kura jedwabista

Staszka
Staszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Make choco cake...
Ciasto Uli

Ciasto Uli 112

0
Ula jest z Norwegii i uwielbia ciasta. Wszystkie proporcje robi na oko (ma ładne) Były w cieście: -definitywnie jabłka -z całą pewnością jajko kurze co najmniej jedno -mąka bo jakżeby bez mąki -masło Zobacz więcej
cytrusowo - ciasteczkowym Krem 3 żółtka ( od kur ekologicznych lub np zielononóżek) 3 płaskie łyżki cukru 250 g serka mascarpone łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z limonki 50 ml likieru Zobacz więcej
sięgam po jeszcze, bo nie wiedziałam, że w kuchni czeka jeszcze pyszne babcine ciasto. I przy okazji mogę wysłuchać rodzinnych historii - ale co to za historie! Jak wujek z kolegami przestawili komuś Zobacz więcej
% - 3 jaja kurze - 80g brązowego cukru - 200g pszczelego miodu wielokwiatowego - 50g melasy - 2 łyżeczki przypraw korzennych - 1,5 łyżeczki imbiru w proszku - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 Zobacz więcej
lub gotowego "z wiaderka" 4-5 jajek od szczęśliwych kur 180-200 gr cukru* 150 ml jogurtu greckiego (lub śmietanki 30-36%) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 średnia marchewka 1/2 łyżeczki kurkumy Zobacz więcej
ciągle mieszając. Stopniowo wlewać zimne mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać ser mascarpone pogotować aż ser się rozpuści i odstawić. Zobacz więcej
wspomnieć o dwóch rzeczach, które niestety nagminnie się zdarzają. Przede wszystkim wymowa. Nie zliczę ile razy słyszałem "bruszczeta". Jezusku przenajświętszy, miej w opiece tych ignorantów! Za Zobacz więcej
zębami kurę pieczoną w glinie, rzecz wyjaśniła się sama: jestem z Gotów! Gości zaproszonych do akcji Pomorskie Culinary Prestige, o której pisałem już w ubiegłym tygodniu, czekała niezwykła Zobacz więcej
do Francji. Nie wszystkich stać było na drogą gęsinę. W środowiskach chłopskich zamiast niej konsumowano często kaczki lub kury. Na szczęście dziś gęsina, choć nadal niezbyt powszechna, stała się Zobacz więcej
, a nawet rezedy, bzu i jaśminu. Lubowano się w potrawach kunsztownie przybranych, stanowiących zagadkę dla biesiadników. Podawano galarety, zastudzone w skorupkach z jaj kurzych, które należało Zobacz więcej