kulebiak kresowy

Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1565

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Kulebiak

Kulebiak 6

Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
czarrna
czarrna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
czarrna od kuchni
Kulebiak Macieja Kuronia

Kulebiak Macieja Kuronia 23

Ciasto: 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 20 dkg drożdży 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru farsz: 50 dkg kapusty kiszonej … Czytaj dalej Kulebiak Macieja Zobacz więcej
Obowiązkowym elementem na każdej wigilii jest czerwony barszcz. Podajemy go z różnymi dodatkami, jedni z uszkami, inni z pierogami, ktoś inny robi paszteciki z grzybami a jeszcze inny kulebiaka. Ile Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
menudnia
Kulebiak

Kulebiak 27

Pyszny, łatwy, tani i szybki przepis na coś, co w aroganckim uproszczeniu - można określić jako wielka faszerowana bułka. Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 ml mleka 40 g rozpuszczonego masła 3 Zobacz więcej
Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Kuchenne rozterki początkującej Blogerki: Kulebiak Kuchenne rozterki początkującej Blogerki Strony STRONA GŁÓWNA PRZELICZNIK MIAR I WAG SŁOWNICZEK KULINARNY CO NA CO? PRZYPRAWY Translate piątek, 20 Zobacz więcej
MichalT
MichalT Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne Etiudy
Kulebiak

Kulebiak 675

Święta, święta i po świętach. W tym roku wypróbowałem przepis na kulebiaka. No bo co innego mógłbym zrobić, uwielbiam kuchnie regionalną, tradycyjną. Kulebiak wygląda wspaniale, smakuje genialnie Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakować
Kulebiak

Kulebiak 560

Cóż więcej można napisać. Oto kulebiak właśnie. Ciasto drożdżowe nadziane farszem kapuściano - grzybowym. Propozycja na Wigilijny stół. Składniki na 2 szt.: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 szkl. mleka Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Raz, dwa, trzy: francuski kulebiak : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Smaki dzieciństwa Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Raz, dwa, trzy: francuski kulebiak Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Kulebiak

Kulebiak 777

Kulebiak to drożdżowy specjał kuchni rosyjskiej, w niektórych rejonach stanowi jedno z dań wigilijnych. Może być samodzielną przekąską lub podawany do czystego barszczu czy sosu grzybowego Czytaj Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
pani Kanka
pani Kanka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
pani Kanka
Kulebiak

Kulebiak 398

Z uporem maniaka gotuję barszcz. Tej zimy mi się chyba nie znudzi. Piję kubek na śniadanie, piję kubek na obiad i na kolację, na przemian z czystym bulionem z dodatkiem pasty miso. Kuchenka Zobacz więcej
gotujzkasia
gotujzkasia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Kasią
Kulebiak

Kulebiak 396

Kulebiak, czyli duży pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem kapuściano-grzybowym. Prosty i pyszny! Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki na ciasto: - 25 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka miodu - 180 Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
viqui7
viqui7 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Aromatico
Kulebiak

Kulebiak 198

Co roku wprowadzam jakąś nowość na wigilię. Jakiś nowy przepis, czasem nowa forma. Fakt, że wigilijne menu kusi mnie co roku znanymi dobrze hitami, jak pierogi z kapustą czy kluski z makiem, ale Zobacz więcej