Przepis na kuchnia ziemiańska

Dziś ponownie wędrujemy po krakowskim Kazimierzu. To miejsce ma niezwykłą atmosferę. Przenikanie się dwóch kultur, wielowiekowa historia - wszystko to czuje się idąc wąskimi, brukowanymi uliczkami. Zobacz więcej
W miniony weekend mieliśmy okazję spróbować kuchni jaką serwuje restauracja Ziemiańska. Jak oceniamy to miejsce położone na krakowskim Kazimierzu możecie przeczytać poniżej Wiele razy przechadzaliśmy Zobacz więcej
Cześć! Wiecie czego najbardziej nie lubię w ciągu tygodnia? Tego, że muszę się ciągle śpieszyć. Wstawać zaraz po budziku, jeść ekspresowe śniadanie, robić turbo minimalistyczny makijaż i biec na Zobacz więcej
W miniony weekend mieliśmy okazję spróbować kuchni jaką serwuje restauracja Ziemiańska. Jak oceniamy to miejsce położone na krakowskim Kazimierzu możecie przeczytać poniżej Wiele razy przechadzaliśmy Zobacz więcej
Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska” Ten aksamitny, mocno czekoladowy tort z wyczuwalną nutką kawy z pewnością usatysfakcjonuje Zobacz więcej
Ilekroć pojawia się temat potraw wigilijno - świątecznych, tego co powinno się na świątecznym stole znaleźć , jedni mówią "tak, to u mnie zawsze jadło się w Wigilię", drudzy "nie, nie znam, tego u Zobacz więcej
Planując ostatnią wizytę w Krakowie, natrafiłam na ofertę jednego z portali zakupów grupowych i postanowiłam po bardzo długiej przerwie (spowodowanej dwukrotnym potężnym zawodem) skorzystać z jakiejś Zobacz więcej
kulinarna Noc Muzeów, 18 maja2013 Warsztaty kulinarne o kuchni międzywojennej połączone z pokazem kulinarnym prowadziła Agnieszka Długosz (osobisty trener kulinarny, autorka przepisów, stylistka Zobacz więcej
Piękne jesienne przedpołudnie spędziłam wgościnnych progach firmy Sokołów wuroczymDworku Ziemiańskim wWoli Suchożebrskiejna warsztatach poświęconych Świętom wStaropolskim Stylu. Warsztaty kulinarne Zobacz więcej
Jak wynika z nowo wydanej książki Wojciecha Nowickiego, zatytułowanej "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce" - to nie bardzo. Nowicki, krakowski smakosz, a zarazem krytyk kulinarny, publikujący Zobacz więcej
RESTAURACJA ZIEMIAŃSKA, UL. IZAAKA 7 W KRAKOWIE Piękny niedzielny poranek, aż chce się wyjść z domu na spacer i nacieszyć słońcem. Już pewnie niewiele takich ciepłych weekendów przed nami w tym roku. Zobacz więcej
. Dzisiejszy ziąb z rana sprawił, że z mojego nosa polał się wodospad... Zmarzłam i już. Uwielbiam jesień, ale czasem energia spada mi poniżej normy i naprawdę dopada chandra z lekką nostalgią za Zobacz więcej
Jak tam świąteczne obżarstwo? Mam nadzieję, że nikt nie pękł z przejedzenia, że prezenty sprawiły Wam dużo radości. Moja mama dostała książkę, którą chwilowo przechwyciłam. "O ziemiańskim świętowaniu" Zobacz więcej
Herbatka Ziemiańska charakteryzuje się niezwykle subtelnym smakiem. Jej działanie jest delikatne, stąd możemy pić ją po kilka filiżanek dziennie, używając jako zamiennika dla czarnej herbaty. Była ona Zobacz więcej
kulinarna Noc Muzeów, 18 maja2013 Warsztaty kulinarne o kuchni międzywojennej połączone z pokazem kulinarnym prowadziła Agnieszka Długosz (osobisty trener kulinarny, autorka przepisów, stylistka Zobacz więcej
Śniadanie w Krakowie – Kazimierz – Restauracja Ziemiańska Śniadanie w Krakowie – ciągle ktoś pyta, gdzie iść ? My dostaliśmy zaproszenie do Restauracji Ziemiańskiej poszliśmy ze znajomymi blogerami. Zobacz więcej
Śniadanie w Krakowie – Kazimierz – Restauracja Ziemiańska Śniadanie w Krakowie – ciągle ktoś pyta, gdzie iść ? My dostaliśmy zaproszenie do Restauracji Ziemiańskiej poszliśmy ze znajomymi blogerami. Zobacz więcej
Warsztaty i pokaz kulinarny WOLNEJ KUCHNI w Muzeum Powstania Warszawskiego kulinarna Noc Muzeów, 18 maja 2013 W najbliższą sobotę 18 maja podczas Nocy Muzeów w Muzeum Powstania Warszawskiego odbędą Zobacz więcej
"Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano" to książka Agnieszki Jeż, którą można nabyć na stronie Wydawnictwa RM. "Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
amur faszerowany

amur faszerowany 161

Od jakiegoś czasu króla wigilijnego stołu poddajemy metodycznie różnym eksperymentom. Głównie dlatego, że małżonek wielkim fanem tej ryby, ani smażonej, ani w galarecie, nie jest. R ok temu po raz Zobacz więcej