Przepis na kuchnia przedwojenna

Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży. Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje Zobacz więcej
Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska” Ten aksamitny, mocno czekoladowy tort z wyczuwalną nutką kawy z pewnością usatysfakcjonuje Zobacz więcej
Cienista aleja, ciągnąca się wzdłuż żwirowej, jasnej drogi, aż do podnóża schodów. Dalej czyste, choć wiekowe już wejście podpierane przez pomocne kolumny z gładkimi grzywkami, strzegące tego. co Zobacz więcej
Przyznaję szczerze, że choć nie jestem z tego dumna, w ostatnim czasie przeczytałam bardzo niewiele książek. Nie jest to spowodowane lenistwem albo brakiem chęci do czytania, a raczej brakiem czasu, Zobacz więcej
Trafiły do nas ostatnio dwie najnowsze książki wydawnictwa Znak. Obie zabierają w intrygującą podróż do czasów, w których jadało się zupełnie inaczej. Z klasą, troską o detale i często wymuszoną Zobacz więcej
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy we wszystkich chyba domach sięgamy do tradycji. Nawet w tym okresie jednak tradycja tradycji bywa nierówna i niekiedy subtelne lub i całkiem istotne różnice Zobacz więcej
Tak, my też odwiedziliśmy nowo otwartą restaurację Talerzyki. Mieści się ona na Mokotowskiej, przez ścianę ze znaną już restauracją Bazar Kocha, której właścicielem jest zresztą ta sama osoba - Marcin Zobacz więcej
Każdy człowiek ma w życiu jakiś swój “konik”- mniej lub bardziej ekscentryczną pasję, której poświęca wolny czas i która staje się odskocznią od monotonnego rytmu codziennych zajęć. Jedni coś Zobacz więcej
Artykuł Dwudziestolecie od kuchni pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. Ze względu na to, że co raz częściej trafiają do mnie książkowe pozycje, które w bezpośredni lub pośredni sposób dotyczą Zobacz więcej
Książki kucharskie to jest to co bardzo lubię i nigdy mi się nie nudzi :-) Dziś mam dla Was propozycję kolejnej książki kucharskiej, którą mogę Wam zrecenzować dzięki uprzejmościWydawnictwa Znak Zobacz więcej
Czy może ciągle jeszcze nie kupiliście prezentu dla kogoś bliskiego? I nie macie w ogóle na niego pomysłu? A osobą, którą macie na myśli jest ktoś, kto lubi gotowanie, kto chętnie czyta ciekawostki, Zobacz więcej
lasotka
lasotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lasotka
Na tatara do Przedwojennej

Na tatara do Przedwojennej 132

Od czasu do czasu pojawia się wpis z poleceniem fajnego miejsca we Wrocławiu. Niestety z przykrością stwierdzam, że miejsc takich jest bardzo mało. Wpisując w wyszukiwarkę google: gdzie na tatara we Zobacz więcej
Być może ktoś się znajdzie, kto nigdy o cwibaku nie słyszał ale przeglądając zdjęcia poniżej posądzi mnie o zaawansowane słowotwórstwo bo przecież z czy bez okularów widzi najzwyklejszy w świecie Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
Smakując przedwojenny Lublin

Smakując przedwojenny Lublin 90

Smakując przedwojenny Lublin - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Przystawki Zupy Obiady Przetwory Sałatki Na słodko Alkohole Napoje Zobacz więcej
Przedwojenne smaki Lublina - warsztaty - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Obiady Przetwory Przystawki Sałatki Na słodko Alkohole Zobacz więcej
Witajcie Kochani, Pewnie wielu z Was zna bloga kulinarnego Kuchenny Kredensprowadzony przez Monikę Śmigielską. Niedawno wydała ona swoją pierwszą książkę kulinarną „Kuchenny Kredens. Polska kuchnia Zobacz więcej
Natknęłam się niedawno gdzieś w prasie na stwierdzenie – z przykrościąnie pamiętam zupełnie czyjego autorstwa –żecała sztuka gotowania zawiera się właściwie w przystawce i deserze, bopierwszorzędne Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Smaki Przedwojenne Lublina

Smaki Przedwojenne Lublina 98

W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w Zobacz więcej
Cwibak vel zwibak keks przypomina tylko z wyglądu bo w smaku to całkiem inne ciasto. Przy wypieku keksu używamy tłuszczu, przeważnie masła lub margaryny a przy wypieku cwibaku nie ma ani grama Zobacz więcej
"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić racji. Także w Zobacz więcej