kuchnia rosyjska

„Dla współczesnych Rosjan solianka przede wszystkim jest zupą mięsną, dawniej bardziej znane były jej grzybowe i rybne odmiany. Danie to uważane jest za najostrzejszą i kaloryczną rosyjską potrawę.” ( Zobacz więcej
Jakiś czas temu zakończyła się nasza druga akcja kulinarna - Kuchnia rosyjska. Jesteśmy bardzo miło zaskoczeni wielkim odzewem. Ze względu na wielkie powodzenie Akcji, mamy zamiar przeprowadzić za Zobacz więcej
Bliny od dawna chodziły mi po głowie, ale że ja „nie ciastowa” jestem, to opcja robienia ciasta, a potem smażenia placków, skutecznie mnie zniechęcała. Jednak ciekawość wygrała. Zrobiłam. Byliśmy Zobacz więcej
Zapraszamy do udziału w naszej drugiej akcji kulinarnej "Kuchnia Bliskiego Wschodu". Akcja będzie trwała przez miesiąc - od 15 września do 15 października 2013 r. Przepisy należy dodawać naDurszlaku Zobacz więcej
, przez zupy, dania główne i tradycyjne, sałatki, desery, po alkohole - wybór aż sześciu różnych odmian rosyjskiego piwa Baltica, w tym na bazie pszeniczno - jęczmiennego słodu i niepasteryzowane. Zobacz więcej
W maju i czerwcu udało mi się zaprezentować kilka z rosyjskich fast-foodów - linki tutaj: Kroszka Kartoszka, Блинная, Tеремок. Czy to oznacza, że w trakcie wizyty w Rosji jadłam same fast-foody? Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu chciałam się wybrać do miejsca z kuchnią rosyjską. Padło na Wiśniowy Sad na Grodzkiej. Wybraliśmy się tam wczoraj wieczorem. Co prawda nieomal zwróciliśmy, bo okazało się, że o Zobacz więcej
9 czerwca odbyły się warsztaty kulinarne pt. "Desery kuchni rosyjskiej" organizowane przez miesięczniki Dobre Rady i Przyślij Przepis. Jako czytelniczka i użytkownik portalu kulinarnego bobyy.pl Zobacz więcej
W pierwszej części Poszukiwań smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów…w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. Poniżej, chciałabym Was zapoznać z tymi Zobacz więcej
W pierwszej części Poszukiwań smaku cz. I – najbardziej znane składniki…w skrócie opisałam najczęściej używane w kuchni podlaskiej składniki. Poniżej, chciałabym Was zapoznać z tymi znanymi, ale i Zobacz więcej
Bardzo smaczna i bardzo popularna na wschodzie zupa. Odpowiednik polskiej ogórkowej:) Składniki na 3 litry wody: 0,5 gk. mięsa z kością (np. karkówka) 0,5 szkl. pęczaka 4 średnie ogórki kiszone 2 duże Zobacz więcej
Żarkoe- duszone mięso z ziemniakami, jest bardzo popularne na całym Wschodzie, ale pochodzi właśnie z Rosji. Jest to bardzo gęsta zupa, lub danie drugie z niewielką ilością wywaru - kto jak woli:) Zobacz więcej
Ikra z bakłażanów- bardzo popularna przekąska warzywna na Wschodzie. Każda gospodyni, która robi przetwory, na pewno ma nie jeden słoiczek ikry na zimę:) Uwielbiam jeść ikrę z chlebem, najlepiej Zobacz więcej
Uwielbiam ikrę z bakłażanów. Dla mnie to przysmak z dzieciństwa. Uwielbiałam taką ikrę w zimie z gorącą słodką herbatą....pycha. Dziś przedstawiam kolejny przepis na tę pracochłonną ale bardzo pyszną Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Kulebiak

Kulebiak 318

5
Kulebiak to drożdżowy specjał kuchni rosyjskiej, w niektórych rejonach stanowi jedno z dań wigilijnych. Może być samodzielną przekąską lub podawany do czystego barszczu czy sosu grzybowego Czytaj Zobacz więcej
Ziołowe udka kurczaka w sosie czosnkowym Paprykowy kurczak z sałatką rosyjską Oszukiwana sałatka cesarska Meksykańska zupa pomidorowa z fetą i nachos Wyczesana wieprzowina – pulled pork Tagged: Zobacz więcej
My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Obserwuj blogaObserwujesz bloga
My Blueberry Corner
Bliny

Bliny 396

0
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Bliny to drożdżowe naleśniki, zrobione z mieszanki mąki gryczanej i pszennej. To tradycyjne danie kuchni ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Niedawno … Zobacz więcej
Sezon na truskawki trwa! I to na te polskie, soczyste, a nie jakieś zagraniczne GMO... Deser jest propozycją z książki "Tradycyjna kuchnia rosyjska".'' Składniki (na 4 porcje): 250g twarogu 100g Zobacz więcej
Jak uchronić pesto przed pleśnią? Moja kuchnia Blog > Komentarze do wpisu « Ikra z bakłażanów- kuchnia rosyjska Jak uchronić pesto przed pleśnią? Żeby pesto nie zapleśniewiało po otwarciu, Zobacz więcej
Zainspirowałam się przepisemz książkiInny Łukasik i Agnieszki Sado, Kuchnia Rosyjska, Wydawnictwa REA, Warszawa 2009, s. 43. Składniki: pierś z kurczaka 2 ziemniaki 2-3 ogórki kiszone 1 ogórek Zobacz więcej