książki o izraelu

Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu w Izraelu. Dotykałam historii spacerując starożytnymi uliczkami, ale też obserwowałam jak żyją współcześni mieszkańcy Tel Avivu czy Jerozolimy. Włóczyłam się po Zobacz więcej
nattiem
nattiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Superfoods in Warsaw
Shakshouka

Shakshouka 118

0
Shakshouka - danie z jaj gotowanych w pomidorowo-paprykowym sosie - pochodzi z Tunezji. Jego nazwa w języku arabskim oznacza "mieszankę". Zyskało ogromną popularność w Izraelu, gdzie walczy o miano Zobacz więcej
Pośród moich tureckich zakupów znalazły się specjały typowe dla tego kraju, lecz nie tylko: kupiłam (za absolutną fortunę) irański szafran, a także - znany mi do tej pory głównie z książek kulinarnych Zobacz więcej
Swego czasu bardzo popularne w Izraelu chałwowe ciasteczka, dziś nieco zapomniane. Ja odkryłam je właśnie dzisiaj i zakochałam się! Przepis pochodzi ze słynej książki „Jerusalem” autorstwa duetu Zobacz więcej
Do tego wpisu zbierałam się już jakiś czas. A że niestety ostatnio go niewiele to wybaczcie, ale trochę minęło od ostatniego przepisu ;) Bardzo polubiłam twórczość Ottolenghiego – bo z pewnością nie Zobacz więcej
wydawało mi się, że z cymesem nie mam żadnych ani doświadczeń, ani wspomnień. Myślałam, że znam go tylko i wyłącznie z książek, albo najwyżej z opowieści znajomych. Te opowieści notabene, bez używania Zobacz więcej
, Liban, Jordania, Syria, Turcja i Izrael z ich bogatą tradycją kulinarną. Książka Nidy Degutiene, - "Smaki Izraela" wywołała u nas falę wspomnień i tęsknoty za tym maleńkim skrawkiem ziemi, który w Zobacz więcej
Celem Nidy Degutiene było napisanie książki kucharskiej, która będzie jak otwarte drzwi do kuchni zwykłego izraelskiego domu. Skąd wzięła się jej fascynacja kuchnią Izraela? Nida jest Litwinką i Zobacz więcej
Hummus to jedna z moich ulubionych przekąsek, chyba najczęściej robione przeze mnie w domu danie. Przed podróżą do Izraela zawsze robiłam je na bazie zmodyfikowanego przepisu Tomka Woźniaka, w którym Zobacz więcej
Moja droga M.! To fantastycznie, że Twoja kariera rozwija się tak pomyślnie, choć oczywiście jest drobny tego minus: brak czasu na korespondencję, gotowanie i czytanie. Ja sama, choć mam czasu Zobacz więcej
Szakszuka czyli jaja sadzone w aromatycznym, pomidorowym sosie Prawdopodobnie mało kto nie słyszał o szakszuce. Są to jajka posadzone w paprykowo-pomidorowym, ostrym sosie. Danie prawdopodobnie Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Hraimeh

Hraimeh 276

0
Bardzo lubię Kuchnię żydowską Clarissy Hyman. Lubię książki kucharskie, w których obok suchych przepisów są i historie, opowieści, lubię książki "z sercem". Potrawy wszak nie biorą się znikąd, tworzą Zobacz więcej
z hukiem, nieustannie słychać było gwar przestawianych stołów, szmer rozmów i trzaskanie drzwi, a koło nas co chwilę lądowały dzbany z wodą i kolejne półmiski z dodatkami – chlebem pita, pomidorami, Zobacz więcej
z książek o kuchni żydowskiej – na przykład „Kuchnia żydowska wg. Rebeki Wolff”. Znam ją także z imprez w Polsce w Towarzystwach Społeczno-Kulturalnych Żydów Polskich i dzięki Gminom Żydowskim Zobacz więcej
Granola na śniadanie - Pani Łyżeczka 8 grudnia 2014 Granola na śniadanie Granola na śniadanie, to nie jakaś tam moja fanaberia, tylko inspiracja książką: „Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej”. Nie, Zobacz więcej
żadnego zrozumienia. I co? I jedzą, chwalą, biorą dokładki, ale czosnku nie jadają .... Czyżby? Ale o tym za chwilę. Pewnie nie tylko mnie najbardziej kojarzy się właśnie z kuchnią francuską, Zobacz więcej
Falafel. فلافل to danie kuchni narodowych na Bliskim Wschodzie. Prawdopodobnie pochodzi z Egiptu, gdzie spożywany był przez Koptów w czasie Wielkiego Postu w postaci kulek z bobu.Danie zostało Zobacz więcej
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Na obiad > Zobacz więcej
na hummus doskonały. Na prawdę, nie ściemniamy. Każde odstępstwo oddala od ideału. Oczywiście według nas, bo tyle hummusów ilu kucharzy. Hummus, a właściwie ḥummuṣ bi ṭaḥīna (arab. حمّص بطحينة – Zobacz więcej
Oliviera i zamknięciu restauracji Hermitage w 1905 roku, w wydawanych wówczas książkach kucharskich zaczęły się pojawiać próby odwzorowania przepisu na Sałatę Olivier. Swój wkład miał tu sam Iwanow, Zobacz więcej