kuchnia francuska

Gdzieś wyczytałam, że kuchnia francuska zrodziła się z kaprysów bogatej francuskiej burżuazji, jest skomplikowana i pełna udziwnień. Jest wyrafinowana. W opozycji do niej stoi kuchnia włoska, Zobacz więcej
Kuchnia francuska | KulinarnyBlog.pl Strona główna Kontakt Współpraca Kuchnia francuska Strona główna / Kuchnia francuska Kuchnia francuska – klasyka Kuchnia francuska uważana jest za najznakomitszą i Zobacz więcej
jemcodobre.pl
jemcodobre.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jedzmy zdrowo:)
Kuchnia francuska

Kuchnia francuska 124

0
Francja to jedno z najbardziej liczących się w kulinarnym światku państw świata, w dodatku takie posiadające bardzo rozległą i bogatą tradycję kulinarną za sobą. Francuzi są dumni z Zobacz więcej
taniec żabich udek stanowiska pracy W sobotę uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych z kuchni francuskiej w restauracji Petit Paris w Gdyni sponsorowanychprzez firmę Paclan i sklep Dekoria. Zajęcia Zobacz więcej
Z jednej strony kuchnia francuska jest jednym z pierwszych pojęć, które przychodzą na myśl, kiedy mowa o sztuce gotowania, jedzenia, kuchni w ogóle. Być może dziwne w tym kontekście jest to, że Zobacz więcej
kryje się wołowina powolnie duszona w wytrawnym czerwonym winie i bulionie wraz z marchewkami, pieczarkami, szalotkami, boczkiem i tymiankiem, która wprost rozpływa się w ustach i poraża bogactwem Zobacz więcej
Drukuj Na ostatnich warsztatach w Hotelu Dana kucharze przybliżyli namkuchniefrancuską. Pierwszą robioną przez nas potrawą była zupa rybna. Kucharz Łukasz powtarzał przy tym, że dziś polubię ryby Zobacz więcej
nowatorskiego, coś co nie gościło jeszcze u mnie w domu. Oczywiście jeżeli będę przy okazji w miejscu, gdzie takie produkty będą dostępne i będę miała czas do dyspozycji, to nie zawaham się Zobacz więcej
„Apetyt na Francję” to pozycja od dawna wyczekiwana przez liczne grono miłośników dobrego jedzenia. Pięknie wydana, niemalże albumowa książka z przepięknymi zdjęciami oraz bardzo precyzyjnymi Zobacz więcej
W związku z tym, że już jutro w Multikinie można zobaczyć film "Miłość po francusku" w ramach serii Kino od Kuchni, w dzisiejszym poście kulinarne inspiracje filmowe z kuchnią francuską w roli Zobacz więcej
Autor:Sarah Woodward Tytuł:Kuchnia francuska Liczba stron: 208 Liczba przepisów:ok. 200 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:ok 20-25 Książkowo zniknęłam na tydzień, ale to przez świątecznie Zobacz więcej
Kuchnia francuska zdobywa coraz większe zainteresowanie na terenie naszego kraju. Powstaje u nas coraz większa liczba restauracji, które serwują potrawy tej wspaniałej kuchni, a ich klienci są z tego Zobacz więcej
z jego załogi wycofał się w ostatniej chwili ze współpracy. Przyznam szczerze, że choć uznaję kuchnię francuską za swoją ulubioną to wiedzę o niej czerpię z relacji, nie samych Francuzów, a Zobacz więcej
. Pierwszą rzeczą, która przykuła moją uwagę, były tytuły - co drugi tytuł zaczynał się od "mój"/"moja"/"moje"... "Moje wypieki i desery", "Moja paryska kuchnia", "Moje smaki", "Moja książka Zobacz więcej
Na swoje „dojrzałe” urodziny otrzymałam wspaniały prezent. Ktoś zna moją Piętę Achillesową i postanowił zadbać i o mnie i o siebie. No nie wiem czy to tak od razu komuś na zdrowie wyjdzie :-) Zaczynam Zobacz więcej
, serwująca sezonową i smaczną kuchnię fusion. W tę niedzielę odbyło się pierwsze z cyklu spotkań z kuchniami świata, tym razem była to kuchnia francuska. Kolejne już za dwa tygodnie. Spotkanie Zobacz więcej
między palcami i chociaż sobie pomarzę. o francuskich widokach, zapachach i smakach. i choć Francja nigdy nie była w moich marzeniach - to po tych wszystkich minutach spędzonych nad wertowaniem Zobacz więcej
Znowu się zapędziłam w pracy i został taki jeden "rodzynek" z serii Tygodnia kuchni francuskiej, a mianowicie: Quiche lorraine. To jedno z tych niezbyt skomplikowanych dań, a jednak mocno Zobacz więcej
Kaszanka z jabłkami to klasyczne danie tradycyjnej kuchni francuskiej. Idealne na jesienne i zimowe chłody. Lekko kwaśny smak jabłek doskonale komponuje się ze smakiem kaszanki. Idealnym dodatkiem do Zobacz więcej
Julia Child to ikona kulinarna. Mój niezrównany autorytet. Kobieta, która zapoczątkowała cykl programów o gotowaniu w telewizji amerykańskiej,chcąc pokazać Amerykanom iż kuchnia francuska jest pyszna Zobacz więcej