kuchnia tunezyjska jajka kurczak

Shakshouka to potrawa wywodząca się z rejonu północnej Afryki! Są to jajka sadzone na aromatycznie przyprawionych pomidorach. To szybka, ciekawa potrawa, którą warto wypróbować! Składniki: 3 duże Zobacz więcej
W taki dzień jak dzisiaj ( czytaj: szaro, buro, ciemno, koniec weekendu ) z tęsknotą wracam do naszego tegorocznego wypoczynku. Spędzanie czasu w tunezyjskim domu to nie tylko wyprawy nad morze, Zobacz więcej
Jajka sadzoneinaczej Z dodatkiemoctu i szczyptą mąki Niespodziewanie, niezwykle pyszne ;) Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła, które następnie oprószamy dużą szczyptą dowolnej mąki (u mnie owsiana). Zobacz więcej
Kurczak Sattaye – kuchnia azjatycka – Kulinarna przygoda Kulinarna przygoda blog kulinarny Home Wstęp O mnie Skontaktuj się ze mną! Menu Kuchnie świata, Obiadowo Kurczak Sattaye – kuchnia azjatycka 8 Zobacz więcej
Wchodzenie na dach gigantycznego zazwyczaj domu należy do naszych rytuałów w czasie tunezyjskich wakacji. Nie wymaga to akrobatycznych umiejętmości czy pionierskich wyczynów. Dachy są płaskie, często Zobacz więcej
W te chłodne wrześniowe poranki rozgrzewające śniadanie to coś, na co zdecydowanie mam ochotę! W dzisiejszym wpisie pokażę Wam jak robię szakszukę (shakshukę), chyba najbardziej znaną tunezyjską Zobacz więcej
Nieważne, że lato się skończyło i przed nami wizja zimnych, wilgotnych dni i bezskuteczne poszukiwanie ostatnich promieni słońca. Są bowiem pewne potrawy, które są na tyle uniwersalne, że dobrze Zobacz więcej
Bliskowschodnie smaki na wyciągnięcie ręki, a raczej w zasięgu polskich warzywniaków. Składniki do tej sałatki znajdziemy na targach i straganach, są sezonowe i powszechnie znane. Różni się nieco Zobacz więcej
W Tunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej. Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Zobacz więcej
aghate
aghate Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pożeracze czasu
Kuchnia: Pieczone jajka

Kuchnia: Pieczone jajka 10

Zdjęcia do tego wpisu przygotowałam jeszcze ze dwa-trzy lata temu! W mieszkaniu studenckim, w którym mieszkałam z Gosią i Kamilem (pozdrawiam i spotkajmy się wreszcie!) były rewelacyjne warunki do Zobacz więcej
od kilku lat zabierałam się za zrobienie takich drobiowych jajeczek, w tym roku wreszcie zrobiłam. trochę zrobienie ich zabiera, ale efekt jet bardzo fajny. Litr w zupełności wystarczy, 1/3 nawet Zobacz więcej
Lola in Heaven
Lola in Heaven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lola in Heaven
Modne tunezyjskie koszyki

Modne tunezyjskie koszyki 32

Tylko nie mówcie, że nie przespacerowałybyście się chętnie z takim cudem w rękach czy na ramieniu ? Po piaszczystej plaży czy zatłoczonym arabskim bazarze albo w towarzystwie ukochanego pod Zobacz więcej
Pamiętam jak pierwszy raz jadłam ten chleb… Było to w Tunezji, jakieś 10 lat temu, a może i więcej. To było straszne! Nie mogłam przestać go jeść! Jadłam go codziennie przez 7 dni na śniadanie, obiad Zobacz więcej
Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu, a jajka Zobacz więcej
Makluba jest to danie które można jespotkaćw wielu krajach arabskich. Wersji daniarównieżjest wiele. Ja tworząc swoją maklubę korzystałam ze stronek kuchni tunezyjskiej ale i tak moja wersja odbiega Zobacz więcej
Niedawno pisałam o moim nowym odkryciu - banalnie prostym przepisie nafajitas, a teraz czas na szybkie chilli z kawałkami kurczaka. Tak właściwie składniki i przyprawy są bardzo podobne, te danie jest Zobacz więcej
Witajcie, pogromcy makaronu. Czy dla Was też byłoby ciężkie życie bez porządnej porcji parującego spaghetti ? Jeśli tak, to jesteście w odpowiednim miejscu. Zawsze częstowałam Was dużymi porcjami, tak Zobacz więcej
Męska pasta z makreli i jajka w damskiej kuchni:) | Zjem Cię! Menu Przejdź do treści Strona główna Obiadowo Słodkości Popularne Strefa Fit O mnie Kontakt Prezent dla Ciebie za free Zjem Cię! Kulinarny Zobacz więcej
Święta Wielkanocne tuż-tuż. Na stole wielkanocnym, oprócz babek, mazurków czy pasztetów, nie może zabraknąć również faszerowanych jajek. Tym razem postanowiłam przygotować je z nadzieniem z wędzonego Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Kurczak po tunezyjsku

Kurczak po tunezyjsku 133

Jakiś czas temu byliśmy w Tunezji, smaków tam znalezionych szukam cały czas w mojej kuchni. Kurczak w jogurcie z harissą to typowy smak tamtych rejonów, polecam serdecznie. Kurczak jest pikantny i Zobacz więcej