Przepis na kultury bakterii bactoferm

Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć Zobacz więcej
Kiełbaski dojrzewające, a'la litewskie Składniki: - wieprzowina kl. II (boczek, raczej chudy) - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól - cukier 20g/kg - pieprz - osłonki kolagenowe Zobacz więcej
„Dzika Fermentacja Żywe Kultury Bakterii Smak Wartości Odżywcze I Rzemiosło” Sandor Ellix Katz to kompendium wiedzy na temat dzikiej fermentacji. Sam autor twierdzi, że fermentacja to po części dieta, Zobacz więcej
Bakterie kwasu mlekowego to pożyteczne mikroorganizmy, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Fermentacja od setek lat służyła jako przedłużenie przydatności produktów do spożycia.Skupmy się więc Zobacz więcej
Mam za sobą pierwsze warsztaty octowe i muszę przyznać, że były bardzo udane :) Ale od początku... Pamiętacie Agatę z Miejskiej Kuchni Roślinnej, moją tegoroczną bohaterkę? Na zlocie zielarzy Zobacz więcej
vege-kika
vege-kika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vege Kika
LEKKIE PONIEDZIAŁKI: JOGURT SOJOWY

LEKKIE PONIEDZIAŁKI: JOGURT SOJOWY 47

Jeszcze do niedawna nie wiedziałam, że z mleka sojowego można bez problemu, w domowych warunkach, wyprodukować smaczny, gęsty i przede wszystkim zdrowy jogurt. Trzeba jedynie zainwestować w kilka Zobacz więcej
Bakterie jelitowe - czy już je dzisiaj dobrze nakarmiłeś? o mnie kontakt i współpraca Toggle navigation Blog o zdrowym jedzeniu w restauracjach oraz szybkim gotowaniu. Home Zdrowie Uroda Fit Przepisy Zobacz więcej
leonard300
leonard300 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka blog kulinarny
Zakwaski

Zakwaski 28

Do moich rąk trafił zestaw zakwasek do robienia domowego jogurtu. Pierwszymi kulturami bakterii były bifivit. J tego produktu zrobimy jogurt idealny dla naszych pociech, z tego względu gdyż zawierają Zobacz więcej
Dawno przymierzałem się już do testów produktowych, bo strasznie nie lubię jak ktoś mnie nacina na żelatynę w śmietanie, skrobię w serze i innych produktach. Dzisiaj pierwszy z testów – kefiry. Zobacz więcej
do-eat-yourself.pl
do-eat-yourself.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
do-eat-yourself.pl
Twaróg domowy

Twaróg domowy 1135

kwi 8thTwaróg domowy Dzisiaj prosty w wykonaniu, pyszny w smaku – naturalny twaróg domowy. Do jego przygotowania nie trzeba posiadać żadnych specjalnych kultur bakterii ani podpuszczki, a Zobacz więcej
Berunia
Berunia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oregano i Cynamon
Test jogurtów naturalnych

Test jogurtów naturalnych 235

Postanowiłam wziąć na "tapetę" cztery różne jogurty naturalne, lecz według mnie tylko jeden z nich zasługuje na nazywanie się "naturalnym".. Który? Zapraszam do przeczytania wpisu ;) 1. Jogurt marki Zobacz więcej
Jedz kolorowo
Jedz kolorowo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Jedz kolorowo
Domowy jogurt sojowy

Domowy jogurt sojowy 190

Mleko sojowe też „poddaje się” jogurtowym kulturom bakterii. Po ich dodaniu powstaje jogurt, chociaż smak jest oczywiście nieco inny niż z mleka krowiego. Najlepiej sprawdzają się lactobacillus Zobacz więcej
Jogurt naturalny to jedna z tych rzeczy, które zawsze mam w lodówce. Porcja jogurtu z domową granolą, świeżymi owocami, czy nawet bez dodatków sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i przekąskę w Zobacz więcej
Jak zrobić jogurt. Jogurt domowy. Moja metoda jak bez użycia jogurtownicy zrobić domowy jogurt . Wczoraj nastawiłam, a dzisiaj jem na śniadanie domowy jogurt. Robię domowy jogurt 2-3 razy w tygodniu. Zobacz więcej
leonard300
leonard300 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pychotka blog kulinarny
Naturalny błonnik

Naturalny błonnik 40

Dziś postanowiłem zrobić kurację oczyszczające jelita naturalnym błonnikiem. Mieszanka ziaren jaką wykorzystałem zawiera w swoim składzie:babkę płesznik w 80% i babkę jajowatą łuski w 20%. Ziarna Zobacz więcej
Druga odsłona serii pt. "Czytamy etykiety". Tym razem padło na jogurty smakowe, a konkretnie na truskawkowe. Kiedyś zajadałem się nimi do bólu. Każde większe zakupy nie mogły się obyć bez ulubionych Zobacz więcej
Kefir mleczny, podobnie jak większość fermentowanych produktów spożywczych, ma długą i bogatą historię zakorzenioną w prostej kulturze agrarnej. Najprawdopodobniej kefir został opracowany przypadkowo Zobacz więcej
Już parę razy wspominaliśmy o naszej zabawce, czyli o multicookerze. To naprawdę fest urządzenie. Robi właściwie wszystko. Tylko z psem na spacer nie wychodzi. Ale może najnowszy model będzie Zobacz więcej
Drogi czytelniku Od dziś zapraszam Was nie tylko na tradycyjne przepisy kulinarne, wpisy o restauracjach czy sporadyczne wpisy podróżnicze (tych naprawdę nie mam czasu pisać, nadal ie pokazałam Wam Zobacz więcej
Lubicie smak kokosa, zwracacie uwagę na to co jecie...? A może ktoś z Was - ze względów zdrowotnych ceni produkty, które są bez laktozy, glutenu, cukru, czy soi lub wegańskie? W takim razie Zobacz więcej