kuchnia gruzji

Ajwar -pochodzi z kuchni serbskiej i jest produktem spożywczym popularnym głównie na Bałkanach. Jest to pasta warzywna, przyrządzana ze słodkiej papryki z dodatkami (bakłażanami, pomidorami, Zobacz więcej
Ze swojej podróży do Gruzji przywiozłem wiele rewelacyjnych wspomnień. Dużą ich część zajmuje gruzińska kuchnia – wyjątkowa, bardzo odmienna o naszej, ale opierająca się głównie na prostych i znanych Zobacz więcej
Nigdy nie byłam w Gruzji, ale wiem, że jedzenie tam na pewno by mi smakowało. Po przejrzeniu wielu przepisów, postanowiłam w oparciu o nie zrobić moje pierwsze khachapuri. Nie wiem jak blisko im do Zobacz więcej
Agabi
Agabi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
POTRAVEL
Rozwiązanie konkursu z Cookie

Rozwiązanie konkursu z Cookie 25

0
Dziękujemy za ogromną ilość zgłoszeń, wybór był bardzo trudny, jednak zwycięzca może być tylko jeden. Jury w składzie: Jakub, córa Zosia, ja, przyjaciółka Gaba i moja mama Ela, jednogłośnie wyłonili Zobacz więcej
Skąd spaghetti w Gruzji? W menu nowo otwartej restauracji Smaki Gruzji go nie znajdziecie, ale kiedyś podawano w tym miejscu (ul. Dietla 33, wejście od Augustiańskiej) doskonałe makarony i pizze Zobacz więcej
Lubię stare książki, a już szczególnie kulinarne. Rano jadąc do pracy zaczytywałam się w "Kuchni Gruzińskiej" Grażyny Strumiłło-Miłosz z 1981 roku. Zagłębiając się w przepisy teleportowałam z autobusu Zobacz więcej
pięknem boskiego stworzenia. Bogu ta odpowiedź miała się tak spodobać, że przydzielił im ten kraj, który zachował dla siebie: z pięknymi górami i morzem. I tak właśnie Gruzini zamieszkali w raju, a Zobacz więcej
Kino&Kuchnia
Kino&Kuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kino&Kuchnia
Gruzinskie pokarmy

Gruzinskie pokarmy 243

0
O jedzeniu w Gruzji można wydać nie jedną książkę (jedna właśnie do mnie jedzie :) ), więc ja tak tylko w skrócie. Nie mam niestety zdjęć wszystkiego co jedliśmy, bo głód był szybszy od aparatu. Zobacz więcej
nata
nata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
bon appétit !
Chmeli-suneli

Chmeli-suneli 568

0
niezwykle aromatyczna i jednocześnie łagodna w smaku kaukaska mieszanka ziół. Bardzo popularna w kuchni Gruzji. Stosowana jest do dań z warzyw, do potraw mięsnych. Jest niezastąpiona podczas Zobacz więcej
Zapraszamy do udziału w naszej czwartej akcji kulinarnej "Kuchnia gruzińska". Akcja będzie trwała przez miesiąc - od 9 listopada do 9 grudnia 2013 r. Przepisy należy dodawać naDurszlakulub wrzucać Zobacz więcej
Jak żem była w Gruzji, to w restauracji w Mtshecie podano nam, między innymi, szaszłyki z kurczaka. Tak mi one posmakowały, że poszłam do kucharek po przepis. Przepis dostałam, ale potem jak zaczęłam Zobacz więcej
Olja Hercules i jej gorąco przyjęta “Mamuszka” zapraszają nas kulinarną podróż na wschód. I to wschód od morza do morza, bo Olja zbierała przepisy od Morza Czarnego po Białe. Chociaż w centrum Zobacz więcej
Wakacje minęły, jesień za pasem a ja właśnie jadę się wygrzewać. Przede mną 16 dni zwiedzania Gruzji i Azerbejdżanu. Na Kaukazie jeszcze nigdy nie byłam, więc moja ciekawość jest ogromna. Ciekawią Zobacz więcej
(suszone liście mają gorzki smak i charakterystyczny silny zapach). Nasiona są używane jako przyprawa zwana kozieradką (m.in. do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, pieczywa i Zobacz więcej
Shabbyeat
Shabbyeat Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ShabbyEat
Abchaska adżyka (adżika)

Abchaska adżyka (adżika) 2016

0
Oto pierwsza porcja wschodnich przepisów – adżyka. Pasta pochodząca z Gruzji, znana również w Rosji i innych krajach wschodnich. W każdym regionie proponowana w różnych wersjach. Ten przepis zdobyłam Zobacz więcej
mlecznakrowa
mlecznakrowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mleczna Krowa
Muhammara

Muhammara 152

0
Muhammara Jak już pewnie zauważyliście uwielbiamy bliskowschodnią kuchnię. Wszystkie sosy, dipy, przekąski czy sałatki z tamtego regionu są bliskie naszemu sercu. Niektóre z nich modyfikujemy na nasze Zobacz więcej
od Częstochowy w małej miejscowości, Stary Kocin, ale fakt, w Częstochowie jestem prawie codziennie, gdyż tam studiuję, a obecnie odbywam praktyki;) a w tym toskańskim lokalu nie miałam jeszcze Zobacz więcej
od Częstochowy w małej miejscowości, Stary Kocin, ale fakt, w Częstochowie jestem prawie codziennie, gdyż tam studiuję, a obecnie odbywam praktyki;) a w tym toskańskim lokalu nie miałam jeszcze Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Mchali

Mchali 177

0
Mchali to danie rodem z Gruzji. Podaje się je na każdym przyjęciu czy spotkaniu. Można je przygotowywać także z innych warzyw, najczęściej jednak głównym składnikiem jest szpinak. Tak jak to bywa z Zobacz więcej
Zapraszamy wszystkich do skosztowania niezwykłej przystawki. Zielona, słodka papryka nadziewana sosem orzechowym. Czyż sam opis nie jest już wystarczająco zachęcający? Przystawka była podawana w Zobacz więcej