kulebiak z farszem z brokułami

Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Kulebiaki

Kulebiaki 74

Składniki: Zaczyn: 75 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka mąki pszennej; 2 łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1619

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
FoodTrek
FoodTrek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
FoodTrek
Kulebiak z mięsnym farszem

Kulebiak z mięsnym farszem 150

Kulebiak to danie, które przywędrowało do nas z Rosji i zostało gorąco przyjęte na Podlasiu i Lubelszyźnie. Stał się dumnym reprezentantem kuchni kresowej, gdzie tradycyjnie przygotowuje się go na Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Lato to czas kiedy wyjeżdżamy na weekendowe wycieczki za miasto. Kanapki jednak już dawo znudziły się mojej ferajnie. Proponuje więc na piknik lub wypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :) Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Kulebiak powstal z reszty ciasta drozdzowego (KLIK - przepis na ciasto) i farszu, ktore zostaly mi po pieczeniu pasztecikow. Paszteciki zostaly zamrozone po upieczeniu i kulebiak mial podzielic ich Zobacz więcej
Witacie :) Dzisiaj coś z kuchni rosyjskiej. Jeszcze nic takiego Wam nie proponowaliśmy. To naprawdę ciekawa kuchnia i można czerpać z niej wiele fajnych pomysłów. Postaramy się pokazać Wam więcej Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Kulebiak

Kulebiak 18

Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
Kulebiak to specjał kuchni kresowej. Oryginalnie to potrawa rosyjska lub ukraińska (różne źródła różnie podają) - duży pieczony pieróg z ciasta drożdżowego, nadziany farszem z mięsa albo ryb, ryżu i Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
Po raz pierwszy dane mi było spróbować tradycyjnej kuchni kresowej. Kulebiak to bogato nadziewany drożdżowy pieróg. W oryginale robi się go z nadzeniem mięsnym/rybnym, a także z kaszą gryczaną czy Zobacz więcej
To mój pierwszy w życiu, osobisty kulebiak :) Myślę, ze całkiem niezły jak na pierwszy raz, nieskromnie się chwaląc :) Składniki: Farsz: 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml) 1 opakowanie Zobacz więcej
Kiedyś, dawno dawno temu, miałam potencjalną teściową, która delikatnie ujmując nie pałała do mnie miłością. W prezencie od francy dostałam książkę kucharską (oczywiście była jeszcze z ceną 50% Zobacz więcej
Jeszcze na dzisiaj, na wieczór sylwestrowy, kulebiak. To szybkie i efektowne kruche ciasto z nadzieniem. Kulebiak można zrobić w cieście drożdżowym albo francuskim, farsz może być z kapusty, grzybów, Zobacz więcej
Kuchenne rozterki początkującej Blogerki: Kulebiak Kuchenne rozterki początkującej Blogerki Strony STRONA GŁÓWNA PRZELICZNIK MIAR I WAG SŁOWNICZEK KULINARNY CO NA CO? PRZYPRAWY Translate piątek, 20 Zobacz więcej