kulebiak z kapustą

Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Kulebiaki

Kulebiaki 19

Składniki: Zaczyn: 75 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka mąki pszennej; 2 łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml Zobacz więcej
Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
To mój pierwszy w życiu, osobisty kulebiak :) Myślę, ze całkiem niezły jak na pierwszy raz, nieskromnie się chwaląc :) Składniki: Farsz: 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml) 1 opakowanie Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1582

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Kulebiak

Kulebiak 10

Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie Zobacz więcej
Lato to czas kiedy wyjeżdżamy na weekendowe wycieczki za miasto. Kanapki jednak już dawo znudziły się mojej ferajnie. Proponuje więc na piknik lub wypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :) Zobacz więcej
Po raz pierwszy dane mi było spróbować tradycyjnej kuchni kresowej. Kulebiak to bogato nadziewany drożdżowy pieróg. W oryginale robi się go z nadzeniem mięsnym/rybnym, a także z kaszą gryczaną czy Zobacz więcej
(Proporcje na formę o średnicy 24 cm) CIASTO - 2 duże jajka, - 500g mąki pszennej, - 40g świeżych drożdży + 2 łyżki cukru, - 150g masła, - 80ml letniego mleka, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżka ziół Zobacz więcej
Kulebiak jest potrawą regionalną. Jest popularny na terenach Podlasia. Do naszego kraju przywędrował z rejonów Ukrainy. Klasyczny jest z ciasta drożdżowego ale można też spotkać ciasto kruche czy Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Kulebiak z kapustą

Kulebiak z kapustą 84

Zamiast (lub oprócz) uszek i pasztecików, do barszczu (lub innej zupy) możemy podać także kulebiak – drożdżowe ciasto faszerowane kapustą z grzybami lub kapustą z grochem. Przygotowuje się je Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Gotuje
Kulebiak z kiszoną kapustą

Kulebiak z kiszoną kapustą 108

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty Zobacz więcej
ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 50 g margaryny 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1,30 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 marchewki 40 g grzybków suszonych szczypta kminku sól pieprz Zobacz więcej
Witam Serdecznie Pokażę jak przygotować kulebiak w cieście drożdżowym , jest to prosty przepis i łatwy w wykonaniu , dobrze smakuje z barszczem czerwonym Będziemy potrzebować : Przepis na dwa Zobacz więcej
Kulebiak to rodzaj drożdżowej rolady z kapuściano-grzybowym nadzieniem. To potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W niektórych regionach stanowi jedną z wigilijnych dań. Najlepiej smakuje zaraz po Zobacz więcej