kuchnia gruzińska chinkali

Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Chinkali- kuchnia gruzińska

Chinkali- kuchnia gruzińska 157

Chinkali- to są duże kołdunyz mięsnym nadzieniem, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je ostrożnienadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i a dopiero następnie zjeść całą resztę.Robienie chinkali Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Chinkali

Chinkali 40

Chinkali to gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem. Charakteryzuje je kształt sakiewki i sposób jedzenia – chinkali chwytamy od góry, odgryzamy kawałek, wypijamy (a wręcz Zobacz więcej
Kulinarne podróże z Electroluxem. Dziś kierunek Gruzja! I fajnie, bo na lepienie tych pierożków zbierałam się w sobie już od dawna :-) C h i n k a l i. Duże kołduny / pierogi wypełnione wilgotnym, Zobacz więcej
Charczo to pożywna zupa z kuchni gruzińskiej. Aromatyczna, bardzo smaczna i rozgrzewająca - w sam raz na jesień i zimę. Jej bazą jest wołowina, cebula i czosnek, a dodatkowo pomidory, tymianek, Zobacz więcej
PatiGotuje
PatiGotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PatiGotuje
Chinkali z mięsem

Chinkali z mięsem 2

Dzisiaj po raz kolejny wracamy do gruzińskich smaków. Tym razem są to chinkali. To pierożki, które w oryginale przygotowuje się z surowej mielonej jagnięciny lub baraniny w kształcie sakiewki. Zobacz więcej
Ten przepis znalazłam przypadkiem parę dni temu w necie i tego samego dnia wypróbowałam! Niesamowite połączenie przypraw i duża ilość sosu. Kurczak po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: kurczak Zobacz więcej
UWAGA, uzależniają! Z każdym pierożkiem chcesz jeszcze więcej i więcej. Mam wrażenie, że z każdym byłam coraz bardziej głodna. Jest to moja wersja, inspirowana pierożkami chinkali. Chinkali to pierogi Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska 483

Przystawki na gruzińskim stole Kuchnia gruzińska kojarzyła mi się tylko z tłustym mięsem zagryzanym chaczapuri oraz uroczymi pierożkami chinkali. To i tak dużo, bo jeszcze kilka lat temu nawet tyle Zobacz więcej
smakołyki alergika
smakołyki alergika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakołyki alergika
kuchnia gruzińska

kuchnia gruzińska 191

Dziś trzecia część relacji z imprezy Blogerzy w Batumi. Kulinarna, czyli dla większości z Was być może najciekawsza. Jeśli macie ochotę, to tutaj jest część I, a tutaj część II. Kuchnia gruzińska jest Zobacz więcej
Pchali (pkhali) zielone i pachnące przyprawami. Doskonałe do chleba jako pasta, świetne jako przystawka i zdrowa przekąska. „Tak to już z nami, Gruzinami, jest. Jeżeli przebywamy na obczyźnie przez Zobacz więcej
Follow The Taste
Follow The Taste Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Follow The Taste
Kuchnia Gruzińska

Kuchnia Gruzińska 111

Kuchnia gruzińska jest już bardzo dobrze znana i popularna, jednak dopiero po wyjeździe do Gruzji doskonale rozumiem dlaczego zyskała taką sławę. Będąc w tym kraju nie możecie się obawiać o to że Zobacz więcej
Witajcie po świątecznej przerwie! Mam nadzieję, że radośnie spędziliście Wielkanoc i pełni sił wróciliście do codzienności. Ja wracam do Was po krótkim urlopie, po którym dla równowagi przez całe Zobacz więcej
Pierogi nie są moja mocną stroną dlatego długo zbierałam się do zrobienia pierożków chinkali :) ... a teraz kiedy juz je raz zrobiłam wiem jedno będą gościć u nas częściej robi się je zdecydowanie Zobacz więcej
Zaczynamy! Na początek kraj, w którym, jak nigdzie indziej ucztuje się i przeżywa każdy posiłek! Gdzie przy stole prócz tysiąca domowych smakołyków, win pitych z rogów, zawsze jest gitara, tradycyjne Zobacz więcej
chwycwidelec
chwycwidelec Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chwycwidelec.blogspot.com
Chinkali

Chinkali 1542

Chinkali to obok chaczapuri jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej. To sakiewki z ciasta pierogowego wypełnione mięsnym farszem zatopionym w delikatnym, aromatycznym rosołku. Właśnie w tym Zobacz więcej
" Miodowe, sześcio-warstwowe, miękkie ciasto przełożone kwaśnym dżemem czy marmoladą, taka jest Tapłakwera, czyli gruzińskie ciasto. Idealnie komponuje się z filiżanką kawy, kubkiem kakao czy herbaty. Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu pochłaniam książki o Gruzji, dlatego wśród nich nie mogło zabraknąć publikacji o gruzińskiej kuchni. Tak trafiłam na „Tradycyjną kuchnię gruzińską. Praktyczne porady i sprawdzone Zobacz więcej
Ostatnimi czasy dużo się dzieje wokół gruzińskich pierożków chinkali...show telewizyjne promuje ich coraz bardziej co idzie za tym wprowadzanie ich do naszej kuchni. Ja jak to ja postanowiłem Zobacz więcej
Witam. Dzisiaj bardzo prosta potrawa i tak łatwa, że już łatwiejsza nie może być :) jest to podsmażana fasola z papryką, przyprawiona na ostro, jeżeli użyjemy fasoli z puszki, to przyrządzenie zajmie Zobacz więcej
Wczoraj zakończyła się nasza czwarta akcja kulinarna - Kuchnia gruzińska. Jesteśmy bardzo miło zaskoczeni wielkim odzewem. Ze względu na wielkie powodzenie Akcji, mamy zamiar przeprowadzić za jakiś Zobacz więcej