kuchnia polska

"Kuchnia polska" Polskie Wydawnictwa Gospodarcze (1957r.) Miałam niezwykłą przyjemność cieszyć się przez chwilę tą wyjątkową książką (dziękuję!). Wykorzystałam ten czas niezwykle owocnie, spisując Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KUCHNIA POLSKA

KUCHNIA POLSKA 43

0
rok wcześniej) to jak to ostatnio przeczytałam w artykule w magazynie Kuchnia – „kuchenna bibliaPRL-u”. Artykuł Stanisława Tekieli opisuje autora i kulisy tworzenia tej naprawdę olbrzymiej pozycji, Zobacz więcej
Tytuł: Moja Kuchnia Polska Wydawnictwo: Ilość stron: Oprawa: twarda Przepisy tylko z Kuchni PolskiejKsiążka podzielona na działy, Zobacz więcej
Nie, to nie prezent od Mikołaja ;) Ale kupiłam ją na kilka dni przed Wigilią, więc nie za bardzo był czas, żeby się pochwalić ;) Kuchnia polska bez pszenicy brzmi intrygująco, a już samo zdjęcie Zobacz więcej
Właśnie wystartowałyśmy – ja i Wanda Gąsiorowska – z oficjalnym profilem facebookowym naszej książki „Kuchnia polska bez pszenicy. Ponad 300 sprawdzonych domowych przepisów”. Premiera 8 października. Zobacz więcej
Służbowy wyjazd na Targi Książki w Krakowie dał mi kilka rzeczy. Pogłębiony wstręt do tłumu, pokaźną kolekcję katalogów najlepszych wydawnictw w Polsce i książkę. Jedną jedyną „Encyklopedię polskiej Zobacz więcej
Dzień dobry :-) Cieszę się bardzo, że znaleźliście chwilę, by tu zajrzeć i mam nadzieję, że będziecie się tu dobrze czuć :-) JestemMonika, z częścią z Was znamy się już z mojego pierwszego bloga Zobacz więcej
Dziś nie gotuje, ale przedstawię książkę Ewy Aszkiewicz,KUCHNIA POLSKA, Doskonałe przepisy dla każdej Pani domu!1001 przepisów. Jak już pisałam w zakładce "o mnie", nie kupiłam nigdy żadnej książki Zobacz więcej
Dzisiaj wykonujemy kolejny krok do poznania smaków kuchni polskiej :) Kulinarnie zawitałam do warmińsko-mazurskiego. Przy tych pierogach ważne jest dobre doprawienie farszu, a jeśli jeszcze sobie Zobacz więcej
"382 Kaczki na pieczyste Oprawione stare kaczki oczyszcza się doskonale z pierza i supłów, najlepiej opalić nad ogniem, sparzyć je octem, posolić, nadziać jabłkami, włożywszy także kawałek majeranku, Zobacz więcej
Polska kuchnia regionalna: chołojec Pochodzę z rodziny, w której słowne żarty są równie ważne, jak puryzm językowy, w której ceni się szeleszczące onomatopeje, uroki aliteracji, dowcip regionalizmów i Zobacz więcej
- do dziś pamiętam zdziwione oczy sprzedawczyni :) Jednak książką o której marzyłam była "Kuchnia Polska" opasłe tomisko, którego właścicielem była przyjaciółka mojej mamy - czasem jej pożyczała, Zobacz więcej
Najlepszy biszkopt Kuchni Polskiej. Kto z nas nie lubi tortów, niech pierwszy rzuci biszkoptem! Nic nie leci... To wszyscy lubią! A żaden tort bez pysznego biszkopta nie istnieje i musi to być taki na Zobacz więcej
Czym byłaby polska kuchnia, gdyby nie bogata historia naszego państwa. Granice naszego państwa, które zmieniały się na przestrzeni wieków, a także silne wpływy krajów ościennych (wschodnich), Zobacz więcej
Z pewnością każdy z nas choć raz w życiu miał okazję zakosztować wyśmienitych smaków kuchni włoskiej. Potrawy te są znane na całym świecie i weszły do codziennego menu nie tylko w krajach Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cafe Babilon
KUCHNIA POLSKA REGIONALNA

KUCHNIA POLSKA REGIONALNA 74

0
"Kuchnia polska regionalna - Mazowsze, Kurpie, Podlasie i inne centralne regiony" to zbiór zgłoszonych na konkurs starychprzepisównapotrawy i napoje regionalne. Konkurs został ogłoszony przez redakcję Zobacz więcej
!) produktach. Dlatego dziś, chciałabym rozpocząc cykl wpisów, które prezentować będą tradycyjne potrawy kuchni polskiej, lekko jednak zmodyfikowane tak, aby podkreślić ich wartość odżywczą. Zacznę od Zobacz więcej
Przemysława Wielocha. Były więc przezroczyste pierożki z musem z groszku i dynią ( pod kilkoma postaciami dynia wystąpiła w tym daniu ) . Po tak wspaniałej przystawce podano nam zalewajkę … jakże Zobacz więcej
Między 21. a 29. września 2016 roku na zaproszenie Konsulatu Generalnego RP w Kantonie oraz Instytutu Polskiego w Pekinie i Ambasady RP w Pekinie miałam przyjemność promować polską kulturę kulinarną. Zobacz więcej
Wojciech Modest Amaro "Natura Kuchni Polskiej" Z tej książki cieszyłam się jak małe dziecko, które wejdzie do sklepu z zabawkami :-) Przebierałam nogami czekając na przesyłkę od KUKBUK (serdecznie Zobacz więcej