kuchnia xxi wieku

tak jak robiła moja Babcia, ale na pewno chciałabym choć raz spróbować kuchni Pana Amaro. I nadal twierdzę że jestem książką wstrząśnięta ale nie zmieszana (pozytywnie). *Fragment z książki Tytuł: Zobacz więcej
Kuchnia Polska XXI wieku Wojciech Modest Amaro Jest! W końcu mamy Polskiego mistrza, dostał gwiazdkę Michelin... Szłam do pracy, słuchałam ESKI i nagle taka informacja. Przeszły mnie ciarki, Zobacz więcej
Nadeszła pora przyznać się do pewniej ignorancji z mojej strony. Zobacz więcej
Wspólnie z Bareyą jako trzech szaleńców, nie mylić z trzema tenoramipostanowiliśmyotworzyć Klub Kolacyjny Dakawo. Serdecznie zapraszamy nadakawo.blogspot.com. W końcu zamiast tylko tworzyć blogi czas Zobacz więcej
Anna D.
Anna D. Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przypraw Mnie
Przystojny sernik Amaro

Przystojny sernik Amaro 208

0
Przystojny sernik Amaroprzepis pochodzi z książki Kuchnia polska XXI wieku, moje zmiany 1 kg sera trzykrotnie mielonego100 g cukru100 g miękkiego masła40 g mąki pszennej5 jajek, oddzielone żółtka od Zobacz więcej
Nazywany „złotem Inków” oraz „zbożem XXI wieku”. Zawierawięcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak, więcej magnezu niż czekolada i więcej błonnika niż owies, ado tego mnóstwo witamin i Zobacz więcej
oliwę, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Po około 5 minutach wlać bulion i wrzucić upieczone warzywa. Zagotować, zmiksować i doprawić przyprawami. Wlać śmietanę. Składniki na pesto zmiksować. Polać Zobacz więcej
Ojciec Dyrektor
Ojciec Dyrektor Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Slow Foodzik
Kiszony czosnek.

Kiszony czosnek. 4840

1
W poszukiwaniu polskich smaków do kolejnych kolacji w Dakawopostanowiłem ukisić czosnek. Podobno przepis ten pochodzi z Kaukazu, ale jako że i kiszenie, i czosnek to też polska specjalność trzeba go Zobacz więcej
Gluten - zło XXI wieku. Coraz częściej słyszymy o daniach bezglutenowych, produktach wolnych od glutenu itp. Coraz więcej ludzi choruje na nietolerancję glutenu orazceliakię, ale bardzodużo osób Zobacz więcej
FORKY. Powstał by w dłoni kucharza – profesjonalisty i amatora – stać się narzędziem idealnym. By za pomocą jednego ruchu odwrócić wszystkie specjały. Małe i duże. Mięsne i warzywne. FORKY to pierwszy Zobacz więcej
Agna
Agna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Notatnik Kuchenny
Przydatne ustrojstwo :)

Przydatne ustrojstwo :) 215

0
Czy wiecie, co to jest? TeŻet i ja uwielbiamy pierogi. Tylko ich przygotowanie to cały dzień roboty :( Niekończące się lepienie... Odkryciem zeszłego wieku było w moim domu rodzinnym przyrząd do ich Zobacz więcej
Moje policzki cielęce podaję z kapustą zasmażana na boczku i kopytkami opiekanymi na maśle. Polska kuchnia początku XXI wieku jest często wydumanym spektaklem, w którym dzisiaj kochamy sushi z Zobacz więcej
Jaka jest natura polskiej kuchni? Dla Amaro kuchnia to sztuka ulotna, ale też sztuka totalna, która oddziałuje na wszystkie zmysły i odwołuje się do wspomnień z dzieciństwa. To wspomnienia napędzają Zobacz więcej
Dzięki stronie Polska Gotuje, dostałam do testowania widelecFORKY. Byłam bardzo ciekawa jak sprawdzi się w mojej kuchni i czy rzeczywiście stanie się moim niezbędnym pomocnikiem. Producent zapewnia, Zobacz więcej
Lubię kombinować w kuchni, ale coraz częściej dochodzę do wniosku, że najwyższą formą kulinarnej kombinacji jest umiejętność połączenia niewielu, bardzo prostych składników w jedno wyjątkowo smaczne Zobacz więcej
Przystawką podczas mojej kolacji kuchnia polska XXI wieku jaką przygotowałam w zeszłą środę był tatar. Subiektywnie uważam, że najlepszego robi mój Tata. Zresztą to nasza rodzinna tradycja, że kiedy Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
W garnku kultury

W garnku kultury 33

0
artykułów oraz zapisu debaty, która odbyła się w maju 2013 roku podczas konferencji (Po)Wolne jedzenie. Slow food, weganizm i inne ruchy żywieniowe w przestrzeni społeczno-kulturowej XXI wieku. Zbiór Zobacz więcej
, m.in. tutaj. Dzisiaj więc krótko o amarantusie. Dlaczego warto go jeść, dlaczego nazywany jest zbożem XXI wieku i staje się coraz bardziej popularny i uprawiany także w Polsce? Amarantus to przede Zobacz więcej
micha. I wariacja tofucznicowa w ilości rodzinnej. Z cebulą, asafetydą, szczypiorkiem, płatkami drożdżowymi i kaszą jaglaną. XXI wiek i wciąż brak zainteresowanych. Ale cóż to, poczekamy. Pierwsze Zobacz więcej
Podczas wczorajszego XX Festynu Smoka Strachoty odbywającego się na moim osiedlu miałam przyjemność poprowadzić Smoczą Kuchnię. Cafe Babilon pokazał jak wyedukowany Smok Starchota, smok na miarę XXI Zobacz więcej