalnych sklepikach, u gospodyń wiejskich czy gospodarstwach agroturystycznych. Natomiast wszędzie w regionie skosztować Zobacz więcej
, szabanką, bałabuchami czy krupniakiem. Te lokalnespecjały można znaleźć w lokalnych sklepikach, u gospodyń wiejskich czy gospodarstwach agroturystycznych. Natomiast wszędzie w regionie skosztować Zobacz więcej
:00 CEST lepszysmak pisze... Przede wszystkim gratulacje za wytrwałość! Z przyjemnością do Ciebie zaglądam i spisuję sobie przepisy do wypróbowania. Co do dzisiejszego przepisu, kiedyś robiłam Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: