Przepis na kuchnia przedwojenna

Każdy człowiek ma w życiu jakiś swój “konik”- mniej lub bardziej ekscentryczną pasję, której poświęca wolny czas i która staje się odskocznią od monotonnego rytmu codziennych zajęć. Jedni coś Zobacz więcej
Natknęłam się niedawno gdzieś w prasie na stwierdzenie – z przykrościąnie pamiętam zupełnie czyjego autorstwa –żecała sztuka gotowania zawiera się właściwie w przystawce i deserze, bopierwszorzędne Zobacz więcej
Przedwojenne smaki Lublina - warsztaty - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Obiady Przetwory Przystawki Sałatki Na słodko Alkohole Zobacz więcej
edith
edith Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pasja Smaku
Smakując przedwojenny Lublin

Smakując przedwojenny Lublin 65

Smakując przedwojenny Lublin - Pasja Smaku Strona główna O mnie W mediach Kontakt | Współpraca Toggle navigation Kuchnia Śniadania Przystawki Zupy Obiady Przetwory Sałatki Na słodko Alkohole Napoje Zobacz więcej
Tak, my też odwiedziliśmy nowo otwartą restaurację Talerzyki. Mieści się ona na Mokotowskiej, przez ścianę ze znaną już restauracją Bazar Kocha, której właścicielem jest zresztą ta sama osoba - Marcin Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Smaki Przedwojenne Lublina

Smaki Przedwojenne Lublina 83

W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w Zobacz więcej
Cienista aleja, ciągnąca się wzdłuż żwirowej, jasnej drogi, aż do podnóża schodów. Dalej czyste, choć wiekowe już wejście podpierane przez pomocne kolumny z gładkimi grzywkami, strzegące tego. co Zobacz więcej
Przedwojenna kuchnia Marii Disslowej owiana jest niekwestionowaną sławą. Sporo w niej przepisów z użyciem dziko rosnących roślin w tym także róży. Konfitura przygotowana w ten sposób zachowuje Zobacz więcej
lasotka
lasotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lasotka
Na tatara do Przedwojennej

Na tatara do Przedwojennej 124

Od czasu do czasu pojawia się wpis z poleceniem fajnego miejsca we Wrocławiu. Niestety z przykrością stwierdzam, że miejsc takich jest bardzo mało. Wpisując w wyszukiwarkę google: gdzie na tatara we Zobacz więcej
Artykuł Dwudziestolecie od kuchni pochodzi z serwisu Słone Słodkim Przeplatane. Ze względu na to, że co raz częściej trafiają do mnie książkowe pozycje, które w bezpośredni lub pośredni sposób dotyczą Zobacz więcej
Być może ktoś się znajdzie, kto nigdy o cwibaku nie słyszał ale przeglądając zdjęcia poniżej posądzi mnie o zaawansowane słowotwórstwo bo przecież z czy bez okularów widzi najzwyklejszy w świecie Zobacz więcej
Trafiły do nas ostatnio dwie najnowsze książki wydawnictwa Znak. Obie zabierają w intrygującą podróż do czasów, w których jadało się zupełnie inaczej. Z klasą, troską o detale i często wymuszoną Zobacz więcej
Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska” Ten aksamitny, mocno czekoladowy tort z wyczuwalną nutką kawy z pewnością usatysfakcjonuje Zobacz więcej
Przyznaję szczerze, że choć nie jestem z tego dumna, w ostatnim czasie przeczytałam bardzo niewiele książek. Nie jest to spowodowane lenistwem albo brakiem chęci do czytania, a raczej brakiem czasu, Zobacz więcej
Kminek,powiedzmy to sobie uczciwie, podobnie jak czosnek potrafi budzićw ludziach skrajne emocje, właściwie todzielącrodzaj ludzki na dwie grupy. Są tacy co zakminkiemprzepadają idodają go w dużych Zobacz więcej
„Dziś przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Według mojego dziadka to „przedwojenne” ciacho, gdyż już w dzieciństwie jego babcia piekła podobne. W sezonie letnim właśnie Zobacz więcej
W sobotę wybrałam się na warsztaty kuchni tatarskiej w ramach projektu "W supraskim garncu". W tym samym czasie odbyły się też warsztaty kuchni żydowskiej i ewangelickiej, ponieważ te trzy religie i Zobacz więcej
Uwielbiam teatr. Uwielbiam muzykę. Uwielbiam pamiątki, bibeloty i różne stare szpargały. Wszystkie moje uwielbienia zostały ostatnio dokarmione. W łódzkim teatrze muzycznym utalentowaną Grupę Rafała Zobacz więcej
Powiem Wam szczerze, że jakoś do tej pory po książki historyczne nie sięgałam. Wolę kryminały, lub jakieś takie pozytywne, lekkie z dobrym zakończeniem, no i oczywiście kucharskie. Ta książką po Zobacz więcej
W moje ręce wpadła książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Autorka prowadzi bloga kuchennykredens.pl Książka ta to zbiór przepisów, które gościły na stołach Zobacz więcej