kuchnia czeska

Ola Milc
Ola Milc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake with Ola
Kuchnia czeska

Kuchnia czeska 60

1
{{headerMessage}}
Ostatni weekend spędziłam w cudownej Pradze. Oczywiście była to okazja do spróbowania i przypomnienia sobie starych, zapomnianych smaków. Pamiętam, jak za dzieciaka jeździłam z rodzicami na wakacje i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto pochodzi z kuchni czeskiej. Chciałam przygotować smakołyk, przy którym się nie napracuję, a jednocześnie będzie to coś z owocami. Padło na ten przepis, a ciasto zniknęło błyskawicznie. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu zakończyła się nasza pierwsza akcja kulinarna - Kuchnia czeska. Bardzo nas cieszy zainteresowanie - jak na tak nieznaną w Polsce (o dziwo!) kuchnię, udało się zebrać większość Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszamy do udziały w naszej pierwszej akcji "Kuchnia czeska". Akcja będzie trwała przez miesiąc - od 25 maja do 25 czerwca. Przepisy należy dodawać na Durszlaku lub wrzucać linki do komentarzy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
| blog: Skarbnica smaków Muffinki z jagodami autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków Czeskie knedliki ziemniaczane autorka: qualietta | blog: Skarbnica smaków Bramboračka - czeska zupa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapraszamy do udziału w naszej czwartej akcji kulinarnej "Kuchnia gruzińska". Akcja będzie trwała przez miesiąc - od11 stycznia do 11 lutego 2013 r. Przepisy należy dodawać naDurszlakulub Mikserze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto to gościło u mnie w domu od zawsze. Od tak dawna, że nawet nie wiedzieliśmy, że to danie czeskie :) miodowe ciasto z masą grysikową pod czekoladową polewą z powidłami śliwkowymi dla mnie to po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mąki). Do dużego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. W tym czasie ciasto dzielimy na 4-5 części, każdą część rolujemy w długi wałek i tniemy go na kawałki (podobnie jak kopytka i kluski leniwe). Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czeska kuchnia jest mało znana, ostatnio zaczęłam szukać przepisów typowych dla tego kraju z uwagi na to, że mój chłopak pojechał tam na kilka dni i chciałam zrobić coś w klimacie. Okazało się, że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dziś trwa nasza pierwsza akcja kulinarna - miesiąc kuchni czeskiej. Będziemy co jakiś czas wrzucać przepisy naszych południowych sąsiadów. Liczymy również na wasze przepisy. Dziś klasyka - Smažený Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wczoraj umieściłem przepis na czeską zupę piwną. Dzisiaj również klasyk. Gulasz karlowarski. Nie, nie jest to gulasz na wodzie źródlanej, z których słyną Karlovy Vary ;) Bez warzyw, na śmietanie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bramborák (starší název cmunda) je tradiční pokrm většiny slovanských a germánských národů a Maďarů, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z jemně nastrouhaných syrových brambor, mouky, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gdyby ktoś kiedyś zapytał o ulubione danie dzieciństwa, wielu wskazałoby na knedle z owocami. A Czechy stoją knedlami we wszelkiej formie. Poniżej klasyczna propozycja - owocowe, z truskawkami :) PS. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czeskie obložené chlebíčky to dwu/trzykęsowe kanapki otwarte podawane na przyjęciach albo jako przystawka do alkoholu. O ile kanapki otwarte (w odróżnieniu od zamkniętych, czyli sandwichy) są znane na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Párek v rohlíku (nepřesně hotdog, v jihočeském:pikador) je pokrm určený k rychlému občerstvení. Wbrew powszechnemu mniemaniu, Czesi, obok Niemców, a nie Amerykanie, są mistrzami świata w fast food Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj idealny dodatek do dań czeskich, takich jak gulasz karlowarski - kapusta na sposób czeski. Tak, prawie tyle skwarków, co kapusty :P Składniki: 1 główka białej kapusty 400 g boczku 1 cebula 1 Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś, w ramach kulinarnych podróży Electrolux'a przyszła kolej na Czechy. Przepis na pyszne knedle ze śliwkami znajdziecie tutaj. Polecam! Zobacz więcej
kupcookbook
kupcookbook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kupcookbook.blogspot.com
zaczytaj się

zaczytaj się 21

0
{{headerMessage}}
* magazyn Apetyt, o którego czeskiej wersji pisałam tutaj i tutaj * USTA We kiss. We eat. We talk * Rachel Khoo i jej MAŁA FRANCUSKA KUCHNIA (pl) Do przeczytania przez weekend !!! Zobacz więcej
kupcookbook
kupcookbook Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kupcookbook.blogspot.com
zaczytaj się

zaczytaj się 20

0
{{headerMessage}}
* magazyn Apetyt, o którego czeskiej wersji pisałam tutaj i tutaj * USTA We kiss. We eat. We talk * Rachel Khoo i jej MAŁA FRANCUSKA KUCHNIA (pl) Do przeczytania przez weekend !!! Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Gulasz wołowy

Gulasz wołowy 344

0
{{headerMessage}}
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno, po raz kolejny odwiedziłam czeską Pragę. To piękne miasto z ciekawą i bogatą historią. Kuchnia czeska jest specyficzna, to … Przeczytaj cały artykuł Zobacz więcej