kuchnia belgijska

Powiem wprost: nie wiem nic o kuchni belgijskiej. Wiem za to czego podczas wycieczki do Belgii zabraknąć nie powinno – piwa i czekolady. W trakcie mojej wizyty w Brukseli spróbowałam kilkanaście Zobacz więcej
Siedem żyć gofra Było już o frytkach, było o czekoladzie... z belgijskich stereotypów pozostały mi już chyba tylko gofry. Budki z goframi nie są może tak popularne jak frytkarnie, ale dla głodnego nic Zobacz więcej
Scroll down for English version Coraz bliżej Święta.. :) Za każdym razem cieszę się jak dziecko na nadchodzącą Wigilię. Lubię dekorować dom i krzątać się w kuchni pełnej świątecznych zapachów.. W tym Zobacz więcej
FRYTKI – dziesiąty odcinek Dania główne Śniadania Przekąski Desery Zupy O mnie Współpraca Facebook TA STRONA UŻYWA COOKIE Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi Zobacz więcej
Jeśli jeszcze nie mieliście okazji być z nami to zapraszam na trzecie spotkanie :) We wtorek 13sierpnia odbędzie się kolejne spotkanie w ramach Kina od kuchni. Tym razem będziemy się delektować Zobacz więcej
klimatem i prawdopodobnie niesamowitym jedzeniem. Prawdopodobnie, bo kuchnia […] czytaj dalej Frytki belgijskie w Krakowie Cieszę się, że subskrybujesz naszego bloga Tropiciele Smaku przy pomocy RSS. Zobacz więcej
Licznik Faceta i kuchni na facebooku przebił kolejny magiczny próg, pora zatem na drugą odsłonę „Satan contest”. WYNIKI: Piwa otrzymuje Benek (komentarz na blogu z 28 września), gratulacje Nagroda Zobacz więcej
aneta89
aneta89 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
fritti e forno
Szparagi po flamandzku

Szparagi po flamandzku 155

0
W belgijskich restauracjach szef kuchni przygotowuje szparagi po flamandzku na oczach gości. Delikatny sos dobrze pasuje do białych szparagów. Są one chyba mniej popularne niż zielone, dlatego Zobacz więcej
9moniam
9moniam Obserwuj blogaObserwujesz bloga
GastroMonia
Savoir - vivre w Belgii

Savoir - vivre w Belgii 59

0
Savoir - vivre w Belgii Wykwintna kuchnia jest przedmiotem narodowej dumy, dlatego też mile będą przyjęte komplementy dotyczące podawanych potraw. Sławne są belgijskie czekoladki i piwo, którego Zobacz więcej
Dziś przedstawię Wam drugi przepis na danie kuchni belgijskiej gdzie zawitała Formuła 1 na Grand Prix Belgi. Wydarzenie dla nas utworzyła Daria. Taka marchewka jaką Wam proponuje jest niezłym Zobacz więcej
Na rynku już trzeci numer Magazynu Usta, a w nim kilka moich tekstów. MAGAZYN USTA no. 3 Przede wszystkim zapraszam Was do lektury mojego wywiad z Filipem Clayesem, szefem kuchni belgijskim Zobacz więcej
Nowość w mojej kuchni. Do tej pory liznęłam gdzieś tam słodzików czy różnych rodzajów cukrów. Jednak stewia nie przewijała się w mojej kuchni wcale. Stąd ciekawość i tak nawiązałam współpracę ze Zobacz więcej
Dziś troszkę kuchni francusko- belgijskiej. Rozpływające się w ustach, delikatne i puszyste ziemniaczki. Pysznie smakują jako danie samodzielne, ale doskonale uzupełnią danie mięsne. W mojej kuchni Zobacz więcej
Lusi
Lusi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Meat Me Alive
Petit déjeuner #1

Petit déjeuner #1 83

0
, pracując na budowie na terenie elektrowni EDF Cordemais. Korzystając z tego, że Francuzi mają mnóstwo ciekawych produktów i potraw do zaoferowania na rozpoczęcie posiłkiem udanego dnia,rozpoczynam u Zobacz więcej
Makaron z brokułami. Kolejny weekend opuszczam Warszawę i wracam do domu do Lublina. Spowodowane jest to małym, szalonym owczarkiem belgijskim który potrafizgryźćwszystko co wpadnie pod nos. Śpi w Zobacz więcej
Cykoria zawsze kojarzy się z kuchnią belgijską. Jesteśmy fanami cykorii, więc polecamy smakoszom takiego zestawienia. Składniki 6 piersi kaczki 2 łyżki soli 4 średnie cykorie 80 ml ostu ryżowego 2 Zobacz więcej
Mija bardzo intensywny dla mnie tydzień, podczas którego poznałam kilka nowych potraw o charakterystycznych smakach. Może wkrótce uda mi się je odtworzyć w kuchni i zamieścić tutaj. Intensywny tydzień Zobacz więcej
Co roku w Gdańsku odbywa się Jarmark Dominikański. To święto turystów, handlarzy, a także tych, co lubią podjeść. Poza standardowymi namiotami sprzedającymi bigos, kiełbaski i nadmorskie oscypki spod Zobacz więcej
To już dzisiaj- Światowy Dzień Pieczenia, czyli dzień w którym każdy może spróbować swoich sił w pieczeniu. U mnie już od samego rana kuchenny zamęt. Resztki ubitej śmietany, pełna makutra i rozgrzany Zobacz więcej
i przepysznymi posiłkami, które tam jadłam, choć nie ma nic wspólnego z kuchnią belgijską. Swoją drogą z jakiego kraju pochodzi to danie, bo ja nie mam pojęcia? Składniki - 1 duży seler - 1 cebula - Zobacz więcej