Przepis na kuchnia polska xxi wieku

Kuchnia Polska XXI wieku Wojciech Modest Amaro Jest! W końcu mamy Polskiego mistrza, dostał gwiazdkę Michelin... Szłam do pracy, słuchałam ESKI i nagle taka informacja. Przeszły mnie ciarki, Zobacz więcej
Zaglądając do środka...hmm cóż, fotografie majstersztyk. Są tak ciekawe i tak piękne w swojej prostocie, że odczułam ich głód w tym niezwykłym albumie (chciałabym ich więcej). Jak już kiedyś Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Kiszony czosnek.

Kiszony czosnek. 5629

W poszukiwaniu polskich smaków do kolejnych kolacji w Dakawopostanowiłem ukisić czosnek. Podobno przepis ten pochodzi z Kaukazu, ale jako że i kiszenie, i czosnek to też polska specjalność trzeba go Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Slow Foodzik
Klub Kolacyjny Dakawo

Klub Kolacyjny Dakawo 18

Wspólnie z Bareyą jako trzech szaleńców, nie mylić z trzema tenoramipostanowiliśmyotworzyć Klub Kolacyjny Dakawo. Serdecznie zapraszamy nadakawo.blogspot.com. W końcu zamiast tylko tworzyć blogi czas Zobacz więcej
Wśród naszych rodaków coraz częściej można spotkać osoby stroniące od polskich dań. Młodzi eksperymentują w kuchni z nowościami, które nie mają nic wspólnego z polskim żurkiem czy gołąbkami. Nadeszła Zobacz więcej
Amaro. Ciekawi? Intryguje? Zniechęca? Inspiruje? Szokuje? Mistrz sztuki kulinarnej? Wizjoner? Ignorant? Artysta? Guru? Przyznam,że długo trzymałam swoją ciekawość i chęć poznania na dystans. Zobacz więcej
KlaraFina
KlaraFina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna czytelnia
Amarantusowe szaleństwo

Amarantusowe szaleństwo 204

Nazywany „złotem Inków” oraz „zbożem XXI wieku”. Zawierawięcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada i więcej błonnika niż owies, ado tego mnóstwo witamin i Zobacz więcej
Jaka jest natura polskiej kuchni? Dla Amaro kuchnia to sztuka ulotna, ale też sztuka totalna, która oddziałuje na wszystkie zmysły i odwołuje się do wspomnień z dzieciństwa. To wspomnienia napędzają Zobacz więcej
Po dwóch latach mozolnej pracy najlepszych polskich cukierników, fotografów i drukarzy powstało największe albumowe dzieło w historii Kolacja w Belvedere – prezentacja „Wykwintnych deserów polskich” Zobacz więcej
Moje policzki cielęce podaję z kapustą zasmażana na boczku i kopytkami opiekanymi na maśle. Polska kuchnia początku XXI wieku jest często wydumanym spektaklem, w którym dzisiaj kochamy sushi z Zobacz więcej
Kuchnia to kawał kultury. Nikt nie wie tego lepiej niż Gosia Molska, autorka książki “Polak NieNażarty”, która zjadła sobie zęby i zjeździła całą Polskę, współtworząc telewizyjne programy kulinarne. Zobacz więcej
Myśląc o kuchni dwudziestolecia, mam przed oczami wykwintną kuchnię, bazującą na tym co najlepsze w polskich lasach, rzekach i na polach. Obraz tym bardziej żywy, że w ostatnim czasie czytałam Zobacz więcej
Czekałam, czekałam, z wytęsknieniem i lekką zazdrością patrzyłam, jak na świecie mają swoje Terra Madre festiwale i uczty, a u nas jakoś tak nic... Już mnie całkiem zazdrość ogarnęła, gdy przeczytałam Zobacz więcej
No więc zacznę od tego, że już od dłuższego czasu mam w swojej biblioteczce książkę Wojciecha Modest Amaro Kuchnia Polska XXI wiekui jakoś nie mogłam się zabrać za zrobienie jakiegoś dania z niej. Zobacz więcej
Odreagowuję... Słowa. Zdania. Emocje. Znaki zapytania pozostały. Odpowiedzi brak. Dlaczego to tak ,wyłajawia'? Nie pozwala skupić się na książce. Tekst nie komponuje się w głowie... Porozrzucane Zobacz więcej
Kupno tej książki to dzieło przypadku – spodobały mi się obrazki. Serio. Zobaczyłem przypadkiem fotografie kilku stron, gdzie przepis był z dorysowanymi pośrodku zdań składnikami. Idiotyczne, ale Zobacz więcej
Mops w kuchni » Blog Archive » Kuchnia polska. Niezapomniane smaki – recenzja Mops w kuchni …codzienne pichcenie i marudzenie… Ciasto marchewkowe na mące ryżowej 08 Mar Kuchnia polska. Niezapomniane Zobacz więcej
A BITE TO EAT
A BITE TO EAT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
A BITE TO EAT
Tatar. Rodzinna tradycja.

Tatar. Rodzinna tradycja. 112

Przystawką podczas mojej kolacji kuchnia polska XXI wieku jaką przygotowałam w zeszłą środę był tatar. Subiektywnie uważam, że najlepszego robi mój Tata. Zresztą to nasza rodzinna tradycja, że kiedy Zobacz więcej
Wakacje w tym roku są przypominają aurą jesień. Osobiście aż nadto często mam ochotę zakopać się pod kocykiem w towarzystwie kubka kawy i sterty ciasteczek. Harpagan mi na to niestety nie pozwala Zobacz więcej
Dzięki stronie Polska Gotuje, dostałam do testowania widelecFORKY. Byłam bardzo ciekawa jak sprawdzi się w mojej kuchni i czy rzeczywiście stanie się moim niezbędnym pomocnikiem. Producent zapewnia, Zobacz więcej