kulebiak wigilijny z włoskiej kapusty

Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
Bożena
Bożena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje domowe kucharzenie
Zupa z kapusty włoskiej

Zupa z kapusty włoskiej 30

Robiłam gołąbki z kapusty włoskiej..i zostało jeszcze sporo tej kapusty..więc jest i zupka..oj pyszna była. kawałek kapusty włoskiej biała kiełbasa kilka ziemniaków susz warzywny lub świeże warzywa Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
No i zapomniałam pstryknąć fotkę z ugotowanych gołąbków.. Chyba pierwszy raz robiłam gołąbki z kapusty włoskiej [ kiedyś robiłam faszerowaną kapustę -klik ]..moje ze względu na brak czasu gotowały się Zobacz więcej
Nie wiem, dlaczego, ale zawsze przechodziłam obok niej obojętna. Tym razem, wchodząc do warzywniaka miałam plan na obiad i wiedziałam, że pierwszym warzywem, jakie dziś kupię będzie włoska kapusta. Zobacz więcej
To mój pierwszy w życiu, osobisty kulebiak :) Myślę, ze całkiem niezły jak na pierwszy raz, nieskromnie się chwaląc :) Składniki: Farsz: 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml) 1 opakowanie Zobacz więcej
Składniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklanki wody z ogórków 4 łyżki białego octu Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1565

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
Składniki: kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
qpoprostu
qpoprostu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Qchnia po prostu
Surówka z kapusty włoskiej

Surówka z kapusty włoskiej 25

Składniki: 1/2 główki małej kapusty włoskiej 2 ogórki konserwowe 1 marchewka 1 mały por koperek 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki cukru sól, Zobacz więcej
De-Serek
De-Serek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
De-Serek
Coleslaw z włoskiej kapusty

Coleslaw z włoskiej kapusty 28

O historii tej niezwykle popularnej amerykańskiej sałatki pisałam już przy okazji przepisu na oryginalną wersję. Dzisiaj postanowiłam zużyć kawałek włoskiej kapusty przygotowując coleslawa w innej Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Kulebiak

Kulebiak 6

Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie Zobacz więcej
Na blogu już widnieją gołąbki klasyczne i gołąbki z młodej kapusty. Dziś prezentuję expresowe gołąbki z włoskiej kapusty- liście kapusty nie wymagają parzenia! Składniki: 1 kapusta włoska 1 torebka Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
menudnia
Kulebiak

Kulebiak 27

Pyszny, łatwy, tani i szybki przepis na coś, co w aroganckim uproszczeniu - można określić jako wielka faszerowana bułka. Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 ml mleka 40 g rozpuszczonego masła 3 Zobacz więcej
Olcia706
Olcia706 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Olcia gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki z kapusty włoskiej 6726

Uwielbiam gołąbki. Zarówno te tradycyjne z białej kapusty, jak i te z włoskiej. Jednakże te drugie są szybsze w wykonaniu, gdyż kapusta włoska szybciej robi się miękka. Poniżej macie zdjęcie ze zmagań Zobacz więcej