kumpiak

- szynka typu prosciutto, szwardzwaldzka, kumpiak itp. - ser typu feta - oliwki - sos balsamiczny - olej lniany/oliwa Wszystkie składniki mieszamy, polewamy olejem i sosem balsamicznym. Można także Zobacz więcej
, szynką i orzechami Porcja dla 2 osób 200-250 g makaronu spaghetti (np. razowego) 1 mała żółta papryka 30 g szynki dojrzewającej (np. Kumpiak) 60 g sera gorgonzola 2-3 łyżki śmietany 12% 200 g Zobacz więcej
Doskonałe, słoneczne ravioli- idealne na jesień! Dynia pieczona z ziołami i oliwą jest świetną bazą farszu zarówno do ravioli ak i innych pierogów- ważne tylko by wybrać taką, która po upieczeniu Zobacz więcej
uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie kumpiak) ok 1/3 Zobacz więcej
Kumpiak to nasze polskie prosciutto crudo wywodzące się z terenów Podlasia. Ostatnio produkt ten wylądował w moim zakupowym koszyku. Kumpiak w smaku jest naprawdę bardzo dobry i delikatny. Dlaczego Zobacz więcej
w kuchni i podać na stół coś lekkiego i pysznego. A takie właśnie były te tosty. Kumpiak to dzisiaj dość mało popularna i nieco zapomniana polska szynka długo dojrzewająca - w sklepach szynki Zobacz więcej
, w kuchni przerywnik między daniami, ma na celu oczyszczenie kubków smakowych i przygotowanie ich na kolejne doznania smakowe, Second course – drugie dania, Desserts – desery. Amuse: szynka „kumpiakZobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Schab dojrzewajacy

Schab dojrzewajacy 455

6
również są surowe;) U nas polędwice i kiełbasa dojrzewająca odkąd pamiętam były na porządku dziennym, ciocia czasem suszyła jeszcze kumpiak (to dopiero rarytas, żadne włoskie/francuskie/hiszpańskie Zobacz więcej
. Zróbmy więc dziś coś o orientalnym smaku z odrobiną polskiej tradycji w postaci szynki kresowej. Na 4 solidnej wielkości szaszłyki potrzebujemy: *Szaszłyki z kurczakiem i ananasem* 2 piersi z Zobacz więcej
, cebula, 3 małe ząbki czosnku, mała ostra papryczka pepperoni (lub pół, jeśli jest naprawdę ostra), 250 ml jogurtu naturalnego, 100 g kaszy jaglanej, kumpiak (lub inna surowa szynka) w cieniutkich Zobacz więcej
a bit... I got the recipe from a friend of mine, added something - it's gorgeous! I've got a witness! One more time nothing's left for tomorrow! :) Try for your own! Składniki/ ingredients: sałata Zobacz więcej
pomysł chodził po głowie kilka miesięcy i jeszcze nie umarł śmiercią naturalną. Jest więc nadzieja. W Polsce też mamy swoje prosciutto crudo, które nazywa się Kumpiak. Następna pozycja dotyczy Zobacz więcej
szynkę parmeńską na bardziej swojski kumpiak a parmezan na Dziugas. Nie szukałam też po sklepach oryginalnego włoskiego makaronu paccheri tylko wykorzystałam nasze, rodzime, razowe kolanka i pióra. Zobacz więcej
, prawdziwe masło domowe przetwory Producent:Smaki i Aromaty Anna Langowska soki nalewki i niezwykły kumpiak podlaski (którego zdjęcia nie mam) szynka, która może konkurować z parmeńską i hiszpańską Zobacz więcej
na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, Zobacz więcej
podgrzybki, smażyć około 2 minut a następnie dodać szynkę. Chwilkę podsmażyć i dodać śmietanę, posiekaną pietruszkę i bazylię. Na koniec dodać makaron i chwilkę jeszcze poddusić. Doprawić pieprzem i Zobacz więcej
. Doprawić pieprzem i posypać parmezanem – danie gotowe :). Zamiast szynki szwarcwaldzkiej można dodać szynkę prosciutto, kumpiak albo kindziuk – ważne jest aby miała wyrazisty smak. Pappardelle z Zobacz więcej
niesamowicie delikatnego musu, znaleźć można było także kiszonego ogórka i marynowanego rydza. Absolutna rewelacja. Witek Iwański z restauracji Aruana uraczył nas kanapkami z pysznym brązowym masłem, Zobacz więcej
Polski, a w późniejszych okresach carowie i oficjele z całej Europy. Upolowane mięso dawniej solono w beczkach. I choć wprawdzie niedźwiedzie chrapy w miodzie bezpowrotnie odeszły do historii, to Zobacz więcej