kurczak generała tso

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Od dawna miałam chęć na to danie. Nie wymaga zbyt wielu umiejętności, nie jest trudne do wykonania. Swoim smakiem na … Przeczytaj cały artykuł Post Kurczak Zobacz więcej
Oto kurczak, którego KONIECZNIE musicie zrobić, bo jest absolutnie przepyszny. Faktem jest, że dietetyczny to on nie jest ale ten smak – olaboga! - tłumi wszelkie wyrzuty sumienia ;) Zdjęcie słabe, bo Zobacz więcej
Dziś zapraszam Was na fantastyczne danie. Jest to kurczak generała Tso - w stylu chińskim. Jak większość chińskich potraw, to szybkie i proste danie, które jest bardzo aromatyczne dzięki (świeżym) Zobacz więcej
Danie wymyślone w 1973 przez chińskiego emigranta z Hunanu Peng Jiaw Nowym Yorku. Z mniej lub bardziej tajemniczym Tso generałem nie ma nic wspólnego oprócz nazwy. Potrawa właściwie nie jest znana w Zobacz więcej
anekbu
anekbu Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mania Gotowania
Kurczak Generała Tso

Kurczak Generała Tso 344

0
Jest to jedno z najbardziej popularnych dań serwowanych w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Kurczaka Generała Tso spróbowałam właśnie podczas pobytu w USA i od tej pory jest to moje Zobacz więcej
Dziś zapraszam na przepysznego kurczaka, który z pewnością podbije serca wielu z Was. Kuchnia Dalekiego Wschodu, której wielbicielem jest mój mąż, gości u nas zdecydowanie zbyt rzadko, co uświadamiam Zobacz więcej
Czas na męskie gotowanie. Mąż bardzo przyłożył się do tego dania i dopiero trzecią próbę uznał za godną bloga. Oto i ona. Będzie chrupko i słodko-ostro! Najpierw jednak słów kilka o samym daniu. Jest Zobacz więcej
Kurczak ten otrzymał swa nazwę na cześć Generała Zuo (Tso) Zongtang (左宗棠, 1812–1885), z dynastii Quing w chińskiej prowincji Hunan. Nie ma jednak dowodów na to, by sam Generał jadał tak przygotowane Zobacz więcej
Przyznam, że nie wiem kim był generał Tso i czym zasłynął dla historii Chin, ale musiał być miłośnikiem jedzenia, skoro nazwano potrawę jego imieniem. Z jakiegoś powodu nie mam zaufania do restauracji Zobacz więcej
. Nie zauważyłam żadnych efektów ubocznych. Widocznie wszystko co smaczne jest akceptowalne. Dzisiejszy kurczak generała Tso był pierwszym krokiem w kuracji odwykowej od chińskiego jedzenia. W Zobacz więcej
Składniki (dla 2 osób): 300-400g piersi z kurczaka (lub podudzia, pozbawionego skóry i kości) 3 suszone papryczki chili peperoncini 2 cm korzeń świeżego imbiru, drobno posiekany 3 ząbki czosnku drobno Zobacz więcej
Potrawa wymyślona w Stanach Zjednoczonych przez chińskiego imigranta . W Chinach jest nieznana, za to w Ameryce uznawana jest za klasykę chińskich restauracji. Nie ma też nic wspólnego z tajemniczym Zobacz więcej
i słone, jednak po przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych w latach 70-tych kucharz dostosował przepis do delikatniejszego smaku Amerykanów, dlatego w przepisie nie powinna dziwić obecność ketchupu. Zobacz więcej
Od jakiegoś czasu myślałam o zrobieniu czegoś z kuchni chińskiej. Poszperałam w internecie i znalazłam przepis Marthy Stewart. Nie jest to typowe chińskie danie, ale za to bardzo dobre. Uwielbiam Zobacz więcej