kuchnia przedwojenna

przedwojennych kamienicach) oraz niebanalnych doznań kulinarnych.Kreuzberg oprócz licznych barów z kuchnią turecką i azjatycką ma bowiem do zaoferowania kulinaria w ciekawych miejscach i oryginalnym Zobacz więcej
W przedwojennej kuchni mianem leguminy określano praktycznie wszystkie desery podawane po obiedzie. Przepisów na nie jest mnóstwo, w większości są to potrawy mleczno-mączne. Ja przygotowałam tę Zobacz więcej
Od 2004 roku w Warszawie odbywa się cyklicznie w Festiwal Warszawa Singera. Odbywa się on w okolicach ulicy Próżnej a na celu ma przybliżenie i utrzymanie pamięci o przedwojennej żydowskiej „Warsze”. Zobacz więcej
W moim domu zawsze jadało się gołąbki "po warszawsku", czyli z samym mięsem, do tego ziemniaki. Wolę jednak gołąbki z mięsem i ryżem, mocno kminkowe - wg przepisu mojej teściowej. Próbowałam dociec Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eli gotowanie
Kapuściany kotlet

Kapuściany kotlet 192

0
Z kotletem tym spotkałam się ponad 30 lat temu.Wrucilam do domu ze szkoły . A tam szlochy ,łzy i śmiechy, wszystko na raz , Trochę minie to zdziwiło ponieważ nigdy nie widziałam u mojej mamy ani Zobacz więcej
Kurczak w iścieretro stylu faszerowany (jak na przedwojenną kuchnię przystało) groszkiem,boczkiem, bułką i pietruszką. Całkiem smaczny, chociaż chyba nie do końca wmoim stylu. No, ale żeby nie było, Zobacz więcej
Jedne z moich wspomnień z czasów dzieciństwa wiążą się właśnie z powidłami. Pamiętam je smażone przez babcię Marię, tak czarne i tak gęste, że ciężko było je wyrzucić ze słoiczka... były pyszne... Zobacz więcej
Ostatnio nieopodal mnie została otworzona biblioteka miejska, gdzie znalazłam książką pt. „Zapach świeżych malin” Krystyna Wasilkowska-Ferlichowska. Jest to zbiór smakowitych opowieści o Zobacz więcej
nie utożsamia jej już z kotletem schabowym czy mielonym, a wraca do przedwojennych książek kucharskich z całym bogactwem tamtego świata - babami na dziesiątkach jaj, chlebami na zakwasie, dzikim Zobacz więcej
Słuchajcie. Historia, w przeciwieństwie do przepisu jest długa, bo sięga dzieciństwa. Babcia szykowała nam zawsze pełne obiady, czyli taki prawdziwy przedwojenny sznyt: zupa, drugie z surówką, kompot Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
ŁAZANKI

ŁAZANKI 108

0
żołnierską lub harcerską będziecie mogli skosztować : 1. Babki ziemniaczanej z wędzonym boczkiem i sosem z leśnych grzybów 2. Szarlotki polskiej 3. Pischingera 4. Gorącej czekolady 5. Tortu Zobacz więcej
Uwielbiam ciasta z owocami. Świetnie smakują do herbaty a dodatkowo bardzo szybko się je robi. Poza tym są smaczne o każdej porze roku i coś w tym jest, gdyż w okamgnieniu znikają ze stołu. Bardzo Zobacz więcej
Dzisiaj proponujęWam ugotowanie nietypowej grochówki - z dodatkiem kiszonej kapusty. Zaręczam Was, ze jest to smaczne połączenie. Takązupę kiedyś się w Polsce gotowało. Warto czasem wrócić do dawnej Zobacz więcej
cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone żołądki, przesmażyć. Wlać trochę wody, dodać sól, pieprz, curry. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszając, Zobacz więcej
W przedwojennym Wrocławiu nie było zwyczaju przygotowywania wystawnych śniadań w Niedzielę Wielkanocną. Rodziny spotykały się za to na świątecznym obiedzie, który zakończony był zawsze deserem. Wśród Zobacz więcej
z warzyw) i chwilę, cały czas mieszając, pogotować. Dodać maderę, podsmażone pieczarki i szalotkę (jeśli zdecydowaliśmy się jej użyć). Poddusić całość przez 3 – 5 min. Jeśli chcemy podać pieczarki Zobacz więcej
. Muszle zanurzyłem w sosie pomidorowym i na krótko wstawiłem do ciepłego piekarnika. Bluszczyk jest niewielką roślinką, która w latach przedwojennych była często stosowana w kuchni po wysuszeniu jako Zobacz więcej
, nawet w supermarkecie), trochę też pewnie dlatego, że kojarzą się z kuchnią przedwojenną, co powodowało, że przez długie lata przylgnęła do nich łatka warzywa lekko snobistycznego. No i, Zobacz więcej
Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży. Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedz i smakuj
Smaki Przedwojenne Lublina

Smaki Przedwojenne Lublina 55

0
W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w Zobacz więcej