kulebiak z łososiem

Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Kulebiaki

Kulebiaki 86

Składniki: Zaczyn: 75 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka mąki pszennej; 2 łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem 419

Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 130dag pieczarek - 1 szklanka mleka - 500g filetów z łososia - 1 cebula - 1 woreczek ryżu - 1 jajko - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól i pieprz - oliwa z Zobacz więcej
Beata
Beata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Magazyn Kuchenny
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem 482

Kulebiaka nie jadłam od lat, więc bardzo, ale to bardzo chciałam go zrobić już przed świętami. Przepis wypróbowany, polecam z czystym sumieniem, choć nieco pracy jest. Sprawę ułatwia wykorzystanie Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1634

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
natalia.r
natalia.r Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poezja-smaku
Kulebiak z łososiem

Kulebiak z łososiem 380

Kulebiak to popularne danie świąteczne w Rosji. Jest to farsz zawinięty w ciasto drożdżowe lub francuskie. W Polsce tradycyjnie przygotowuje się je na Podlasiu. Najczęściej spotykane kulebiaki to te Zobacz więcej
Zawsze walczę o to, żeby wielkanocne święta były choć odrobinę lżejsze (o ile to w ogóle możliwe w przypadku polskich świąt ;)) niż te bożonarodzeniowe. Piekę mniej mięs, robię za to więcej sałatek w Zobacz więcej
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki. Dorzucić do cebuli. Przyprawić solą. Podsmażyć. Do garnka Zobacz więcej
Przepis naten pyszny kulebiak pochodzi zjednego zmoich ulubionych blogów Paris-Moskawa 3:54. Ichociaż czas nawigilijne dania mamy już zasobą, nie mogłam się oprzeć, żebygo upiec. Przygotowanie Zobacz więcej
Lato to czas kiedy wyjeżdżamy na weekendowe wycieczki za miasto. Kanapki jednak już dawo znudziły się mojej ferajnie. Proponuje więc na piknik lub wypad za miasto kulebiak w wersji piknikowej :) Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Kulebiak Pascala z łososiem i kaszą gryczaną - kuchnia Lidla Bardzo lubię kuchnię Lidla, chociaż zawsze muszę w niej coś pozmieniać, tym razem wymieniłam ryż na kaszę gryczaną :) Składniki dla 4 osób: Zobacz więcej
Ekspresowe danie, które miałam podać na wigilię, jednak z racji tego , że nie było już miejsca na kuchence przygotowałam je w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Kulebiaki robi się na cieście Zobacz więcej
Przepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego. Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Kulebiak

Kulebiak 20

Idealny do barszczu, kulebiak, pokrojony w zgrabne kromeczki, uformowane w kształcie babki, jak u mnie, będzie się dumnie prezentował na świątecznym stole. Z porcji ciasta wychodzą dwa takie Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej