kuchnia chińska

Zapraszam Was Kochani do odkrywania nowych, nietuzinkowych smaków. Dzisiaj polecam przepis na kapustę pekińską po chińsku, jak już Wam wcześniej wspominałam, ostatnio moje zainteresowania kulinarne Zobacz więcej
Parę tygodni temu otrzymałam od firmy BLUE DRAGON produkty z kuchni chińskiej, aby móc sprawdzić jak można je wykorzystać w naszych domowych kuchniach i poczuć orientalne smaki Ostatnio nie miałam Zobacz więcej
W zasadzie nie jestem szczególną fanką kuchni chińskiej, ale gdy zobaczyłamtutajprzepis na smażonego arbuza pomyślałam sobie, że nie mogę przejść obok tego obojętnie. Smażone, chińskie banany w Zobacz więcej
główne Deser Napoje Obiad Recenzje restauracji Sosy Zupa Śniadanie Mięso Boczek Indyk Kurczak Wołowina Zielono mi Borówki Botwinka Brokuł Buraki Cebula Kukurydza Ogórek Papryka Pieczarki Pomidory Zobacz więcej
Dzisiejsze danie pochodzi z książki „Kuchnia chińska” wydawnictwa Astrum. Pierwotnie miały być to marynowane skrzydełka kurczaka, jednak niestety w pobliskim sklepie właśnie czekali na dostawę, a że Zobacz więcej
Chiny są ogromnym krajem, w którym mieszają się różne kultury i grupy etniczne, dlatego tak, jak w przypadku Indii, trudno jest mówić o jednej spójnej kuchni narodowej. Każda prowincja słynie z innych Zobacz więcej
Luty już za nami. Z francuskiego menu największym zainteresowaniem cieszył siękurczak w winieoraz desery wprowadzone w ramach słodkiego piątku, czylicreme bruleeitarta tatin. Czas rozpocząć podróż w Zobacz więcej
Wieczór z kuchnią chińską Fuchsia Dunlop, angielska badaczka kuchni chińskiej i autorka książek kucharskich, powinna dostać medal za gastronomiczną odwagę. Niestraszne jej żabie jajniki, gęsie jelita, Zobacz więcej
Nie istnieje jedna kuchnia chińska. Klasycznie w kuchni Chin wyróżnia się osiem tradycji wywodzących się z rożnych regionów - Anhui, Kanton, Fujian, Hunan, Jiangsu, Syczuan, Shandon i Zhejiang. I Zobacz więcej
Jakiś czas temu zaproponowano mi udział w akcji z kuchnią chińską i z produktami marki BlueDragon. Bez dłuższego zastanowienia zgodziłam się, chciałam sama spróbować swoich sił i przygotować kilka dań Zobacz więcej
pozostawiając w woku jedynie łyżkę oleju. Papryki i czosnek podsmażyć na oleju kilka sekund a następnie dodać mięso i marynatę-2, smażyć na największym ogniu kilka sekund. Gorącą podprawę podawać! Zobacz więcej
Smaki kuchni chińskiej lubi chyba każdy. Jej dużą zaletą jest również łopatologiczna prostota przygotowanie jedzenia i bardzo krótki czas wykonania. Miasto Xian (a właściwie Xi’an) jest jednym z 4 Zobacz więcej
Wczoraj miałam piękny sen… śniło mi się, że perfekcyjnie znam język angielski i chiński – kantoński i pracuję w jakiejś ważnej korporacji w Hongkongu… po południu zaś kurier dostarczył mi paczkę z Zobacz więcej
Stali bywalcy mojego bloga już wiedzą, że uwielbiam testować nowe przepisy. Jeszcze bardziej lubię próbować nowe smaki. Zaproszenie na warsztaty kulinarne Akademii Smaku Siemens przyszło zupełnie Zobacz więcej
cieszą się przepisy na dania, w których pojawia się mięso smażone z warzywami. Popularne są też mięsa duszone, podawane w aromatycznych sosach. Wybór takich dań jest ogromny. Nie zmienia to jednak Zobacz więcej
Autor:Ching-He Huang Tytuł:Kuchnia chińska Liczba stron:159 Liczba przepisów:ponad 100 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:24 Jeszcze całkiem niedawno omijałam szerokim łukiem wszelkie kuchnie rodem Zobacz więcej
Banalnie prosty, niezwykle szybki w przygotowaniu i ogromnie smaczny przepis na obiad z kuchni chińskiej. Składniki: 150g makaronu (w oryginale jest makaron Mie) 1 cukinia 1 marchewka 3 ząbki czosnku Zobacz więcej
Banalnie prosty, niezwykle szybki w przygotowaniu i ogromnie smaczny przepis na obiad z kuchni chińskiej. Składniki: 150g makaronu (w oryginale jest makaron Mie) 1 cukinia 1 marchewka 3 ząbki czosnku Zobacz więcej
Przepis z północnych Chin – Pekin 400g wołowiny pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 czerwone chili dymka 3 ząbki czosnku olej marynata-1 2 łyżki sosu sojowego 1/2 roztrzepanego białka 1 łyżka Zobacz więcej
niej i ich Kasi czyli naszej przewodniczce po daniach i smakach na chwilę Warszawa zamieniła się w Pekin pachnący pysznymi smakami, aromatami. Na początek poszła genialnie prosta sałatka z bakłażanów Zobacz więcej