książki o izraelu

{{headerMessage}}
Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu w Izraelu. Dotykałam historii spacerując starożytnymi uliczkami, ale też obserwowałam jak żyją współcześni mieszkańcy Tel Avivu czy Jerozolimy. Włóczyłam się po Zobacz więcej
nattiem
nattiem Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Superfoods in Warsaw
Shakshouka

Shakshouka 125

0
{{headerMessage}}
Shakshouka - danie z jaj gotowanych w pomidorowo-paprykowym sosie - pochodzi z Tunezji. Jego nazwa w języku arabskim oznacza "mieszankę". Zyskało ogromną popularność w Izraelu, gdzie walczy o miano Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pośród moich tureckich zakupów znalazły się specjały typowe dla tego kraju, lecz nie tylko: kupiłam (za absolutną fortunę) irański szafran, a także - znany mi do tej pory głównie z książek kulinarnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Swego czasu bardzo popularne w Izraelu chałwowe ciasteczka, dziś nieco zapomniane. Ja odkryłam je właśnie dzisiaj i zakochałam się! Przepis pochodzi ze słynej książki „Jerusalem” autorstwa duetu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do tego wpisu zbierałam się już jakiś czas. A że niestety ostatnio go niewiele to wybaczcie, ale trochę minęło od ostatniego przepisu ;) Bardzo polubiłam twórczość Ottolenghiego – bo z pewnością nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wydawało mi się, że z cymesem nie mam żadnych ani doświadczeń, ani wspomnień. Myślałam, że znam go tylko i wyłącznie z książek, albo najwyżej z opowieści znajomych. Te opowieści notabene, bez używania Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, Liban, Jordania, Syria, Turcja i Izrael z ich bogatą tradycją kulinarną. Książka Nidy Degutiene, - "Smaki Izraela" wywołała u nas falę wspomnień i tęsknoty za tym maleńkim skrawkiem ziemi, który w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Hummus to jedna z moich ulubionych przekąsek, chyba najczęściej robione przeze mnie w domu danie. Przed podróżą do Izraela zawsze robiłam je na bazie zmodyfikowanego przepisu Tomka Woźniaka, w którym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Pierwsze przepisy z tej książki wyglądają jakbym czytała książkę “1000 potraw z bakłażana”, a ja nie jestem bardzo bakłażanowa. Na szczęście potem jest cała żelazna klasyka, czyli hummus, śledzie i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Moja droga M.! To fantastycznie, że Twoja kariera rozwija się tak pomyślnie, choć oczywiście jest drobny tego minus: brak czasu na korespondencję, gotowanie i czytanie. Ja sama, choć mam czasu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szakszuka czyli jaja sadzone w aromatycznym, pomidorowym sosie Prawdopodobnie mało kto nie słyszał o szakszuce. Są to jajka posadzone w paprykowo-pomidorowym, ostrym sosie. Danie prawdopodobnie Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Stoliczku, nakryj się!
Hraimeh

Hraimeh 293

0
{{headerMessage}}
Bardzo lubię Kuchnię żydowską Clarissy Hyman. Lubię książki kucharskie, w których obok suchych przepisów są i historie, opowieści, lubię książki "z sercem". Potrawy wszak nie biorą się znikąd, tworzą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z hukiem, nieustannie słychać było gwar przestawianych stołów, szmer rozmów i trzaskanie drzwi, a koło nas co chwilę lądowały dzbany z wodą i kolejne półmiski z dodatkami – chlebem pita, pomidorami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to hummus, czyli pasta z ugotowanej ciecierzycy, sezamu (choć pan kucharz zapewniał, że sezamu nie było, ale może się nie zrozumieliśmy), oliwy, czosnku (ja czosnku nie czułam). Hummus podaje się Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Granola na śniadanie - Pani Łyżeczka 8 grudnia 2014 Granola na śniadanie Granola na śniadanie, to nie jakaś tam moja fanaberia, tylko inspiracja książką: „Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej”. Nie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
żadnego zrozumienia. I co? I jedzą, chwalą, biorą dokładki, ale czosnku nie jadają .... Czyżby? Ale o tym za chwilę. Pewnie nie tylko mnie najbardziej kojarzy się właśnie z kuchnią francuską, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Falafel podawał nam pan prosto z okienka malutkiego baru. W gorącym lawaszu, z sosem tahini i mnóstwem ziół i warzyw. Idealny zestaw smaków plus szeroki uśmiech kucharza. Poranki pod świętą Górą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Make Cooking Easier Toggle navigation Start Przepisy Dla dzieci Na kolację Na obiad Na słodko Na śniadanie Przekąski W ciąży Książka Archiwum O mnie Kontakt Make Cooking Easier > Na obiad > Zobacz więcej
Pawel Hadrian
Pawel Hadrian Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Zdrowsze Jedzenie
Hummus doskonały

Hummus doskonały 89

3
{{headerMessage}}
Wegański sos pieczeniowy. Najlepszy! Tajskie uniesienia, czyli kokosowy ryż z mango Wegańska zupa krem z czerwonej soczewicy Szukaj: Tagi 10 minutajurwedabakłażanbesanbiały serczosnekdipdo kaszydo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sałatę Olivier, którą z oczywistych względów woleli nazywać Stoliczną, ale pamięć o oryginale zanikała. Brakowało składników, ale w kraju wszelkich rad znaleziono i na to radę. Głuszca zastąpiono Zobacz więcej