kuchnia nowej zelandii

Gdybyście chcieli wybrać się w kulinarną podróż na koniec świata… wystarczy otworzyć książkę Ilony Zdziech „Kuchnia Nowej Zelandii”. Jest to pierwsza publikacja w języku polskim poświęcona Zobacz więcej
Hot Cross Buns to tradycyjne bułeczki przygotowywane i spożywane w Wielki Piątek na Wyspach Brytyjskich, Australii, Nowej Zelandii i Kanadzie. Bułeczki symbolizują koniec wielkiego postu, również Zobacz więcej
amenuplease
amenuplease Obserwuj blogaObserwujesz bloga
A menu please!
Tort Pavlovej

Tort Pavlovej 384

0
Wygramy, wygramy!!! Trzymamy kciuki za Biało-Czerwonych :) Kibicujemy, a dziś coś w sam raz na wielki dzień! Tort Pawlowej. Nazwa pochodzi od nazwiska słynnej rosyjskiej tancerki Anny Pavlovej, która Zobacz więcej
Pierwszy raz miałam okazję spróbować oleju z awokado. A wszystko dzięki Greencado - firmie, która od niedawna importuje ten produkt prosto z Nowej Zelandii. Jakiś czas temu otrzymałam do Zobacz więcej
zamorskie fronty. Wszystko przez to, że długo utrzymywały kruchość i świeżość. Przepis na nie przewija się na wielu blogach. Można go również znaleźć w książce "Kuchni Nowej Zelandii" autorstwa Ilony Zobacz więcej
greencookies.pl
greencookies.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
greencookies.pl
Flat White Kawa

Flat White Kawa 124

0
zimą wyjątkowo ciągnie mnie do bardziej tłustych, sycących dań, pomyślałam o kawie Flat White. Uwielbiam jej aksamitną konsystencję. Może i Wy zechcecie ją sami zrobić? Kawa Flat White pochodzi z Zobacz więcej
Wyjątkowa uroda chińskiego agrestu, przemianowanego przez mieszkańców Nowej Zelandii na kiwi, powoduje, że lubimy go wykorzystywać w kuchni. Ten intensywnie zielony owoc z drobnymi, czarnymi i Zobacz więcej
Wg Wikipedii: Anzac biscuits – ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne w Australii i Nowej Zelandii. Nazwa ciasteczek pochodzi od Australian and New Zealand Zobacz więcej
Pod koniec roku moja biblioteka zawsze powiększa się o nowe egzemplarze książek. Dziś chciałabym Was zaprać na wycieczkę do kuchni Pacyfiku,możecie się tam wybrać sami czytając książkę"Smak tropików" Zobacz więcej
Co kojarzy się Wam z kuchnią Nowej Zelandii? Na pewno każdy/a z Was powie, że owoc KIWI! tak, kiwi jak najbardziej, choć nie tylko kiwi... ... bo, najbardziej znanym, przepysznym i docenianym na całym Zobacz więcej
w nowoczesnej, inspirującej odsłonie. To była dla mnie prawdziwa przygoda kulinarna! Tyle nowych smaków i ryby: karp i śledź! Prawdziwa świąteczna uczta, królewski klimat i ludzie, których łączy Zobacz więcej
Okazuje się, że mam wiele wspólnego z Nowozelandczykami, mieszkańcami Nowej Zelandii, albo inaczej, jak ich Anglicy i Amerykanie nazywają - Kiwis. Otóż, podobnie jak oni, mam obsesję na punkcie Zobacz więcej
zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, Zobacz więcej
G’day! Jest taki dzień, kiedy w Australii i Nowej Zelandii wszyscy jak jeden mąż z melancholią sięgają po owsiane ciasteczka z płatkami kokosowymi i złocistym syropem cukrowym (golden syrup). W czasie Zobacz więcej
i piękna poprawna polszczyzna), dlatego wybaczcie mi moje niedociągnięcia, postaram się to poprawić. Marzę o podróżach, szczególnie do Nowej Zelandii. Mam słabość do programów kulinarnych i Zobacz więcej
Wiedzieliście, że przepis na ten pyszny deser został stworzony w Nowej Zelandii? Ja też nie :) Wymyślił go szef kuchni z Wellington na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pavlovej, która dała wspaniałe Zobacz więcej
, kiwi, bananami, figami ibrzoskwiniami. Znana nam obecnie wersja z truskawkami pochodzi z Wielkiej Brytanii i daje wyraz miłości Anglików do truskawek. przepis własny Składniki: 6 białek 300g cukru 1 Zobacz więcej
go m.in. z rukolą i szpinakiem sałatkowym. Wykorzystałam go również do mieszanki z sześciu ziół, z którą zapiekłam filety z łososia. Na pewno świetnie sprawdzi się jako składnik pesto, choć jeszcze Zobacz więcej
Pavlowa, to zdecydowanie królowa deserów! Jest to też najważniejszy chyba wkład Nowej Zelandii w światowe cukiernictwo. Wkład niebagatelny, lekki i słodki, ale słodyczą złamaną kwaśnymi owocami i Zobacz więcej
Przyznam, że bardzo czekałam na ten film, z nadzieją, że będzie takim hitem jak kiedyś „Uczta Bebette” czy „Vatel”, jako że kuchnia francuska uważana jest za najlepszą na świecie, najbardziej Zobacz więcej