kulebiak z kapustą

dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Kulebiak z kapustą

Kulebiak z kapustą 78

0
Zamiast (lub oprócz) uszek i pasztecików, do barszczu (lub innej zupy) możemy podać także kulebiak – drożdżowe ciasto faszerowane kapustą z grzybami lub kapustą z grochem. Przygotowuje się je Zobacz więcej
Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty Zobacz więcej
Kulebiak jest potrawą regionalną. Jest popularny na terenach Podlasia. Do naszego kraju przywędrował z rejonów Ukrainy. Klasyczny jest z ciasta drożdżowego ale można też spotkać ciasto kruche czy Zobacz więcej
Od niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę Zobacz więcej
Wiecie, co się dzieje, gdy trzy młode (no ok, może nie aż takie młode, a w każdym razie nie wszystkie ;) matki spotykają się w ostatnią sobotę karnawału? Nie wiecie? To wam powiem :) Kładą dzieci Zobacz więcej
Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych Zobacz więcej
Kulebiak z kapustą i grzybami to pierwsza z wielkanocnych potraw, jaką pokażę Wam w tym roku. To znakomity dodatek do białego barszczu, czy żurku, a także nie zastąpiona przekąska na każdą inną porę Zobacz więcej
Kulebiak to potrawa z kuchni kresowej, która nie jest mi zbyt bliska. Mój kulebiak jest w wersji bliższej wersji podlaskiej czyli z kapustą i pieczarkami. Farsz przygotowałam dnia poprzedniego, Zobacz więcej
godziny. Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, Zobacz więcej
godziny. Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, Zobacz więcej
Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, dokładnie z Ukrainy. Duży pieczony pieróg z ciasta drożdżowego, nadziewa się kaszą, mięsem, kapustą i grzybami. U nas jednak przygotowujemy roladę Zobacz więcej
Przepyszny kulebiak z kapustą i grzybami Przygotowałam go na Wigilię, przepis wpadł mi w oko w jednej z gazet. Myślę, że teraz często będzie gościł na moim stole, nie tylko w święta. Składniki: Zobacz więcej
Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi Zobacz więcej
Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty! Do Zobacz więcej
Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone Zobacz więcej
Przepis na ten kulebiak powstał z połączenia dwóch przepisów pochodzących z jednego z moich zeszytów z prasowymi wycinkami (mam aż trzy takie zeszyty więc było z czego wybierać:-)) Kulebiak, Zobacz więcej
Kulebiak to rodzaj drożdżowej rolady z kapuściano-grzybowym nadzieniem. To potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W niektórych regionach stanowi jedną z wigilijnych dań. Najlepiej smakuje zaraz po Zobacz więcej
Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie Zobacz więcej
Trochę historii... Kulebiak jest starą, leciwą potrawą. Wzmianki o pieczeniu ciasta nadzianego farszem można znaleźć już w XVI wieku. Jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej, gdzie Zobacz więcej