kuchnia przedwojenna

przedwojennych kamienicach) oraz niebanalnych doznań kulinarnych.Kreuzberg oprócz licznych barów z kuchnią turecką i azjatycką ma bowiem do zaoferowania kulinaria w ciekawych miejscach i oryginalnym Zobacz więcej
W przedwojennej kuchni mianem leguminy określano praktycznie wszystkie desery podawane po obiedzie. Przepisów na nie jest mnóstwo, w większości są to potrawy mleczno-mączne. Ja przygotowałam tę Zobacz więcej
Od 2004 roku w Warszawie odbywa się cyklicznie w Festiwal Warszawa Singera. Odbywa się on w okolicach ulicy Próżnej a na celu ma przybliżenie i utrzymanie pamięci o przedwojennej żydowskiej „Warsze”. Zobacz więcej
W moim domu zawsze jadało się gołąbki "po warszawsku", czyli z samym mięsem, do tego ziemniaki. Wolę jednak gołąbki z mięsem i ryżem, mocno kminkowe - wg przepisu mojej teściowej. Próbowałam dociec Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eli gotowanie
Kapuściany kotlet

Kapuściany kotlet 182

0
Z kotletem tym spotkałam się ponad 30 lat temu.Wrucilam do domu ze szkoły . A tam szlochy ,łzy i śmiechy, wszystko na raz , Trochę minie to zdziwiło ponieważ nigdy nie widziałam u mojej mamy ani Zobacz więcej
Kurczak w iścieretro stylu faszerowany (jak na przedwojenną kuchnię przystało) groszkiem,boczkiem, bułką i pietruszką. Całkiem smaczny, chociaż chyba nie do końca wmoim stylu. No, ale żeby nie było, Zobacz więcej
Jedne z moich wspomnień z czasów dzieciństwa wiążą się właśnie z powidłami. Pamiętam je smażone przez babcię Marię, tak czarne i tak gęste, że ciężko było je wyrzucić ze słoiczka... były pyszne... Zobacz więcej
Ostatnio nieopodal mnie została otworzona biblioteka miejska, gdzie znalazłam książką pt. „Zapach świeżych malin” Krystyna Wasilkowska-Ferlichowska. Jest to zbiór smakowitych opowieści o Zobacz więcej
Blogowanie kulinarne stało się modne i powszechne. Sporą część blogerów (głównie blogerek) kulinarnych można było zobaczyć na pierwszej konferencji blogerów kulinarnych Food Blogger Fest. Łączy nas Zobacz więcej
Słuchajcie. Historia, w przeciwieństwie do przepisu jest długa, bo sięga dzieciństwa. Babcia szykowała nam zawsze pełne obiady, czyli taki prawdziwy przedwojenny sznyt: zupa, drugie z surówką, kompot Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
ŁAZANKI

ŁAZANKI 106

0
Już 11 listopada na Opolskim Rynku odbędzie się Festyn Niepodległościowy. Przewidziano wiele atrakcji od pokazu mody i tańca, po wybory miss lat dwudziestych. Nie zabraknie również dobrego jedzenia, Zobacz więcej
Uwielbiam ciasta z owocami. Świetnie smakują do herbaty a dodatkowo bardzo szybko się je robi. Poza tym są smaczne o każdej porze roku i coś w tym jest, gdyż w okamgnieniu znikają ze stołu. Bardzo Zobacz więcej
Dzisiaj proponujęWam ugotowanie nietypowej grochówki - z dodatkiem kiszonej kapusty. Zaręczam Was, ze jest to smaczne połączenie. Takązupę kiedyś się w Polsce gotowało. Warto czasem wrócić do dawnej Zobacz więcej
, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. Wdawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest Zobacz więcej
W przedwojennym Wrocławiu nie było zwyczaju przygotowywania wystawnych śniadań w Niedzielę Wielkanocną. Rodziny spotykały się za to na świątecznym obiedzie, który zakończony był zawsze deserem. Wśród Zobacz więcej
z warzyw) i chwilę, cały czas mieszając, pogotować. Dodać maderę, podsmażone pieczarki i szalotkę (jeśli zdecydowaliśmy się jej użyć). Poddusić całość przez 3 – 5 min. Jeśli chcemy podać pieczarki Zobacz więcej
. Muszle zanurzyłem w sosie pomidorowym i na krótko wstawiłem do ciepłego piekarnika. Bluszczyk jest niewielką roślinką, która w latach przedwojennych była często stosowana w kuchni po wysuszeniu jako Zobacz więcej
, nawet w supermarkecie), trochę też pewnie dlatego, że kojarzą się z kuchnią przedwojenną, co powodowało, że przez długie lata przylgnęła do nich łatka warzywa lekko snobistycznego. No i, Zobacz więcej
Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży. Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedz i smakuj
Smaki Przedwojenne Lublina

Smaki Przedwojenne Lublina 53

0
W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w Zobacz więcej