kultura kulinarna

Serdecznie zapraszam do polubienia Kultury Kulinarnej na Facebooku. Od dziś również tam będzie można znaleźć najświeższe przepisy wypróbowane na moim blogu, nowiutkie zdjęcia, pomysły, wszystko to, co Zobacz więcej
Od wczoraj Kultura Kulinarna gości również na Facebooku. Bardzo długo się przed tym wzbraniałam, ale chyba nadeszła pora, by pójść z duchem czasu. Zapraszam wszystkich do „polubienia” mnie i moich Zobacz więcej
Wszystkich smakoszy z Lublina i okolic zapraszam na: Warsztaty kulinarne z blogerami 4 lipca, godzina 16:00 – MOST KULTURY LUBLIN Temat: „Wody i koktajle dla zdrowia i urody” Wstęp wolny Warsztaty Zobacz więcej
1 stycznia 2013 roku. Wielki początek. Reaktywacja. Powrót. Co jeszcze? Nowe siły do pracy, codzienno-niecodzienne inspiracje kulinarne i takie plany, że ho ho :) Jeden, skromny blog to stanowczo za Zobacz więcej
WordPress.com przygotował dla Kultury Kulinarnej podsumowanie roku 2012. Jest ono bardzo optymistyczne, dlatego zamieszczam je poniżej. Pozdrawiam :) Here’s an excerpt: 19,000 people fit into the new Zobacz więcej
Z okazji zbliżających się drugich urodzin Kultury Kulinarnej (hip hip hurra!) urządziliśmy w domu tydzień z najlepszymi, najbardziej ulubionymi potrawami, które można znaleźć na mojej stronce – po Zobacz więcej
Jakiś czas temu zrobiłam sobie krótkie wakacje - odwiedziłam Rzym i Ostię. Po kilku intensywnych dniach wróciłam do domu z myślą, że muszę kiedyś odwiedzić inne regiony Włoch; przede wszystkim Zobacz więcej
Na cykl warsztatów złożyły się cztery spotkania, które miały miejsce w Centrum Kultury w Lublinie (Latające Warsztaty Rękodzieła). Spotkania poprowadziła Elżbieta Cwalina - właścicielka restauracji Zobacz więcej
Akcja kulinarna „Poszukiwanie smaku – kuchnia podlaska, kuchnia kultur i regionów…” została zakończona. Dziękuję bardzo serdecznie wszystkim uczestnikom za przepisy, a szczególnie Olce, gdyż przepisu Zobacz więcej
Z ogromną chęcią i jeszcze większą uprzejmością, czyli jak przystało na moją małą rudą osobę, pragnę zaprosić Was na już drugą edycję wydarzenia jakim jest Piknik Smakoszy odbywający się na Moście Zobacz więcej
No i stało się – 700. przepis Kultury Kulinarnej opublikowany! Nawet nie zauważyłam kiedy blogowi stuknęły 4 latka (w czerwcu). Jakoś za szybko to leci… No, ale najważniejsze jest to, że blog wciąż Zobacz więcej
Oficjalny plakat Beijin Cookbook Fair 2014 Już za trzy tygodnie rozpoczną się Beijin World Cookbook Fair 2014, międzynarodowe pekińskie targi wydawnictw kulinarnych. Portale kulinarne, programy Zobacz więcej
Here’s an excerpt: The Louvre Museum has 8.5 million visitors per year. This blog was viewed about 140,000 times in 2014. If it were an exhibit at the Louvre Museum, it would take about 6 days for Zobacz więcej
The WordPress.com stats helper monkeys prepared a 2013 annual report for this blog. Here’s an excerpt: The Louvre Museum has 8.5 million visitors per year. This blog was viewed about 130,000 times in Zobacz więcej
jagnięcy duszony w ciemnym piwie z dodatkiem ziaren kawy - stek z sezonowanego antrykotu z sałatką z rukoli Ja,w miłym towarzystwie Doroty z bloga Dorota Smakuje oraz Bernadety z bloga Mój kulinarny Zobacz więcej
, że wyciągając złote rogaliczki z pieca, ponownie poczułam tego kulinarnego kopa, o którym już wielokrotnie pisałam. Aż chce się piec! Croissanty śniadaniowe: 1,5 szklanki ciepłego mleka, 1/4 Zobacz więcej
Skoro kulinarną historię dyni na stołach różnych krajów świata mamy już za sobą, czas zajrzeć do polskich źródeł. Dynia była w Polsce raczej traktowana jako warzywo charakterystyczne dla kuchni warstw Zobacz więcej
kalendarza żydowskiego) czy Chanuka. W Orleanie jada się tartę dyniową o nazwie citrouillat, zaś Pikardia słynie z zupy, do której można podawać regionalny cydr. Po dynię chętnie sięgał również Zobacz więcej
m.tomaszewska
m.tomaszewska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchniokracja
O jedzeniu…

O jedzeniu… 36

0
Wszystkim zainteresowanym historią i antropologią jedzenia polecam monografię Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze, w której są artykuły poświęcone różnym kulturom kulinarnym. Publikację w formacie Zobacz więcej
Zapraszam do zerknięcia na pięć najlepszych marcowych przepisów Kultury Kulinarnej i zachęcam do ich wypróbowania :) Juicy Lucy Burger „pina colada” Risotto po polsku Kanapki z wieprzowiną Chałka z Zobacz więcej