kulebiaki z kapustą i grzybami

Od niedawna na naszym stole wigilijnym pojawia sie takze kulebiak,zrobiony znaszje domowej kapusty kiszonej oraz grzybów, najcześciej są to pieczarki, bo leśne grzyby nie każdy u nas lubi. Mimo zę Zobacz więcej
Wiecie, co się dzieje, gdy trzy młode (no ok, może nie aż takie młode, a w każdym razie nie wszystkie ;) matki spotykają się w ostatnią sobotę karnawału? Nie wiecie? To wam powiem :) Kładą dzieci Zobacz więcej
Na wigilijnych stołach najczęściej do barszczu podane są pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych Zobacz więcej
Kulebiak z kapustą i grzybami to pierwsza z wielkanocnych potraw, jaką pokażę Wam w tym roku. To znakomity dodatek do białego barszczu, czy żurku, a także nie zastąpiona przekąska na każdą inną porę Zobacz więcej
Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, dokładnie z Ukrainy. Duży pieczony pieróg z ciasta drożdżowego, nadziewa się kaszą, mięsem, kapustą i grzybami. U nas jednak przygotowujemy roladę Zobacz więcej
Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi Zobacz więcej
Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty! Do Zobacz więcej
Przepis na ten kulebiak powstał z połączenia dwóch przepisów pochodzących z jednego z moich zeszytów z prasowymi wycinkami (mam aż trzy takie zeszyty więc było z czego wybierać:-)) Kulebiak, Zobacz więcej
Kulebiak to rodzaj drożdżowej rolady z kapuściano-grzybowym nadzieniem. To potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej. W niektórych regionach stanowi jedną z wigilijnych dań. Najlepiej smakuje zaraz po Zobacz więcej
Kulebiak z kapustą i grzybami, to jeszcze jeden pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie Zobacz więcej
Trochę historii... Kulebiak jest starą, leciwą potrawą. Wzmianki o pieczeniu ciasta nadzianego farszem można znaleźć już w XVI wieku. Jest jedną ze sztandarowych potraw kuchni rosyjskiej, gdzie Zobacz więcej
Zamiast pasztecików z kapustą i grzybami proponuję kulebiak. Kulebiak to pieczony pieróg z ciasta drożdżowego lubfrancuskiego znadzieniem mięsnym z dodatkiem jarzyn i ryżu pochodzący z kuchni Zobacz więcej
Kulebiak to znana potrawa, w szczególności na kresach wschodnich. składniki: ciasto: 2 szklankimąki pszennej 1jajko 1/2 szklanki tłustegomleka 50 g świeżychdrożdży 1/2 łyżeczkicukru 70 gmasła farsz: 1 Zobacz więcej
https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe. Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa Zobacz więcej
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na farsz: 1 kg kiszonej kapusty (tutaj znajdziecie przepis na: KAPUSTĘ KISZONĄ ) 5 g suszonych grzybów 1 cebula 3-4 łyżki oleju Sól Pieprz Składniki na ciasto Zobacz więcej
Przygotowanie kulebiaka chodziło mi po głowie od jakiegoś czasu. To pyszny przedstawiciel dań ze świątecznego stołu ( w wersji z farszem z kapusty), choć występuje też w mniej świątecznych wersjach- z Zobacz więcej
Zawszę na święta robię pierogi z kapustą i grzybami! Tym razem postanowiłem zrobić kulebiak z kapustą i grzybami. Tak nowość dla mnie ale dostałem informacje z pewnego źródła, że naprawdę super Zobacz więcej
Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć Tym razem piekłam kulebiaki. Upiekłam dwa, jeden na skonsumowanie teraz, a drugi zamrożę na Święta. Ciasto drożdżowe bez problemu się mrozi, nie Zobacz więcej
Kulebiak to danie tradycyjne ale z nieco innych regionów niż ten, w którym Ona i On przebywają - ze wschodu - i to niekoniecznie bardzo dalekiego. Spełnia wszystkie wymogi postnego dania, ale na takim Zobacz więcej
Świątecznego zakręcenia ciąg dalszy. W obecnej sytuacji bolą mnie oczy i średnio wiem jak się nazywam. Za mną nocne gotowanie, godzinne fotografowanie, a przede mną jeszcze parę postów świątecznych. Zobacz więcej