kuchnia egipska przepisy

Mulukhiyah, mloukhiya,molohiya, mulukhiyya, malukhiyah lub moroheiya – tyle nazw na określenie jednej zupy. Niedawno przygotowywałam prezentację o kuchni egipskiej. Tak naprawdę na początku nic o niej Zobacz więcej
W Egipcie byłam 2 tygodnie, były to wakacje pełne relaksu i wypoczynku, obeszło się bez "zemsty faraona", pomimo dużej kosumpcji dań. Wszystkiego po trochu chciałoby się spróbować,pomimo że w takiupał Zobacz więcej
Po Świętach Wielkanocnych zostało mi w lodówce trochę jajek. Aby się nie zmarnowały, pomyślałam, że zrobię szakszukę, której nie jadłam już od wieków. Szakszuka (Shakshouka, arab.شكشوكة) w dosłownym Zobacz więcej
Shakshouka czyt. szakszuka danie kuchni tunezyjskiej które smaży się na patelni z pomidorami, kiełbaskami marquez oraz mięsem a także z jajami. Szakszuka w dosłownym znaczeniu oznacza bałagan na Zobacz więcej
kuchniabazylii
kuchniabazylii Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Bazylii
Urlop

Urlop 183

0
Upalnie i beztrosko. W tych dwóch słowach mogę określić mój urlop. Spełniłam także moje marzenie z dzieciństwa - byłam pod piramidami w Gizie. Choć wyobrażałam sobie to wszystko trochę inaczej.... Zobacz więcej
Muhallebi to słodki deser pochodzący z kuchni egipskiej. W smaku i konsystencji przypomina znany wszystkim budyń. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno :) Egipski deser Muhallebi Składniki: 6 łyżek Zobacz więcej
ilka_86
ilka_86 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Uwielbiam gotować!
Fasolka po egipsku

Fasolka po egipsku 120

1
Wcześniej pokazywałam sałatki z kuchni egipskiej, tym razem prezentuję danie na ciepło, sycące i pyszne. W skład wchodzi biała fasola, czerwona papryka, cebula i curry. Dodatkowo dodałam posiekany Zobacz więcej
Kolejna prosta i smaczna sałatka z kuchni egipskiej. Bardzo aromatyczna, wyrazista w smaku, podobna do naszych pomidorów z cebulką, jednak z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i bazylii. Koniecznie jej Zobacz więcej
ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło w wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Zobacz więcej
kuchniamadlen
kuchniamadlen Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Madlen
Ranking cz. 16

Ranking cz. 16 130

0
Krótko i na temat, bo późno. Jutro sprawozdanie z dzisiejszego gotowania:) Babka ziemniaczana- Kuchnia Pani Wiosny Uwielbiam babkę ziemniaczaną. Wygląda dokładnie tak samo jak z tego przepisu tylko Zobacz więcej
Egipskie wojaże Dzisiaj (chyba) przepisu nie będzie. Jestem wykończona po wczorajszych 6 godzinach lotu z Hurghady do Krakowa (z przystankiem w Poznaniu). Właściwie, jestem też wykończona samym Zobacz więcej
Nat
Nat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eat.Read.
Brak czasu i kanapka caprese

Brak czasu i kanapka caprese 273

1
Od rana do wieczora komputer, słowniki, komputer. Rok akademicki za pasem, w pędzie sklecony program zajęć.W kuchni remont. Brak czasu. Największe przyjemności? Koty i kanapka caprese. Jest to zresztą Zobacz więcej
porcję: 100 g piersi z kurczaka 30 g roszponki 50 g awokado 100 g papryki 15 g pomidorów suszonych 2 g sezamu 10 g kiełków rzodkiewki tłuszcz do smażenia do marynaty: 1 ząbek czosnku sos sojowy Zobacz więcej
Bardzo lubię wszelakie pasty do chleba, a szczególnie te z czosnkiem. Szczerze Wam się przyznaję, ze ten czosnkowy zapach mi nie przeszkadza, a z bobem jest to połączenie wręcz idealne. Bób jest Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Tahina

Tahina 57

0
Arabskiej kuchni towarzyszą bardzo intensywne zapachy i aromaty. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest tahina czyli oleista pasta z ziaren sezamu, której zapach jest tak aromatyczny, że Zobacz więcej
Marta
Marta Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Codzienne gotowanie
Omlet z fetą

Omlet z fetą 830

1
Dziś rozpoczyna się festiwal kuchni arabskiej na blogu Filozofia smaku. Postanowiłam wziąć w nim udział i już od kilku dni przeglądam różne przepisy i przygotowuję się do pichcenia, ponieważ zamierzam Zobacz więcej
przepis: SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka, 2 marchewki 1 czerwonapapryka, 3 cebulki (1 czerwona), garśćgrzybów mun, szczypiorek 200 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego), 2 łyżki pasty Zobacz więcej
Danie kuchni egipskiej ,zazwyczaj to mieszanina kuchni europejskiej ,dla zaspokojenia potrzeb gości hotelowych. Smaczne połączenie ryby morskiej z pomidorami. Składniki 1 kg polędwicy z dorsza Zobacz więcej
Szakszuka to oryginalne, syte, weekendowe śniadanie. Pełne aromatów świeżych pomidorów , papryki i bazylii. To śniadanie kuchni izraelskiej, marokańskiej, tunezyjskiej i egipskiej. Szakszuka po Zobacz więcej
Dodatek do kofty i ryżu to bób z pomidorkami czyli danie kuchni egipskiej. Proste i smaczne. Zbliża się lato i to wspaniałe danie na letni obiad. Jest to danie, co prawda spożywane tradycyjnie na Zobacz więcej