kuchnia staropolska-jesiotr

Recenzja i konkurs książki: "Kuchnia Staropolska" | Bezglutenowe Kuchenne Wariacje Skip to content Szukaj: Bezglutenowe Kuchenne Wariacje Kulinarny blog z bezglutenowymi przepisami na potrawy słodkie Zobacz więcej
Zapytani o kuchnię staropolską, odpowiadamy: bigos, schabowy i oczywiście sałatka! Ale czy takie wspomnienia dawnej Polski mają historyczne uzasadnienie? Kucharz doskonały W minionym tygodniu pisałem Zobacz więcej
Jakiś czas temu pytałam Was na FB co zrobić z jesiotrem bo pierwszy raz miałam okazję go oporządzać. Jesiotr - ryba drapieżna - nie wiedziałam nawet jak się za nią zabrać. No ale udało się - rybę Zobacz więcej
Tak jak obiecałam - dzisiaj ogłaszam zwycięzcę konkursu, w którym nagrodą jest "Kuchnia Staropolska" od wydawnictwa Buchmann. Tym razem poprosiłam Was o odpowiedź na pytanie "Jaka potrawa wigilijna Zobacz więcej
"Kuchnia staropolska" od razu przyciągnęła moją uwagę. Kocham kuchnię polską i kocham stare przepisy. Ta książka ma nam je nie tylko przypominać, ale także wskrzesić zapomniane potrawy, które mogą być Zobacz więcej
Pieczone ziemniaki z kawiorem. Kawior to produkt dość powszechnie kojarzony z luksusem (choć nie lubię tego określenia w kontekście gotowania), który jednocześnie znakomicie komponuje się z Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczony jesiotr

Pieczony jesiotr 7984

To chyba ostatni potomek ryb przypominających potwory z epoki dinozaurów. Jesiotr. Ryba pyszna, ma delikatne białe mięso i poza grzbietem prawie nie ma ości, ale ma twardą skórę, której nie należy Zobacz więcej
Dzisiaj mam dla Was egzemplarz książki "Kuchnia Staropolska" odGrupy Wydawniczej Foksal (Wydawnictwo Buchmann). Najpierw parę słów o samej książce - całkiem świeże jeszcze wydanie zbiorowego Zobacz więcej
Cooking Monster
Cooking Monster Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cooking Monster
Żurek staropolski

Żurek staropolski 51

Nigdy nie byłam fanką żurku, do czasu, gdy zrobiłam go po raz pierwszy tak jak trzeba - na prawdziwym zakwasie, z pyszną podsmażoną kiełbaską, sporą ilością czosnku oraz jajkiem. Jest pyszny - Zobacz więcej
Marikijka
Marikijka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pyszne.blox.pl
Jesiotr pieczony w piekarniku

Jesiotr pieczony w piekarniku 7256

Składniki: 1 jesiotr (ok.1,5 kg) pół. cytryny sól pierz Jesiotra myjemy i osuszamy ręcznikiem. Z cytryny wyciskamy sok i smarujemy jesiotra. Następnie nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię i Zobacz więcej
śliwka węgierka » Piernik staropolski „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Przepisy Dania Główne Ciasta Domowy Zdrowy Fast Food Kuchnia i ja Kontakt Współpraca W sieci Boże Narodzenie, Zobacz więcej
Jesiotr zrobiony w ten sposób jest bardzo soczysty i smaczny :) 370g jesiotra (ja miałam świeży płat ) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki sok z połowy cytryny Zobacz więcej
Dziś proponuję delikatne mięsko w sosie śmietanowym. Jakoś małe kawałki mięsa z sosami bardziej mi odpowiadają, niż kawał mięsa z patelni. Jeśli do tego dodamy kluski kładzione lub pyzy, to otrzymamy Zobacz więcej
Szaleństwa w kuchni, czyli potrawy staropolskiego karnawału! Jeszcze w styczniu, brałam udział w wyjątkowych warsztatach kulinarnych, przybliżających pełną kontrastów i niecodziennych połączeń Zobacz więcej
Po raz drugi miałam przyjemność uczestniczyć w fantastycznych warsztatach kulinarnych w Akademii Kulinarnej FUMENTI. Wybrałam "Kuchnię Staropolską", bo najbardziej miałam ochotę na czerninę. Wiem nie Zobacz więcej
Piękne jesienne przedpołudnie spędziłam wgościnnych progach firmy Sokołów wuroczymDworku Ziemiańskim wWoli Suchożebrskiejna warsztatach poświęconych Świętom wStaropolskim Stylu. Warsztaty kulinarne Zobacz więcej
Przepis na rosół wg kuchni staropolskiej Przepis na rosół staropolski pochodzi z książki E. Aszkiewicz "Książka Kucharska. Polskie przepisy", wyd. Publicat. Rosół wg kuchni staropolskiej - przepis Zobacz więcej
Tak jak obiecałem na blogu będzie coraz więcej ryby i drobiu. Dzisiaj zaczynamy od przepysznego, bardzo charakterystycznego w smaku jesiotra. Ja dorwałem jesiotra syberyjskiego. Podamy go w Zobacz więcej
Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
FASOLKA           PO        BRETOŃSKU..............KUCHNIA       STAROPOLSKA

FASOLKA PO ... 190

Gotuję to co lubię...piekę to co uwielbiam...fotografia to mój "konik" a podróże dają mi niezłego "kopa". Uwielbiam kuchnię włoską i testowanie nowych produktów - odkrywanie w nich nowych mocy. Zobacz więcej