kuchnia arabska mięso mielone

{{headerMessage}}
Składniki 1 kg mielonej wołowiny 1 duża bardzo drobno posiekana cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo- serowym nadzieniem. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy 3 filiżanki zielonej soczewicy woda sol, pieprz po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i kolendry ząbek czosnku masła czerwona cebulka 2 łyżki posiekanej Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Za'atar

Za'atar 41

0
{{headerMessage}}
Za'atar to przyprawa powszechnie występująca w kuchni arabskiej, choć właściwie jest stosowana na całym obszarze Bliskiego Wschodu, także w Turcji czy Izraelu. Jest to mieszanka tymianku, białego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Festiwal Kuchni Arabskiej. 4 udka kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku skórka z 2 kiszonych cytryny 2 łyżki oliwy 250 ml wody 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki kminu rzymskiego 2 łyżki ziaren kolendry Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Szaszłyki po marokańsku

Szaszłyki po marokańsku 61

0
{{headerMessage}}
MAROKAŃSKU (2 porcje) 2 filety z kurczaka, 1-2 łyżki oliwy, 1 duży ząbek czosnku, łyżeczki mielonego kuminu, łyżeczki mielonej kolendry, łyżeczki curry, łyżeczki pieprzu cayenne, łyżeczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kofty posłużyłam się tym przepisem. Składniki: 500 g mięsa wołowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 1 łyżeczki mielonego cynamonu ok. 1 łyżeczki mielonych nasion kolendry ok. 1/2 łyżeczki mielonego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Lubię czasem zjeść coś mięsnego. Mięsno-pomidorowe smaki. Najlepiej z makaronem, ale kaszą też nie pogardzę. Kuskus jest chyba moim numerem jeden. Na rozpoczęcie III Festiwalu Kuchni Arabskiej w Zobacz więcej
Mirabelka
Mirabelka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mirabelkowy blog
Szaszłyki w stylu arabskim

Szaszłyki w stylu arabskim 165

0
{{headerMessage}}
marynowaniu, mięso jest aromatyczne i naprawdę smakowite. SZASZŁYKI W STYLU ARABSKIM (na 4 porcje) 600g cielęciny marynata: 2 łyżeczki harissy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry, 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Drugą propozycją z wykorzystaniem przyprawy bezar jest smażona mielona wołowina. Takie danie nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, dlatego pozwoliłam sobie zrobić do niego chlebki pita. Chlebki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 por (biała część) 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka masła 2 łyżki przyprawy arabskiej 250 ml soku pomidorowego 150 g mięsa mielonego z indyka natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszne, wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :) Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
łyżeczki kuminu szczypta do łyżeczki chilli 2 łyżeczki mielonej kolendry 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 3 łyżeczki granulowanego czosnku 3 łyżeczki tymianku 4 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się je z wołowiny. Ja nie jadam wołowiny od dziecka i nie zmienię tego, więc wybaczcie to zastępstwo. Składniki: 25 dag zmielonej łopatki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1 kromka chleba namoczona w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mielonej 3 łyżki świeżej mięty lub 3 łyżeczki mięty suszonej 2cebule 3łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3łyżki posiekanej kolendry 4łyżki oliwy 2limonki sól morska Prymat pieprz cytrynowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zaskakująco pyszne. Mimo że nie przepadam za mielonym mięsem to w tym wydaniu wyjątkowo mi smakowało. Było zupełnie inne niż nasze polskie mielone. Nuty cytryny i mięty nadały wyjątkowego charakteru. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zaskakująco pyszne. Mimo że nie przepadam za mielonym mięsem to w tym wydaniu wyjątkowo mi smakowało. Było zupełnie inne niż nasze polskie mielone. Nuty cytryny i mięty nadały wyjątkowego charakteru. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uparłam się na szaszłyki na ten weekend majowy :)...arabska kuchnia, z jej przyprawami i aromatami jest bliska mojemu sercu, a raczej podniebieniu...przygotowałam ucztę w stylu arabskim, podałam Zobacz więcej