kuchnia staropolska

{{headerMessage}}
Bigos to jedna z tych potraw, które przychodzą na myśl jako pierwsze kiedy chcemy opowiedzieć o kuchni polskiej. Każdy ma swój przepis na bigos i często jest to receptura, którą wyniósł jeszcze z domu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Po raz drugi miałam przyjemność uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych w Akademii Kulinarnej FUMENTI. Wybrałam "Kuchnię Staropolską", bo najbardziej miałam ochotę na czerninę. Wiem nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zapytani o kuchnię staropolską, odpowiadamy: bigos, schabowy i oczywiście sałatka! Ale czy takie wspomnienia dawnej Polski mają historyczne uzasadnienie? Kucharz doskonały W minionym tygodniu pisałem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiejszapropozycja w ramach akcji"Gotujmy po polsku",której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.plto potrawa z kuchni staropolskiej czyli krokiety z kapustą, ziemniakami, kaszą i pieczarkami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis na rosół wg kuchni staropolskiej Przepis na rosół staropolski pochodzi z książki E. Aszkiewicz "Książka Kucharska. Polskie przepisy", wyd. Publicat. Rosół wg kuchni staropolskiej - przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciąg dalszy mojej fascynacji kuchnią staropolską. Tym razem żur z kiełbasą. Idealny przepis na chłodne dni, kiedy po powrocie do domu chcemy się szybko rozgrzać. Żur jest tradycyjną potrawą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
i dodajemy do gotującej się śmietany wraz z wódką. Ugotowany mak mieszamy z miodem, polewamy karmelem, a na koniec dodajemy pieczone figi. Potaź migdałowy z limoniami Przepis dla 4 osób Składniki: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Druga moja propozycja w akcji "Gotujmy po polsku" której patronem jest zPierwszegoTloczenia.plto prosty deser - galaretka kawowa - przepis z kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Ewy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od kilku dni zaczytuję się książką „W staropolskiej kuchni”. Autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry wiodą czytelnika przez wieki nie tylko polskiej kuchni, ale i historii. Legendy przeplatają się z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnia staropolska czerpała z obyczajów narodów, które żyły w granicach dawnej polski. To nie tylko kuchnia magnacka, ale również szlachecka, chłopska i mieszczańska. Przez lata wszystkie te elementy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Świąteczny keks z kuchni staropolskiej – najlepszy przepis – I Love Bake Tweety na temat @ilovebakeblog Newsletter Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach Home Przepisy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jakiejś części zwierzęcia (np. móżdżku), a w niejednej królewskiej oranżerii można było spotkać np.arbuzy, melony czy limonki, więc nie były one czymś nadzwyczajnym. Natomiast cukier, limonki, czy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnia włoska, arabska, japońska… dzisiejsza sztuka kulinarna to prawdziwa mieszanka smaków i upodobań. Ale może warto choć na moment zaprzestać poszukiwań przepisów na kolejną lasagne lub sushi. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Wszystkie produkty zbożowe, głównie kasze i chleb, w całej Polsce, nie tylko na Podlasiu, były podstawą wyżywienia. Jednak tu, chleb miał zastosowanie w różnych obrzędach i rytuałach. Na Nowy Rok, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
proponuję potaź migdałową czyli coś w rodzaju zupy krem z płatków migdałowych z nutą piernika. Podane z pianą z białek i oprószona startym piernikiem i gałką muszkatołową. Potaź migdałowy z limoniami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Prażucha ziemniaczana zwana również psiochą lub lemieszką to bardzo prosta i tania "chłopska" potrawa, stanowiące świetna bazę do obiadu. Składniki: 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki (u mnie jęczmiennej) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
zielonelubmarchewkę. Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz. Składniki: - 40 dag fileta z indyka (w oryginale była polędwica cielęca, którą również polecam), - mąka do obtoczenia, - Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
FASOLKA           PO        BRETOŃSKU..............KUCHNIA       STAROPOLSKA

FASOLKA PO ... 187

1
{{headerMessage}}
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od dłuższego czasu zabierałyśmy się z mamą do ich usmażenie (konkretnie od 2 lat), ale zawsze na pierwszym miejscu były pączki. Tym razem postanowiłyśmy zmienić, chociaż trochę tradycję i oprócz Zobacz więcej