kulebiak ze świeżej kapusty

Gospodyni Miejska
Gospodyni Miejska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gospodyni Miejska
Kulebiaki

Kulebiaki 86

Składniki: Zaczyn: 75 g świeżych drożdży; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżka mąki pszennej; 2 łyżki letniego mleka. Ciasto: Cały zaczyn; 500 g mąki pszennej; 250 ml letniego mleka; 2 żółtka jaj; 50 ml Zobacz więcej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszny kulebiak z ciasta francuskiego, który upiekła moja Mama. Udało mi się ukradkiem zrobić mu zdjęcie, chwilę przed tym jak został całkowicie Zobacz więcej
Z kulebiakiem u mnie jest tak, że to moja druga próba przygotowania go. Pierwsza miała miejsce jakieś 10 lat temu, latem. Pamiętam, że bardzo mi smakował, pamiętam, że jest to danie, które śmiało Zobacz więcej
Ten pochodzący z kresów specjał podawany na gorąco idealnie nadaje się jako dodatek do barszczu. Pokrojony w grube plastry może być też traktowany jako obiad. Wtedy wyśmienicie smakuje z sosem Zobacz więcej
Bigos ze świeżej kapusty w lekkiej wersji pierwszy raz jadłam u mojej Teściowej. Pozdrawiam Mamuśka :* Bardzo mi smakował, bo nie był ani kwaśny, ani tłusty, czyli w sam raz dla mnie. Nie byłabym sobą Zobacz więcej
Co w tym roku podać do barszczu? Na rozpoczęcie kolacji wigilijnej będą tradycyjnie uszka z grzybami, ale barszcz - pyszny, aromatyczny, na domowym zakwasie, to zupa, którą podjadamy przez całe Zobacz więcej
Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak. Kulebiak to Zobacz więcej
składniki: ciasto: 600 gramów mąki poznańskiej lub wrocławskiej 1 opakowanie drożdzy suszonych 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka + 1 do posmarowania kulebiaków przed pieczeniem 220 ml Zobacz więcej
W przeciwieństwie do wielu dzieci, ze szpinakiem nigdy nie miałem problemu. Zjadałem go zawsze z przyjemnością. Być może dlatego, że był właściwie przyrządzany przez moją babcię. Nigdy nie przypominał Zobacz więcej
To mój pierwszy w życiu, osobisty kulebiak :) Myślę, ze całkiem niezły jak na pierwszy raz, nieskromnie się chwaląc :) Składniki: Farsz: 1/2 słoika kapusty kiszonej ( u mnie 900 ml) 1 opakowanie Zobacz więcej
Lucynella
Lucynella Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
fabryka kulinarnych inspiracji
Kulebiaki

Kulebiaki 1634

Kto zdążył już zajrzeć do aktualnego Kotła, ten wie, że obok miodu drugim bohaterem numeru jest kapusta. Zdecydowałam się przygotować danie z kuchni dolnośląskiej. Upiekłam pyszne kulebiaki ze słodką Zobacz więcej
kugelchen
kugelchen Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Olivciowe Pasje
SYROP  ZE ŚWIEŻEJ MIĘTY

SYROP ZE ŚWIEŻEJ MIĘTY 19008

Syrop ze świeżej mięty stanowi świetny , naturalny dodatek do lodów, herbaty i drinków. Jest również składnikiem leków z domowej apteki . 30 gałązek mięty 2 litry wody 1 kg cukru sok z cytryny Miętę Zobacz więcej
Kulebiak jest potrawą regionalną. Jest popularny na terenach Podlasia. Do naszego kraju przywędrował z rejonów Ukrainy. Klasyczny jest z ciasta drożdżowego ale można też spotkać ciasto kruche czy Zobacz więcej
(Proporcje na formę o średnicy 24 cm) CIASTO - 2 duże jajka, - 500g mąki pszennej, - 40g świeżych drożdży + 2 łyżki cukru, - 150g masła, - 80ml letniego mleka, - 1 łyżeczka soli, - 1 łyżka ziół Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Kulebiak z kapustą

Kulebiak z kapustą 85

Zamiast (lub oprócz) uszek i pasztecików, do barszczu (lub innej zupy) możemy podać także kulebiak – drożdżowe ciasto faszerowane kapustą z grzybami lub kapustą z grochem. Przygotowuje się je Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Gotuje
Kulebiak z kiszoną kapustą

Kulebiak z kiszoną kapustą 117

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty Zobacz więcej
Dzisiaj podzielęsięz Wami moim przepisem na jarski kapuśniak, któryzrobiłamze świeżejkapusty. Pyszna zupka, bogata w wiele cennych witamin...Kapuśniakto tradycyjna polska zupka, którabardzo częstobyła Zobacz więcej
Kulebiak to rodzaj drożdżowej rolady z kapuściano-grzybowym nadzieniem. To potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W niektórych regionach stanowi jedną z wigilijnych dań. Najlepiej smakuje zaraz po Zobacz więcej
ciasto: 500 g mąki 1 szkl mleka 20 g drożdży 50 g margaryny 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1,30 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 marchewki 40 g grzybków suszonych szczypta kminku sól pieprz Zobacz więcej
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty (tutaj znajdziecie przepis na: KAPUSTĘ KISZONĄ ) 5 g suszonych grzybów 1 cebula 3-4 łyżki oleju Sól Pieprz Składniki na ciasto Zobacz więcej