kuchnia przedwojenna

Przed wojną chyba inaczej czas liczono, bo przepis na barszcz czerwony jest pracochłonny. Jednak ostateczny efekt jest taki, że nie sposób obok tego przepisu przejść obojętnie. Raz na jakiś czas warto Zobacz więcej
Gazeta codzienna Jak nie trudno zauważyć, moim ulubionym źródłem przepisów i inspiracji kulinarnych są, tuż za przedwojennymi książkami kucharskimi, rubryki kulinarne w starych czasopismach. Często Zobacz więcej
Jeśliznalazłby się ktoś chętny – w celu zupełnie obojętnym – doprzeanalizowania typowego jadłospisu w polskim domu, bez najmniejszejnawetwątpliwości w kwestii śniadań w czołówce takiego zbytecznego Zobacz więcej
adazgajewska
adazgajewska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ada w kuchni
Przedwojenny makowiec

Przedwojenny makowiec 45

Nie ma co ukrywać, że pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem. Robię to okazjonalnie. Tym razem postanowiłam wypróbować przepis mojej babci na makowiec, który gości na naszym wigilijnym stole Zobacz więcej
W ramach cyklu Wielkanocnego nie sposób mi było ominąć potraw z jaj. Takdawniej jak i dzisiaj jaj na Wielkanoczużywa się tyle, że głowa boli od samego myślenia gdyby ktoś wpadł na zupełnie zresztą Zobacz więcej
Tak się składa, że należę do osób, które śniadanie zjadają nie dalej niż 15-20 minut po przebudzeniu. Najlepiej jeszcze żeby było to coś na ciepło i eleganckopodane, ze spokojną muzyką w tle. Inaczej Zobacz więcej
z widokiem na stół piernik na miodzie gryczanym . przedwojenny przepis Wereszczyńskich | z widokiem na stół blog przepisy fotogaleria zapiski podróżne o mnie kontakt Menu blog przepisy fotogaleria Zobacz więcej
Wertując stare książki kucharskie natknąć się czasem można na takie receptury, że żeby się waliło i paliło, człowiek rzuci wszystko i biegnie w te pędy do kuchni żeby rzeczoneobjawieniekulinarne Zobacz więcej
Być może ktoś się znajdzie, kto nigdy o cwibaku nie słyszał ale przeglądając zdjęcia poniżej posądzi mnie o zaawansowane słowotwórstwo bo przecież z czy bez okularów widzi najzwyklejszy w świecie Zobacz więcej
Czy nie macie czasem wrażenia, że gdzieś nam powolutku zanika zwyczaj pieczenia domowych ciasteczek? Wiadomo, komu by się tam chciało guzdrać z pieczeniem ciasteczek skoro powszechnie znaleźć można Zobacz więcej
Woda Ognista to w Warszawie bardzo młody cocktail bar, istnieje zaledwie od kilku miesięcy, a już mocno odbija swoje piętno na koktajlowej mapie stolicy. Znajduje się nieopodal Placu Trzech Krzyży, na Zobacz więcej
lasotka
lasotka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
lasotka
Na tatara do Przedwojennej

Na tatara do Przedwojennej 119

Od czasu do czasu pojawia się wpis z poleceniem fajnego miejsca we Wrocławiu. Niestety z przykrością stwierdzam, że miejsc takich jest bardzo mało. Wpisując w wyszukiwarkę google: gdzie na tatara we Zobacz więcej
Kuchcik gotuje
Kuchcik gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcik gotuje
Bezglutenowa kuchnia

Bezglutenowa kuchnia 64

Osoby chorujące na celiakię, czy też uczulone na gluten są zmuszone do usunięcia ze swojego jadłospisu produkty zawierające w sobie pszenicę, jęczmień, owies, pszenżyto i orkisz, jak również wszelkich Zobacz więcej
Książka Rodzinna Kuchnia Lidla - Dziękuję Było Pyszne Skip to content O mnie Kontakt Facebook Instagram Twitter BLOG KULINARNY PRZEPISY DOMOWA PIEKARNIA DRUGIE DANIA KASZA KUCHNIE ŚWIATA MAKARONY Zobacz więcej
Czasem są takie dni, kiedy ma sięochotę na rzeczy wyjątkowe. Nie chodzi o jakieś wielkie, kosztowne sprawy a o zupełnie malutkie elementy codzienności, które praktycznie bez żadnych nakładów Zobacz więcej
Uwielbiam teatr. Uwielbiam muzykę. Uwielbiam pamiątki, bibeloty i różne stare szpargały. Wszystkie moje uwielbienia zostały ostatnio dokarmione. W łódzkim teatrze muzycznym utalentowaną Grupę Rafała Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
jedz i smakuj
Smaki Przedwojenne Lublina

Smaki Przedwojenne Lublina 65

W sobotę 11 czerwca 2016 uczestniczyłam w bardzo przyjemnych i smacznych warsztatach „Smaki Przedwojenne Lublina” w ramach Festiwalu Perła i Frak (to już druga edycja). Wydarzenie to odbywało się w Zobacz więcej
Atria
Atria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ziołowy Zakątek
Bliny – przedwojenny przepis.

Bliny – przedwojenny przepis. 107

Dzień dobry, Mam nadzieję, że dajecie sobie radę zimą (jesienią!). Dzisiaj mam dla Was prosty i odżywczy przepis, który tylko z pozoru wygląda na bardzo drogi i elegancki: mianowicie, bliny (jeśli Zobacz więcej
„Dziś przepis na tradycyjne ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Według mojego dziadka to „przedwojenne” ciacho, gdyż już w dzieciństwie jego babcia piekła podobne. W sezonie letnim właśnie Zobacz więcej
Gdy po raz pierwszy zetknęłam się z książką autorstwa Wojciecha Herbaczyńskiego W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich nie zdawałam sobie jeszcze sprawy jak bogate było cukiernicze zaplecze Zobacz więcej