kugelhopf

ZOBACZ TAKŻE:

primavera77
primavera77 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Z Kuchni Do Kuchni
Babka Kugelhopf

Babka Kugelhopf 265

1
...zrobiłam babkę kugelhopf w automacie do pieczenia chleba. Wyszła fantastyczna, zmodyfikowałam mocno składniki sypkie, gdyż w orginale były tylko rodzynki. Zastanawiam się czy z podanym proporcji Zobacz więcej
alzackie wypieki todrożdżowe babki kugelhopf (gugelhupf, kouglof, gugelhopf - sami Alzatczycy nie mogą zdecydować się na jedną pisownię), pierniki (pain d'epices) i bredle (różnorodne kruche Zobacz więcej
Kouglof. Gougelhof. Kougelhof Gugalhupf. Kugelhof. Kugelopf. Kugelhopf. Brioche ozdabiana migdałami i rodzynkami.Tradycyjnie pieczona w fajansowych formach,które nadawały jej kształt korony lub Zobacz więcej
na ulubione potrawy. Eksperymenty tuż przed przyjściem gości są niewskazane. Proponuję Wam przepis na babę drożdżową – we Francji nazywaną kugelhopf – zresztą w Austrii i Niemczech bardzo podobnie. Zobacz więcej
wycieczki do Alzacji? Oczywiście formy ceramiczne do wypieku Kugelhopf, ale nie nówki ze sklepu tylko kilka wypatrzonych u brocante’ów. Doskonale się sprawdzają teraz w porze wielkanocnej. Ta nie Zobacz więcej
"czyli baba rumowa. Jedna z nie do końca wiarygodnych legend mówi o tym, że w XVIII wieku król Polski Stanisław Leszczyński, będąc w pobliżu Alzacji i Lotaryngii został poczęstowany lokalnym Zobacz więcej
, jabłek i drożdżowych wypieków. Oglądając ostatnio zdjęcia z lata zapragnęłam przypomnieć sobie smakii tak w mojej kuchni pojawiły się: coq au riesling (kurczak w białym winie) tarte flambée Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Picantecooking
Baba rumowa

Baba rumowa 70

1
i Lotaryngii został poczęstowany lokalnym wypiekiem o nazwie kugelhopf, który jest podobny do tradycyjnej polskiej babki drożdżowej. Ciasto wydało się królowi zbyt suche i zanurzył kawałki Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Kougelhopf

Kougelhopf 43

1
pochodzi dopiero z wydanej na początku XIX wieku książki kucharskiej Margueritte Spoerlin. W 1840 roku w Paryżu pojawił się pewien cukiernik ze Strasburga, który przy rue de Coq wypiekał i sprzedawał Zobacz więcej
z marcepanową kruszonką Drożdżowy wieniec bakaliowy (austriacki) Drożdżowy wieniec żurawinowo marcepanowy (duński) Drożdżowy wieniec z wiśniami i migdałami (skandynawski) Drożdżówki z budyniem, Zobacz więcej
I WĘGIERSKA Galuszki - kluseczki (węgierskie) Ciasto figowo orzechowe (greckie) Kulki z cukinii i ziół (greckie) Pastitsio (greckie) Pörkolt (węgierskie) Zupa gulaszowa (węgierska) KUCHNIA FRANCUSKA Zobacz więcej
przepisów) Toscabullar drożdżówki z migdałami (szwedzkie) Zewelwaï - alzacka tarta cebulowa PLACUSZKI, KOTLECIKI, BURGERY... Kotleciki z łososia z tymiankiem Kotleciki ziemniaczano łososiowe z Zobacz więcej
(puszysta) Baba staropolska muślinowa z 96 żółtek Babka pomarańczowo migdałowa (z mąką ryżową) Babka z czekoladą i orzechami Biscotti z karmelizowanymi orzechami Brunsli - ciasteczka czekoladowe Zobacz więcej

ZOBACZ TAKŻE: