kulebiak z łososiem

Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1564

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Kulebiak

Kulebiak 6

Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
Po raz pierwszy dane mi było spróbować tradycyjnej kuchni kresowej. Kulebiak to bogato nadziewany drożdżowy pieróg. W oryginale robi się go z nadzeniem mięsnym/rybnym, a także z kaszą gryczaną czy Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem 409

Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 130dag pieczarek - 1 szklanka mleka - 500g filetów z łososia - 1 cebula - 1 woreczek ryżu - 1 jajko - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól i pieprz - oliwa z Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem 467

Kulebiaka nie jadłam od lat, więc bardzo, ale to bardzo chciałam go zrobić już przed świętami. Przepis wypróbowany, polecam z czystym sumieniem, choć nieco pracy jest. Sprawę ułatwia wykorzystanie Zobacz więcej
To mój pierwszy w życiu, osobisty kulebiak :) Myślę, ze całkiem niezły jak na pierwszy raz, nieskromnie się chwaląc :) Składniki: Farsz: 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml) 1 opakowanie Zobacz więcej
gabioza
gabioza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
menudnia
Kulebiak

Kulebiak 27

Pyszny, łatwy, tani i szybki przepis na coś, co w aroganckim uproszczeniu - można określić jako wielka faszerowana bułka. Składniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki 200 ml mleka 40 g rozpuszczonego masła 3 Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem 369

Kulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te Zobacz więcej
Kulebiak, czyli duży pieróg z różnorodnym nadzieniem. Najczęściej mięsnym, ale także i rybnym. Zobacz więcej
Zawsze walczę o to, żeby wielkanocne święta były choć odrobinę lżejsze (o ile to w ogóle możliwe w przypadku polskich świąt ;)) niż te bożonarodzeniowe. Piekę mniej mięs, robię za to więcej sałatek w Zobacz więcej
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki. Dorzucić do cebuli. Przyprawić solą. Podsmażyć. Do garnka Zobacz więcej
Przepis naten pyszny kulebiak pochodzi zjednego zmoich ulubionych blogów Paris-Moskawa 3:54. Ichociaż czas nawigilijne dania mamy już zasobą, nie mogłam się oprzeć, żebygo upiec. Przygotowanie Zobacz więcej
Kulebiak Pascala z łososiem i kaszą gryczaną - kuchnia Lidla Bardzo lubię kuchnię Lidla, chociaż zawsze muszę w niej coś pozmieniać, tym razem wymieniłam ryż na kaszę gryczaną :) Składniki dla 4 osób: Zobacz więcej