kuchnia żydów

pierwsi Żydzi przybyli do Krakowa już w pierwszej połowie XI w. Dla moich dziadków mieszkających tuż przed wybuchem II wojny światowej w centrum miasta to współistnieniu dwóch kultur było czymś Zobacz więcej
Ten barszcz to przepyszna, zimna słodko - kwaśna zupa. Przepis pochodzi z kuchni aszkenazyjskich Żydów. Polecam serdecznie. Moim zdaniem idealne danie w upalne dni. :) Składniki (na 4 porcje zupy): 4 Zobacz więcej
W czeluściach regałów znalazłam tę książkę... Wydana w 1988 r., zawiera przepisy, które "legitymują się wielowiekową tradycją". I co z tego? Skoro i tak ich nie znamy?! Tradycyjna kuchnia żydowska Zobacz więcej
, aż zacznie mięknąć. Dodać przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Dodać pomidory i papryczka chili, doprawić cukrem i solą. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i dynia będzie miękka. Następnie dynię Zobacz więcej
Czulent do danie pochodzące z kuchni żydowskiej. Przygotowywało się je na szabat czyli sobotę uznawaną za dzień odpoczynku. Ortodoksyjni Żydzi nie mogą tego dnia wykonywać żadnych czynności uznawanych Zobacz więcej
Kim jest Balbina Przepiórko? To pierwsze pytanie jakie przychodzi na myśl po przeczytaniu tytułu tej książki. Ale nie szukajcie jej życiorysu, próżny trud. Balbina Przepiórko jest postacią fikcyjna, a Zobacz więcej
Kolejne warsztaty kulinarne za nami, które zorganizowane były w JCC Kraków – nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz Tym razem zawędrowaliśmy w ciepłe rejony gdzie razem z prowadzącą Marysią Niziołek Zobacz więcej
Drugą propozycją, którą chcemy przedstawić, a którą Marysia Niziołek zaproponowała do wykonania podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich jest sałatka z pieczonych buraków z miętą Składniki: - 6 Zobacz więcej
« Drożdżowe bułeczki ... Keftes de pescado Kulinarny aforyzm: Nie gniewajcie się, jeśli wypsnęło mi się nieodpowiednie słowo. Koń o czterech nogach się potknie, a co dopiero człowiek o jednym języku. Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
varnishkes

varnishkes 105

0
każdy zna chyba leniwe pierogi (kluski kopytka z serem), wiele osób próbowało leniwych gołąbków (kapusta nie owija nadzienia, tylko jest posiekana i duszona z resztą składników). dziś rozszerzam krąg Zobacz więcej
Małopolski Apetyt Wiecie, że możecie już poczytać wiosennyMałopolski Apetyt? Jak zwykle odnajdziecie tam wiele pięknych zdjęć i smakowitych felietonów. Znajdziecie inspiracje na lekką, zieloną kuchnię Zobacz więcej
Cześć =) Foie gras, to wątróbka z kaczki lub gęsi, specjalnie tuczonych. To tradycyjne, świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Dziś zapraszam na kanapki z tym Zobacz więcej
wkrainiesmaku
wkrainiesmaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W Krainie Smaku
Cebularze

Cebularze 425

0
Cebularz lubelski, czyli prosty placek drożdżowy z cebulą i makiem. Wywodzi się z kuchni żydowskiej. Początkowo cebularze wypiekali Żydzi z lubelskiego Starego Miasta. Po wojnie tradycję tę przejęli Zobacz więcej
Pascha to żydowskie święto upamiętniające wyzwolenie Żydów z niewoli egipskiej i przejście przez Morze Czerwone. Trwa ono 7-8 dni, a rozpoczyna się wieczorem sederowym, kiedy to całe rodziny jedzą Zobacz więcej
magduska
magduska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W domu Antoludka
Bulion szafranowy

Bulion szafranowy 132

0
W domu Antoludka: Bulion szafranowy W domu Antoludka wtorek, 5 sierpnia 2014 Bulion szafranowy Dziś nietypowo bo bez zdjęcia. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bulion szafranowy pochodzący Zobacz więcej
Akcja durszlak.pl – Kuchnia arabska Tam gdzie kardamon, derwisze, ostra papryka, shisha i falafel z przydrożnej budki tam i .. ja. Kraje arabskie (głównie Egipt) stały się moją pasją. Wielokrotne Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Cebularze lubelskie

Cebularze lubelskie 337

0
Ten popularny placek z cebulą i makiem wywodzi się z kuchni żydowskiej. Z pierwszymi wzmiankami na jego temat, a także o przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze spotykamy się w XIX stuleciu. Zobacz więcej
Gęsie szyjki nadziewane inaczej gęsie pipki. Potrawa pochodząca z kuchni żydowskiej bardzo głęboko zakorzeniona w Lubelszczyźnie, kresach wschodnich. Niektóre lubelskie wsie i miasteczka do II Wojny Zobacz więcej
Witajcie! Dzisiaj zapraszam na rogaliki rugelach wywodzące się z kuchni żydów aszkenezyjskich. Tradycyjnie piecze się je na święto Chanuka. W oryginalnym przepisie nadziewa się je rodzynkami, Zobacz więcej
Postanowiliśmy, ze będziemy się dzielić z Wami przepisami z warsztatów kulinarnych, w których będziemy brać udział abyście również i Wy mogli spróbować zrobić to co my przygotowujemy podczas wspólnych Zobacz więcej