kuchnia węgierska przepisy

{{headerMessage}}
W Arabii Saudyjskiej Paweł bardzo tęskni za kuchnią węgierską, więc tak na wszelki wypadek wrzucamy przepis na bloga. Może uda się nam ją ugotować na surowym boczku ... wołowym :) Składniki 1 kilogram Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnia węgierska nazywana jest „kuchnią serca Europy” - nie tylko z powodu położenia geograficznego tegoż państwa, ale również dlatego, że wywarła ona znaczy wpływ na kuchnie innych krajów, także Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Festiwal Kuchni Węgierskiej dobiegł końca. Przez dwa ostatnie tygodnie wspólnie poznawaliśmy „kuchnię serca Europy”. W akcji wzięło udział 14 blogerów, którzy przygotowali 28 najróżniejszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
bardzo lubię szybkowar i gotowanie w nim. dzięki temu to danie zamiast dwóch godzin duszenia zajmuje maksymalnie 45 minut, a z krojeniem mięsa z 10 minut więcej. pieczeńá la brassó jest jednym z nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno już nie byłem na Węgrzech, a moja ostatnia tam wizyta trwała tylko pół dnia. Za to trafiłem (na piechotę) do Satoraljaujhely, co każdy miłośnik C.K. Dezerterów powinien docenić. ;) W Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jadąc do Budapesztu nastawialiśmy się na spróbowanie wielu specjałów kuchni węgierskiej. Moje wyobrażenia krążyły wokół papryki. Idąc śladami osób polecających określone dania tej kuchni, chcieliśmy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej. Składniki: 30 dag mąki 30 dag twarogu 30 dag masła 10 dag żółtego sera 1 jajko (żółtko) sól Wykonanie: Twaróg rozgnieść dobrze Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeżeli jesteście ciekawi innych węgierskich przepisów, zapraszam także do Podsumowania pierwszej edycji akcji. Dziękuję serdecznie wszystkim blogerom, którzy dołączyli się do akcji. Do zobaczenia w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
wszystkich blogerów do drugiej edycji Festiwalu Kuchni Węgierskiej. Wrzesień jest wybitnie paprykowym miesiącem, nie ma więc lepszego czasu na bliższe zapoznanie się z kuchnią naszych bratanków ;) Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W tym roku postanowiłam przeprowadzić po raz trzeci akcję kulinarną "Festiwal Kuchni Węgierskiej", do której serdecznie zapraszam wszystkich blogerów, a czytelników do śledzenia inspiracji z kuchni Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zobaczcie co zrobiłam. Dopiero co wróciłam z Budapesztu a już poszłam smakować węgierskiej kuchni w Warszawie. Wcześniej nie miałam na nią zbytniej ochoty a teraz - cóż, coś takiego jest w tych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gulasz z kwaszoną kapustą - Kuchnia po węgiersku Przepis pochodzi z Przyjaciółki z 2008 r .Zawsze miałam wielką ochotę zrobić to danie ,ale jak to często bywa musiał poczekać na swoją kolej .Gulasz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe zamiłowanie do papryki. Stwierdzenie, że papryka jest symbolem węgierskiej kuchni, a Węgry są królestwem tego warzywa wcale nie będzie przesadą. Kraj naszych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
po lokalnej ludności. Warzywa można domówić do swojego dania, co polecam gdyż ciężko wyobrazić sobie lepszą sałatkę z pomidorów, która tak na prawdę jest jedynie pomidorem z cebulą. Wspaniałość. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna potrawa z wykorzystaniem Makaronu Międzybrodzkiego, tym razem postanowiłam spróbować cienkich nitek. Nitki są długie i rzeczywiście bardzo cieniutkie, musiałam je odcedzać na bardzo gęstym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
treściwa zupa z dużym dodatkiem mięsa (przeważnie wołowego). Początki gulaszu sięgają czasów madziarskich nomadów, którzy dusili w kociołkach pokrojone mięso. Kiedy cały płyn wyparował, mięso suszono Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: 2 duże czerwone papryki 1 duża cukinia 2 duże cebule 4 mięsiste pomidory 3 kiełbasy śląskie lub grillowi pieprz ziołowy sól papryka mielona słodka i pikantna szczypta chilli olej do Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj blogaObserwujesz bloga
figowe smaki
Ziemniaki  z "węgierskiej kuchni"

Ziemniaki z "węgierskiej kuchni" 151

0
{{headerMessage}}
. 0,5 kg ziemniaków jednakowej wielkości 1 cebula 3-4 łyżki oliwy pół łyżeczki słodkiej papryki szklanka śmietany zielona pietruszka sól . Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Węgierskie grzanki fot. D.Szymborska Gulasz był, porkolt też to teraz coś przekąskowo śniadaniowego. Warunkiem udanego śniadania jest wcześniejsze upieczenie papryki. No chyba, że lubimy wstawać Zobacz więcej
marta852
marta852 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pozytywne gotowanie
Leczo

Leczo 306

0
{{headerMessage}}
Kolejne danie kuchni węgierskiej. Jest to prosta potrawa składająca się z kiełbasy, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów. Zobacz więcej