kuchnia egipska

Mulukhiyah, mloukhiya,molohiya, mulukhiyya, malukhiyah lub moroheiya – tyle nazw na określenie jednej zupy. Niedawno przygotowywałam prezentację o kuchni egipskiej. Tak naprawdę na początku nic o niej Zobacz więcej
W Egipcie byłam 2 tygodnie, były to wakacje pełne relaksu i wypoczynku, obeszło się bez "zemsty faraona", pomimo dużej kosumpcji dań. Wszystkiego po trochu chciałoby się spróbować,pomimo że w takiupał Zobacz więcej
Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab.شكشوكة) w dosłownym Zobacz więcej
Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Urlop

Urlop 184

0
Upalnie i beztrosko. W tych dwóch słowach mogę określić mój urlop. Spełniłam także moje marzenie z dzieciństwa - byłam pod piramidami w Gizie. Choć wyobrażałam sobie to wszystko trochę inaczej.... Zobacz więcej
Muhallebi to słodki deser pochodzący z kuchni egipskiej. W smaku i konsystencji przypomina znany wszystkim budyń. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno :) Egipski deser Muhallebi Składniki: 6 łyżek Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Fasolka po egipsku

Fasolka po egipsku 126

1
Wcześniej pokazywałam sałatki z kuchni egipskiej, tym razem prezentuję danie na ciepło, sycące i pyszne. W skład wchodzi biała fasola, czerwona papryka, cebula i curry. Dodatkowo dodałam posiekany Zobacz więcej
Kolejna prosta i smaczna sałatka z kuchni egipskiej. Bardzo aromatyczna, wyrazista w smaku, podobna do naszych pomidorów z cebulką, jednak z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i bazylii. Koniecznie jej Zobacz więcej
ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Zobacz więcej
kuchniamadlen
kuchniamadlen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Madlen
Ranking cz. 16

Ranking cz. 16 156

0
Wow! Pieczarki, schab i mięso mielone?! Nie znam takiego połączenie, ale wkrótce je wykonam by się przekonać, że to jest tak pysznie jak wygląda! Chyba, że autorka jest taka zdolna? zdjęcie Zobacz więcej
Egipskie wojaże Dzisiaj (chyba) przepisu nie będzie. Jestem wykończona po wczorajszych 6 godzinach lotu z Hurghady do Krakowa (z przystankiem w Poznaniu). Właściwie, jestem też wykończona samym Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat.Read.
Brak czasu i kanapka caprese

Brak czasu i kanapka caprese 274

1
Od rana do wieczora komputer, słowniki, komputer. Rok akademicki za pasem, w pędzie sklecony program zajęć.W kuchni remont. Brak czasu. Największe przyjemności? Koty i kanapka caprese. Jest to zresztą Zobacz więcej
Czasem zupełnym przypadkiem powstaje taka kombinacja smaków, do której później chętnie się wraca. Dokładnie tak było z tą sałatką - wrzuciłam to, co miałam akurat w lodówce i wyszło naprawdę fajne Zobacz więcej
Bardzo lubię wszelakie pasty do chleba, a szczególnie te z czosnkiem. Szczerze Wam się przyznaję, ze ten czosnkowy zapach mi nie przeszkadza, a z bobem jest to połączenie wręcz idealne. Bób jest Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Tahina

Tahina 60

0
Arabskiej kuchni towarzyszą bardzo intensywne zapachy i aromaty. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest tahina czyli oleista pasta z ziaren sezamu, której zapach jest tak aromatyczny, że Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Omlet z fetą

Omlet z fetą 887

1
Dziś rozpoczyna się festiwal kuchni arabskiej na blogu Filozofia smaku. Postanowiłam wziąć w nim udział i już od kilku dni przeglądam różne przepisy i przygotowuję się do pichcenia, ponieważ zamierzam Zobacz więcej
przepis: SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka, 2 marchewki 1 czerwonapapryka, 3 cebulki (1 czerwona), garśćgrzybów mun, szczypiorek 200 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego), 2 łyżki pasty Zobacz więcej
Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych. Smaczne połączenie ryby morskiej z pomidorami. Składniki 1 kg polędwicy z dorsza Zobacz więcej
Szakszuka to oryginalne, syte, weekendowe śniadanie. Pełne aromatów świeżych pomidorów , papryki i bazylii. To śniadanie kuchni izraelskiej, marokańskiej, tunezyjskiej i egipskiej. Szakszuka po Zobacz więcej
Dodatek do kofty i ryżu to bób z pomidorkami czyli danie kuchni egipskiej. Proste i smaczne. Zbliża się lato i to wspaniałe danie na letni obiad. Jest to danie, co prawda spożywane tradycyjnie na Zobacz więcej