kuchnia portugalska

Ostatnio nie mogę przestać myśleć o konieczności wyjazdu do Lizbony. Albo do Porto. Albo do innej Coimbry czy Leirii (jeśli tylko coś tam lata). Myśli są intensywne i niemal już widzę siebie z rodziną Zobacz więcej
Bifana to bardzo proste danie portugalskie, na które składa się chrupiąca bułka, wieprzowina oraz musztarda. W kraju swego pochodzenia chętnie spożywana wieczorową porą, jako przerywnik pomiędzy Zobacz więcej
Zanim nie zagłębiłem się w tajniki tradycji kulinarnej Portugalii, wcale nie wydawało mi się, że jest to kuchnia tak bardzo mięsna. A już zupełnie nie podejrzewałem jej o taką miłość do wieprzowiny. Zobacz więcej
Portugalia jest krajem, który naprawdę warto zwiedzić. Są już wakacje, a Ci, którzy zastanawiają gdzie w tym roku mają spędzić swój wymarzony urlop powinniwziąćpod uwagę właśnie ten przepiękny kraj. Zobacz więcej
W Portugalii było mi dane spędzić okres od września do połowy stycznia bieżącego roku. Z jednej strony to aż cztery i pół miesiąca obfitujące w liczne podróże, poznawanie nowych miejsc oraz smaków, a Zobacz więcej
Nie kaczka z ryżem, a ryż z kaczką. Tak właśnie ma być. Ryż przeważa ilościowo, ale oba składniki są tu równie ważne i łączą się harmonijnie w jedną całość. W trakcie gotowania miałem lekkie Zobacz więcej
Kurczę, lubię ryby. Wolę ryby od mięsa i niejednokrotnie pisałam, że chętnie zamienię miejsce zamieszkania jak nie na Australię, to na jeden z krajów śródziemnomorskich. Poza Christiano Ronaldo Zobacz więcej
Caldo verde, czyli "zielony rosół", to chyba najbardziej znana poza Portugalią tamtejsza zupa. Bardzo dobra zupa. Właściwie należy powiedzieć: pyszna! Szczególnie w moim wydaniu ;) Jednocześnie Zobacz więcej
justyna_mojemenu
justyna_mojemenu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Menu
Krewetki po portugalsku

Krewetki po portugalsku 51

Jedną z kulinarnych pamiątek, które można przywieźć z Portugalii są sosy piri piri. W sklepach z portugalskimi produktami są całe półki przetworów z ostrej papryczki, niektóre z nich reklamujące się Zobacz więcej
Za niespełna pół roku przygoda życia w Lizbonie, a tymczasem ogromne przygotowanie do tego miesięcznego wyjazdu na praktyki. Podstawą angielski, troszkę portugalski, a przede wszystkim dużo spraw Zobacz więcej
Folar de Pascoa Folar de Pascoa, for English scroll down W tamtym roku przygotowałam na Wielkanoc Słodki chlebek z Rumunii, a w tym roku postanowiłam zrobić portugalski słodki chlebek. Przepis oraz Zobacz więcej
Deska portugalskich serów na wakacjach. Portugalia to kraj doskonałych serów, a wakacyjne deski serów na śniadanie, lunch lub kolację to FiK-owa tradycja. Tradycjaniezagrożona nawet wtedy, kiedy z Zobacz więcej
Jak obiecał, tak zrobił! W minioną sobotę Miguel Moreira przygotował kolejną kolację dla miłośników portugalskiej kuchni w restauracji Le Scandale. Zaprojektowany specjalnie na tę okazję plakat Zobacz więcej
Pasteis de Belém Lizbona, niezwykłe miasto leżące na krańcu Europy. Fado i saudade, melancholia i nostalgia – podlana winem i wspomnieniami wielkich odkryć geograficznych oraz tragicznymi Zobacz więcej
Autor: Elisabeth Luard Tytuł: Kuchnia hiszpańska i portugalska Liczba stron:224 Liczba przepisów: ok. 200 Liczba zakładek “koniecznie zrobić!”:ok 20-25 Całkowitym zbiegiem okoliczności, na dwa dni Zobacz więcej
W poprzednim wpisie wspominałam, że uwielbiam norweskie kawiarnie i serwowane w nich tradycyjne skandynawskie wypieki. Bywa jednak, że podczas spacerów po Oslo nachodzi mnie ochota na małą odmianę – Zobacz więcej
Dziś chciałam Was serdecznie zaprosić na tydzień z kuchnią hiszpańską i portugalską które często goszczą na naszym stole. Po podróży w ubiegłym roku do Hiszpanii coraz więcej i częściej gotuję potrawy Zobacz więcej
Tłusty tydzień: portugalskie faworki z pomarańczą : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Tłusty tydzień: portugalskie faworki z Zobacz więcej
Składniki: 250g mleka 250g śmietany 110g cukru 5 żółtek 1 laska cynamonu skórka z połowy cytryny ciasto francuskie (przepis tu) Ciasto rozwałkować na grubość 3mm, wyciąć z niego krążki o śr. ok. 10cm. Zobacz więcej
Miałam ochotę na jakąś pastę rybną, chyba odczuwam już po całej zimie deficyt witaminy D, więc otworzyłam puszkę tajemniczych rybek w oliwie z oliwek, którą kupiłam w portugalskim sklepiku. Nie mam Zobacz więcej