kuchnia ziemiańska

{{headerMessage}}
kulinarna Noc Muzeów, 18 maja2013 Warsztaty kulinarne o kuchni międzywojennej połączone z pokazem kulinarnym prowadziła Agnieszka Długosz (osobisty trener kulinarny, autorka przepisów, stylistka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kulinarna Noc Muzeów, 18 maja2013 Warsztaty kulinarne o kuchni międzywojennej połączone z pokazem kulinarnym prowadziła Agnieszka Długosz (osobisty trener kulinarny, autorka przepisów, stylistka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Warsztaty i pokaz kulinarny WOLNEJ KUCHNI w Muzeum Powstania Warszawskiego kulinarna Noc Muzeów, 18 maja 2013 W najbliższą sobotę 18 maja podczas Nocy Muzeów w Muzeum Powstania Warszawskiego odbędą Zobacz więcej
Kuchnia w opałach
Kuchnia w opałach Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w opałach
ŁAZANKI

ŁAZANKI 113

0
{{headerMessage}}
Już 11 listopada na Opolskim Rynku odbędzie się Festyn Niepodległościowy. Przewidziano wiele atrakcji od pokazu mody i tańca, po wybory miss lat dwudziestych. Nie zabraknie również dobrego jedzenia, Zobacz więcej
~Justyna
~Justyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Relaxtime.pl
Święto Pierników w Łomnicy

Święto Pierników w Łomnicy 51

0
{{headerMessage}}
W dniach 16 i 17 listopada w Pałacu Łomnica, a dokładnie na Łomnickim Folwarku odbył się coroczny Festiwal Pierników i Miodów z Dolnego Śląska. Oprócz tego na Folwarku znajdującym się przy Pałacu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak wynika z nowo wydanej książki Wojciecha Nowickiego, zatytułowanej "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce" - to nie bardzo. Nowicki, krakowski smakosz, a zarazem krytyk kulinarny, publikujący Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wykwintny ale łatwy tort czekoladowy jak z przedwojennej warszawskiej kawiarni „Ziemiańska” Ten aksamitny, mocno czekoladowy tort z wyczuwalną nutką kawy z pewnością usatysfakcjonuje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zajeżdża do nas i to ku naszemu zadowoleniu coraz częściej Ola. Gościła już na ziemiańskich łamach i mam nadzieję nieraz zagości. Tym razem jak zawitała zdarzył się akuratny kawałek soczystego schabu. Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Zalewajka staropolska

Zalewajka staropolska 271

3
{{headerMessage}}
z książki Ewy Aszkiewicz : "Polskie tradycje kulinarne, Przysmaki z ziemniaków". Książka świetna, ciekawe przepisy. Sporo z nich to przepisy z polskiej kuchni szlacheckiej czy ziemiańskiej. Kiedyś ją Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Planując ostatnią wizytę w Krakowie, natrafiłam na ofertę jednego z portali zakupów grupowych i postanowiłam po bardzo długiej przerwie (spowodowanej dwukrotnym potężnym zawodem) skorzystać z jakiejś Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się jakimiś polepszaczami smaku i wyglądu... Ale... Cofnijmy się troszkę w czasie. W kuchni XV - XVII wiecznej w Polsce powszechnie spożywany był sos czarny. Głównie do gęsiny, ale do innych mięs Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasteczka z ekologicznej kaszy jaglanej, zmielonej na mączkę z dodatkiem mąki owsianej, cynamonu i kokosu. Podczas pieczenia w kuchni unosił się słodki zapach kokosowo – cynamonowy. W smaku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kazimierzznów rozkwita kulinarnie. Po skwerze Judah, powstał kolejny „placyk z food truckami” czyli Dajwór 21. Pojawiają się teżmałe lokale w różnych miejscach dzielnicy, jak na przykład naleśniki i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kasza jaglana na dobre zagościła w mojej kuchni. Bardzo ją lubię i dość często jem na śniadanie. Kasza jaglana świetnie działa na mój układ trawienny i jest bardzo zdrowa. Polecam ją wam jako zdrowy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Są takie miejsce, do których chce się wracać. Po ostatnich warsztatach w Akademii Smaku Sokołów marzyłam, żeby jeszcze raz móc odwiedzić to miejsce, chłonąć wiedzę i nasycać się wspaniała atmosferą. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
część z nich znajdzie się na mojej liście. Same przepisy są już mniej interesujące, przynajmniej dla mnie. Kuchnia tego typu zupełnie nie trafia w mój gust. Nieco zbyt ciężka, sycąca i rozgrzewająca. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jednak sięgnęłam po jedną z moich ulubionych książek: Jak Gotować, Marji Disslowej – to książka, która przedstawia kuchnię z przełomu XIX/XX wieku, w najlepszym wydaniu: zawsze sięgam po nią, jeśli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pomimo chłodu na dworze, dzień dzisiejszy zaliczam do bardzo ciepłych . A to za sprawą mieszkańców Opola, którzy byli naszymi gośćmi na Opolskim Rynku. Wraz zQuchniakaroli ,Co na obiad? ,Pierwsze Zobacz więcej
Krystyna Gerc
Krystyna Gerc Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Co na obiad?
Bigos na gęsi

Bigos na gęsi 368

0
{{headerMessage}}
inspirowanych kuchnią miedzywojenną na Święto Niepodległości . Wraz z Kasią Kuchnia w opałach, Amelią Pierwsze primo i Karoliną Quchnia Karoli postarałyśmy się o takie dania, frekwencja osób które Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czas wystąpić o azyl kulinarny. Gdzieś między gdyńskim Orłowem a gdańskim Wrzeszczem, między odrestaurowanym pałacem a nowoczesnym osiedlem. Z daleka od spowitych dymem starego tłuszczu smażalni ryb, Zobacz więcej