kurczak marengo

Wino i kuchnia
Wino i kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wino i kuchnia
Kurczak marengo

Kurczak marengo 51

Kiedy zimowa aura za oknem nie rozpieszcza, chętniej sięgamy po pieczone mięsa zanurzone w mocno aromatycznych sosach. Dzisiaj polecam kurczaka marengo w wersji napoleońskiej, do którego wybrałam Zobacz więcej
Agatek
Agatek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Agatek
Kurczak Marengo

Kurczak Marengo 529

Kurczak MarengoPrzepis na tego kurczaka pochodzi od Linn http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19707Ja wprowadziłam pewne zmiany. Kurczak Marengo Składniki: 4 podudzia z kurczaka bez skóry 400 g Zobacz więcej
To danie przygotował kucharz Napoleona na kolację w przeddzień bitwy pod Marengo. Kurczak jest soczysty, w pomidorowym sosie z dodatkiem pieczarek i czarnych oliwek. Przygotowanie zajmuje chwilkę, Zobacz więcej
MEA CULINA
MEA CULINA Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
MEA CULINA
Kurczak marengo

Kurczak marengo 262

Pomysł na.... kurczaka :) jednak nie skorzystam z żadnej gotowej torebeczki pełnej przypraw (oczywiście - bez konserwantów). Tym daniem udowodnię, że równie szybko można zrobić coś zdrowego i przede Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Kurczak Marengo

Kurczak Marengo 260

Kurczak Marengo jest doskonałą potrawą na poznanie smaku kurczaka w zupełnie innym wykonaniu, bo bez skóry. Kurczak Marengo, to historyczna potrawa, którą podano Napoleonowi po wygranej bitwie pod Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Kurczak Marengo

Kurczak Marengo 61

ViveLaCuisine • Kurczak Marengo Do poprawnego wyświetlania strony wymagane jest wsparcie JavaScript. W tym celu prosimy go włączyć lub użyć przeglądarki, która go wspiera. À LA CARTE WARTO WIEDZIEĆ Zobacz więcej
Składniki: udka z kurczaka (1 na osobę) oliwa z oliwek 3 łyżki przetarte pomidory (passata) 30 dag białe wino wytrawne 200 ml majeranek, bazylia, oregano, tymianek posiekane czarne oliwki bez pestek 4 Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Kurczak Marengo

Kurczak Marengo 130

Kurczak Marengo jest doskonałą potrawą na poznanie smaku kurczaka w zupełnie innym wykonaniu, bo bez skóry. Kurczak Marengo, to historyczna potrawa, którą podano Napoleonowi po wygranej bitwie pod Zobacz więcej
Kurczak Marengo, Poulet Marengo czy spolszczone pule Marengo to klasyczne francuskie danie, które jak wieść gminna niesie powstało dla uczczenia Bitwa pod Marengo, napoleońskiego zwycięstwa w 1800 w Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Kurczak spod Marengo

Kurczak spod Marengo 77

Zwycięstwo Napoleona Bonaparte z 14 czerwca 1800 r zostało uczczone w ten sposób. Nadworny kucharz Napoleona zrobił danie z tego co miał pod ręką. Składniki kurczak pokrojony na kawałki 500 g Zobacz więcej
Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam moje ulubione danie z dzieciństwa. Jak byłam mała uparcie chodziłam za Mamą i mówiłam "Maaaamo, a zrobisz dzisiaj pulemalengo?". PULEMALENGO, PULEMALENGO. Bardzo Zobacz więcej
negresca
negresca Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Prowincja w globalnej wiosce
Cielęcina Marengo

Cielęcina Marengo 5202

Marengo to miejscowość w północnych Włoszech, znana ze zwycięskiej bitwy Napoleona z armią austriacką w 1800 roku. A kucharzom i smakoszom znana jest z potrawy, która występuje w dwóch wariantach: Zobacz więcej
figmara
figmara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
figowe smaki
Pierś z kurczaka  a la Marengo

Pierś z kurczaka a la Marengo 137

1 pierś z kurczakapół puszki pomidorów z puszki2 pieczarki10 dag groszku konserwowego10 zielonych oliwek1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/4 szklanki bulionu1 ząbek czosnkusól, pieprzoliwaPierś z Zobacz więcej
Crummblle
Crummblle Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Chili & Tonka
Lapin Marengo

Lapin Marengo 89

Dzisiaj na obiad prawdziwy klasyk kuchni francuskiej – królik Marengo. Przepis jest bardzo prosty, potrzeba niewiele, nieskomplikowanych składników. Właściwie można powiedzieć, że jest to danie Zobacz więcej
Patelnią po głowie: Skrzydełak kurczaka Strony Strona główna Recenzje Przepisy Historia ze smakiem Obyczaje Co to jest... Autor, autor Kontakt niedziela, 7 grudnia 2014 Skrzydełak kurczaka 1 kg Zobacz więcej
Wczoraj zrobiłam cudowną cielęcinę Marengo…..Tak pysznej cielęciny nigdy jeszcze jadłam, wilgotna, miękka i bajecznie aromatyczna. Podobno danie zostało podane po raz pierwszy Napoleonowi, właśnie Zobacz więcej
Garnek Pomysłów
Garnek Pomysłów Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Garnek Pomysłów
3 smaki kurczaka

3 smaki kurczaka 95

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić moje trzy sposoby na lekkie urozmaicenie dań z drobiu. Przedstawione przeze mnie marynaty nadają się zarówno do piersi z kurczaka, jak i innych części np. udek. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pałki kurczaka

Pałki kurczaka 17238

Czasem mam ochotę na kawałek kurczaka, a najlepiej na pałki. Wystarczą pałki kurczaka (12 sztuk), sos teriyaki (pół szklanki) i miód ( duża łyżka). Natrzeć kurczaka wymieszanymi przyprawami, odstawić Zobacz więcej
Wiele jest smacznych potraw, które w nazwie mają czyjeś imię lub nazwisko. Trafiają do codziennego użytku stając się synonimem dań, które tylko w pewnym stopniu odzwierciedlają oryginał (np. „ Zobacz więcej
RainDrop
RainDrop Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Passionfruit
Tirit z kurczaka

Tirit z kurczaka 238

Tirit to turecki przepis, liczący sobie setki lat. Można go przygotować z użyciem mięsa kurczaka, wołowiny lub nawet dowolnych grillowanych warzyw. Główna bowiem ideą w tym przepisie było nie Zobacz więcej