kuchnia chorwacka

O ile ktoś nie podąża wyłącznie głównymi deptakami kurortów oraz ścieżkami udeptanymi przez tysiące innych turystów, podróże są doskonałą okazją do poznania tradycji, kultury i przede wszystkim kuchni Zobacz więcej
Chorwackie wybrzeże jakie jest, każdy wie. Z roku na rok coraz droższe, bardziej kiczowate i zatłoczone. Jednak pewne rzeczy pozostają niezmienne: kamienne uliczki są równie piękne jak kiedyś, morze Zobacz więcej
Panierowane naleśniki z indykiem to lekkie danie współczesnej kuchni chorwackiej która łączy w sobie smaki mięsa i warzyw.W mojej wersji delikatny smak piersi z indyka jest podkreślony przez świeże Zobacz więcej
We wtorek miałam okazję uczestniczyć w spotkaniu organizowanym przez stowarzyszenie Kobiety i Wino. Bardzo miły i sympatyczny wieczór spędzony na degustacji chorwackich win. Jeżeli chcecie zobaczyć Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Milion Smaków
Cevapcici

Cevapcici 322

0
Cavapcici to moje ulubione danie kuchni chorwackiej i moja obowiązkowa pozycja w menu zawsze kiedy jestem w tym kraju.Cavapcici to małe "kotlety mielone" w kształcie cylindrów o długości około 5 Zobacz więcej
Taka sałatka toklasyk, który sprawdza się w upalne dni. Minimum wysiłku w kuchni, a jest smacznie i co najważniejsze sałatka gasi pragnienie. Moja przygotowana jeszcze z Chorwackiego, przesłodkiego Zobacz więcej
Oblicza kukurydzy z mojego archiwum zdjęć chorwackich. Aż trudno uwierzyć, że początek upraw kukurydzy datuje się na ok. 5 tys. lat przed naszą erą. Pochodzi z Meksyku. W krajach słabo rozwiniętych Zobacz więcej
(genialny patent, niestety nie do powtórzenia w naszym klimacie). Figami pod domem już się zachwycałam przy okazji figowego dżemu (Miś zresztą też). Fig mieliśmy pod dostatkiem, więc postanowiliśmy Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Milion Smaków
Chorwacka gregada

Chorwacka gregada 146

1
Gregada to tradycyjny chorwacki gulasz rybny pochodzący z wyspy Hvar. Biała świeża ryba gotowana jest w białym winie z kawałkami ziemniaków oraz z ziołami. Jadłam to danie w ubiegłym roku właśnie na Zobacz więcej
faktów o sobie samym, - podziękować nominującemu blogerowi u niego na blogu, - pokazać nagrodę The Versatile Blogger u siebie na blogu. BLOGI, KTÓRE NOMINUJĘ TO: 7 faktów o mnie: * Jestem uparta Zobacz więcej
Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Cevapcici

Cevapcici 1977

1
Kolejny, niestety już ostatni, przepis z serii „blogerzy na wakacjach” . Z naszego wyjazdu najlepiej zapamiętam wspólne posiłki. Odwiedzaliśmy różne restauracje, siadaliśmy przy dużym stoliku (w końcu Zobacz więcej
z Turcji, francuską zupą cebulową, chorwacką doradą z rusztu, szopską sałatką z Bułgarii, egzotycznymi smakami Azji, kukurydzianymi Ameryki Południowej, wołowiną z Argentyny, a może stekiem z Teksasu Zobacz więcej
mąki. Dodając mąkę sprawdzamy czy dają się lepić ładne kulki. Do wrzącej lekko osolonej wody wkładamy kluski i gotujemy do momentu zagotowania wody. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy w Zobacz więcej
Mówiąc o kuchni chorwackiej nie można zapomnieć o szynce pršut, suszonej na słońcu i wietrze oraz o figach od których, aż uginają się przydrożne drzewka. Postanowiłam połączyć te dwa skrajne smaki. Zobacz więcej
Przepis z kuchni chorwackiej Składniki 1,2 kg tołpygi 5 łyżek maki 100 g masła 1 łyżka oliwy sól pieprz pół l wytrawnego białego wina świeży tymianek Przygotowanie Rybę po sprawieniu opłukałem, Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
CHORWACKIE WSPOMNIENIA

CHORWACKIE WSPOMNIENIA 152

0
to nie do końca chorwacka, ale na pewno bałkańska potrawa. Przepis na burka z serem już czeka, więc za niedługo powinien pojawić się w mojej kuchni. Do każdego z tych smakołyków idealnie będzie Zobacz więcej
Knedle są powszechne w kuchniach Niemiec, Czech, Austrii ale w każdym z sąsiednich krajów są także obecne. Są też obecne w kuchniach krajów bałkańskich. Przepis na knedle ze śliwkami już u mnie był. Zobacz więcej
kroštule, w Anglii znane pod nazwą sweet fritters, we Włoszech crostoli, w Niemczech Raderkuchen a w Polsce chruściki, powszechnie faworkami zwane. Te słodkie, kruche ciastka przygotowywane są Zobacz więcej
Kuchnia chorwacka to bogactwo dań rybnych, warzyw i owoców, czyli to co lubię najbardziej :) Można tu spotkać takie gatunki ryb jak morszczuk, dorada, makrela, barwena. Oprócz ryb jada się również Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
EGIPSKIE ZAPISKI

EGIPSKIE ZAPISKI 117

0
, malukhiyah lub moroheiya jest przygotowana z liści juty warzywnej (ślazu żydowskiego). Danie ma wiele odmian i jest obecne w kuchni większości krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, Zobacz więcej