kuchnia hiszpanka

Urzekająca swoją prostota i smakiem sałatka, którą znalazłam w książce M. Caprari Kuchnia włosko - polska i polsko - włoska dla początkujących. We wstępie do tego przepisu autorka książki napisała: Zobacz więcej
Upieczeni
Upieczeni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Upieczeni
Tortilla

Tortilla 568

3
Hej! Dzisiejsze danie to inspiracja z blogu Pali i Agnieszki "Coś dobrego" Pierwowzór znajduje się tutaj Kiedyś próbowaliśmy tej potrawy przy okazji urodzin znajomej hiszpanki i postanowiliśmy Zobacz więcej
Był ciemny i szary szkocki, listopadowy dzień…ja i dwie moje przyjaciółki Hiszpanki smażyłyśmy churros w mojej kuchni. To znaczy ja smażyłam…Dostałam od dziewczyn ogromny kawał bloku czekoladowego Zobacz więcej
Mam grupę znajomych, z którymi cyklicznie spotykam się, by wspólnie gotować. Czasem jest to gotowanie wg koloru (mamy za sobą najtrudniejsze tj. czarne gotowanie i białe gotowania – wszystkie potrawy Zobacz więcej
Obiecywałam kuchnię hiszpańską, więc oto ona. Na początek coś bardzo prostego, kolorowego, pysznego na gorąco i na zimno. Danie świetne jako obiad lub ciepła kolacja, sprawdziło się także w roli Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Cocido madrileño

Cocido madrileño 12

0
cocido jest to, że nie ma w nim w ogóle przypraw, nawet tych podstawowych, co świadczy o prostym pochodzeniu tej potrawy. Niemniej jednak dobrze przyprawione chorizo, boczek, szynka jamon, kaszanka Zobacz więcej
ślicznej, różowej świnki, karmionej kasztanami lub innymi smakołykami. Aż bezwzględna Hiszpanka przyszła pewnej piątkowej, księżycowej nocy do zagrody ze sztyletem i upuściła krwi z gardła temu Zobacz więcej
...Czyli pierwsze wrażenia i przepis na hiszpańskie alioli. Takie pytanie zadała mi kiedyś rodowita Hiszpanka, przez moment zastanowiłam się, ale Jej sugestia była tak duża, że już po kilkunastu Zobacz więcej
ośmiorniczek i innych ciekawych tapas. Zainspirowana kuchnią Hiszpanii staram się czasami przemycać katalońskie smaki do swojej kuchni. Z pomocą przychodzą mi tu tradycyjne naczyniaużywane przez Zobacz więcej
. Opisywałam Wam kiedyś naszą historię, pamiętacie? Jak choćby tego, że o kurczaku po kaszubsku dowiem się od mojej koleżanki Ewy, rodowitej Torunianki, stamtąd do Kaszub wprawdzie jeszcze kawałek co Zobacz więcej
ośmiorniczek i innych ciekawych tapas. Zainspirowana kuchnią Hiszpanii staram się czasami przemycać katalońskie smaki do swojej kuchni. Z pomocą przychodzą mi tu tradycyjne naczyniaużywane przez Zobacz więcej
prosili o coś „polskiego”, robiłam właśnie sałatkę z majonezem, bo jest prosta i można przygotować ją wcześniej. Poza tym wydawała mi się taka reprezentatywna dla naszej domowej polskiej kuchni no i Zobacz więcej
ulica Toro. Sklepy z regionalnymi specjałami, w jednym z nich, wśród worków z fasolą, matka właścicielki, która była naszym przewodnikiem po winach. Ja przyglądam się jak dwie Hiszpanki kupują Zobacz więcej
żółtego sera. BRATWURSTY I HAPPY LITTLE TRUCK: W tych foodtruckach nie jadłam na festiwalu, ale miałam już okazję spróbować ich wyrobów i szczerze polecam skosztowania pyszności u Bratwurstów Zobacz więcej
annazona
annazona Obserwuj blogaObserwujesz bloga
dania kontra ania
Euskadi (Kraków)

Euskadi (Kraków) 15

0
, że jestem w Krakowie, ba–że jestem w Polsce. Takie to było dobre. Chorizo a la plancha (16 zł), danie spoza karty, było bardzo prostą, fajną, lekko pikantną przekąską. Pieczony topinambur (12 zł) Zobacz więcej
) ulokowanym w niedużym ogrodzie, po którym radośnie hasały hodowane przez właścicieli kury. Na odjezdne dostaliśmy zresztą od gospodarzy małe opakowanie zniesionych przez nie jaj. Dowód? Ten oto Zobacz więcej