kuchnia staropolska

Bigos to jedna z tych potraw, które przychodzą na myśl jako pierwsze kiedy chcemy opowiedzieć o kuchni polskiej. Każdy ma swój przepis na bigos i często jest to receptura, którą wyniósł jeszcze z domu Zobacz więcej
Po raz drugi miałam przyjemność uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych w Akademii Kulinarnej FUMENTI. Wybrałam "Kuchnię Staropolską", bo najbardziej miałam ochotę na czerninę. Wiem nie Zobacz więcej
Dzisiejszapropozycja w ramach akcji"Gotujmy po polsku",której patronem jest serwis zPierwszegoTloczenia.plto potrawa z kuchni staropolskiej czyli krokiety z kapustą, ziemniakami, kaszą i pieczarkami Zobacz więcej
Przepis na rosół wg kuchni staropolskiej Przepis na rosół staropolski pochodzi z książki E. Aszkiewicz "Książka Kucharska. Polskie przepisy", wyd. Publicat. Rosół wg kuchni staropolskiej - przepis Zobacz więcej
, po prostu nie dodajemy wówczas mięsa i kiełbasy. Przepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki „W staropolskiej kuchni” napisanej przez Marię Lemnis i Henryka Vitry. Składniki na duży gar zupy: Zobacz więcej
Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestniczenia w świetnych warsztatach kulinarnych. Tym razem zaprosiła mnie marka Electrolux, za co dziękuję:) Warsztaty poprowadził niesamowitymistrz kuchni Zobacz więcej
Druga moja propozycja w akcji "Gotujmy po polsku" której patronem jest zPierwszegoTloczenia.plto prosty deser - galaretka kawowa - przepis z kuchni staropolskiej. Przepis pochodzi z książki Ewy Zobacz więcej
i gościnności słynnej na całą ówczesną Europę mocno podziałały na moją kulinarną wyobraźnię, a pierwszym przepisem, na który się zdecydowałam są zrazy. I chociaż jak piszą autorzy „Zrazy przyrządza Zobacz więcej
Kuchnia staropolska czerpała z obyczajów narodów, które żyły w granicach dawnej polski. To nie tylko kuchnia magnacka, ale również szlachecka, chłopska i mieszczańska. Przez lata wszystkie te elementy Zobacz więcej
są ciężkie w strukturze. Po drugie ciężka konsystencja keksu kojarzy mi się z najprawdziwszym i tradycyjnym przepisem na ciasto. Kolejnym warunkiem doskonałego ciasta jest mnóstwo bakalii. Uwielbiam Zobacz więcej
z Lubomirskich -może być ciekawie. Przepis brzmiał tak : "Weźmij gołębie ochędożone albo kapłona, kurczę albo cielęciny, rozbierz pięknie, włóż w rynkę masła dobrego w potrzebę, pistacji tłuczonych, Zobacz więcej
Kuchnia włoska, arabska, japońska… dzisiejsza sztuka kulinarna to prawdziwa mieszanka smaków i upodobań. Ale może warto choć na moment zaprzestać poszukiwań przepisów na kolejną lasagne lub sushi. Zobacz więcej
Jak już wspomniałam, Podlasie to kraina kontrastów i mieszających się ze sobą wpływów kultur białoruskiej, żydowskiej, litewskiej, rosyjskiej, tatarskiej (dalekowschodniej), a nawet francuskiej czy Zobacz więcej
roku na samym początku grudnia miałam możliwość uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez Electrolux a prowadzonych przez wilanowskiego mistrza kuchni – Maćka Nowickiego. Zaproponowano nam Zobacz więcej
Prażucha ziemniaczana zwana również psiochą lub lemieszką to bardzo prosta i tania "chłopska" potrawa, stanowiące świetna bazę do obiadu. Składniki: 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki (u mnie jęczmiennej) Zobacz więcej
zielonelubmarchewkę. Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz. Składniki: - 40 dag fileta z indyka (w oryginale była polędwica cielęca, którą również polecam), - mąka do obtoczenia, - Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
FASOLKA           PO        BRETOŃSKU..............KUCHNIA       STAROPOLSKA

FASOLKA PO ... 185

0
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
Od dłuższego czasu zabierałyśmy się z mamą do ich usmażenie (konkretnie od 2 lat), ale zawsze na pierwszym miejscu były pączki. Tym razem postanowiłyśmy zmienić, chociaż trochę tradycję i oprócz Zobacz więcej
Na specjalną prośbę od dziś Gospodyni zaczyna nowy cykl postów, ze specjalną dedykacją dla Iwonki. Przepisy, które będą oznaczone tym tagiem, będą zawierały przepisy opatrzone szczegółowymi Zobacz więcej