kurczak generała tso

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na … Przeczytaj cały artykuł Post Kurczak Zobacz więcej
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;) Zdjęcie słabe, bo Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na fantastyczne danie. Jest to kurczak generała Tso - w stylu chińskim. Jak większość chińskich potraw, to szybkie i proste danie, które jest bardzo aromatyczne dzięki (świeżym) Zobacz więcej
Danie wymyślone w 1973 przez chińskiego emigranta z Hunanu Peng Jiaw Nowym Yorku. Z mniej lub bardziej tajemniczym Tso generałem nie ma nic wspólnego oprócz nazwy. Potrawa właściwie nie jest znana w Zobacz więcej
anekbu
anekbu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mania Gotowania
Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso 350

0
Jest to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i od tej pory jest to moje Zobacz więcej
Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka, który z pewnością podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, której wielbicielem jest mój mąż, gości u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co uświadamiam Zobacz więcej
Czas na męskie gotowanie. Mąż bardzo przyłożył się do tego dania i dopiero trzecią próbę uznał za godną bloga. Oto i ona. Będzie chrupko i słodko-ostro! Najpierw jednak słów kilka o samym daniu. Jest Zobacz więcej
Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (左宗棠, 1812–1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. Nie ma jednak dowodów na to, by sam Generał jadał tak przygotowane Zobacz więcej
Przyznam, że nie wiem kim był generał Tso i czym zasłynął dla historii Chin, ale musiał być miłośnikiem jedzenia, skoro nazwano potrawę jego imieniem. Z jakiegoś powodu nie mam zaufania do restauracji Zobacz więcej
się, że mój luby odliczał dni do następnej wizyty w tej chińskiej knajpie. Kiedy więc nadarzyła się okazja pofolgować sobie w won tonach, przyprawach pięciu smaków i sałatce z kiełków i wodorostów, Zobacz więcej
na cienkie paski. W osobnej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą kurczaka, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw na kilka minut. W woku rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj mięso Zobacz więcej
Potrawa wymyślona w Stanach Zjednoczonych przez chińskiego imigranta . W Chinach jest nieznana, za to w Ameryce uznawana jest za klasykę chińskich restauracji. Nie ma też nic wspólnego z tajemniczym Zobacz więcej
i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Zobacz więcej
1 lyzeczka sezamu Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do dużej miski dodać 1 łyżkę mąki kukurydzianej z 1/2 szkl zimnej wody - wymieszać. Dodać groszek/ fasolkę, czosnek, imbir, cukier, Zobacz więcej