kurczak po chilijsku

Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Wątróbka po zbójnicku

Wątróbka po zbójnicku 363

0
Lubimy podroby - wątróbka, serduszka i żołądki pojawiają się u nas pod różnymi postaciami. Wątróbkę lubię szczególnie bo poza smakiem ma tę zaletę, że przygotowuje się ją bardzo szybko. składniki: 0,7 Zobacz więcej
Bo czasem jest tak, że lepiej już być nie może i nawet pochmurna sobota nie robi specjalnego wrażenia. Właśnie wtedy do głowy przychodzą świetne kulinarne pomysły. KURCZAK POMARAŃCZOWO-IMBIROWY 2 Zobacz więcej
wołowiny Zupa była extra: krem z pomidorów i bananów z pestkami dyni, pikantny, ale z nuta słodyczy w tle Danie główne: kurczak Calypso duszony w pomidorach z gallo pinto (czyli mieszanka ryżu i Zobacz więcej
chilijskiego domowego wina o nazwie Santa Carolina Premio Tinto. Jest to wino czerwone, przyjemne i delikatne, z dominującym aromatem dojrzałych jagód. Zapłaciliśmy za nie 28 zł. Wino dobrze Zobacz więcej
przepis - sezon na szparagi dawno się skończył, a chilijskich nie będę kupował. Przepis jest bardzo na oko, w oryginale poszczególnych składników ma być "trochę". Zdjęcie gotowego benta na zachętę - Zobacz więcej
Choochla
Choochla Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Choochla
Paella mixta

Paella mixta 257

0
) ok. 230 g kiełbaski bolońskiej lub chorizo 170 g groszku 200 g fasolki 1 papryka czerwona kawałek suszonej papryczki chilli 250 g piersi z kurczaka 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki Zobacz więcej
Rosół po polsku w chilijskich warunkach Pomyślicie sobie, zrobić rosół….prościzna. Wrzucić do gara drób, seler, pietruszkę, por, marchew, ziele angielskie i kilka innych przypraw i pyrkać na małym Zobacz więcej
sposobem ukręciłam naleśniki ze szpinakiem i muszę przyznać, że wyszły zaje…fajne. Trochę pitolenia było ze świeżym szpinakiem (ale do mrożonego jakoś nie jestem przekonana), efekt końcowy wyszedł Zobacz więcej
raczej na osobny wpis. Farsz mięsny (ragu) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka 1 gałązka tymianku 1 gałązka rozmarynu 500g chudego mięsa wołowego Zobacz więcej
To mój ulubiony sposób na dorsza. Propozycja, której pomysłodawcą jest szef kuchni Restauracji Dworu Sieraków. Bardzo aromatyczne połączenie ryby, orzechów włoskich i pysznego chilijskiego Chardonnay Zobacz więcej
: Sauvignon Blanc, Barbera, australijski Grenache. Pasztety: do prostego pasztetu dobre białe wytrawne Vin de Pays; do pasztetu z kaczki Chateaunef du Pape, Chianti Classico. Pizza: wytrawne czerwone Zobacz więcej
, groszek i marchewkę. Chilijskie są o wiele większe mogą być serwowane jako pełny obiad a nie tylko przystawka. Z reguły nadzienie zawiera wołowinę, cebulę, ciemne oliwki czy gotowane jajka. Zdarzają Zobacz więcej
z imbirem i czosnkiem oraz mięsnych z kurczak, imbirem i czosnkiem. Do shumai podaje się sos z sosu sojowego, octu ryżowego, wina mirin, imbiru i oleju sezamowego. Kolejnym daniem były pierożki gyoza Zobacz więcej
Oj, była uczta dzisiaj. Zażyczyłam sobie dzisiaj chilijską wersję empanadas. Wspólnymi siłami wraz z naszą „naną” dokonałyśmy tego bez większych problemów.Empanadas de pino al horno to nic innego jak Zobacz więcej
wytrawnego czerwonego wina (ja wybrałam chilijskie) 1 łyżka suszu owocowego (najlepszy będzie specjalny susz do grzańca, dostępny np. na www.kipersmaku.pl) 1 łyżka miodu 1/2 pomarańczy Podane Zobacz więcej
Smaki Gruzji to nowa restauracja w Krakowie i, poza Gruzińskim Chaczapuri, jedyna w tym mieście, która specjalizuje się w kuchni tego kraju. Znajduje się przy ulicy Dietla w tym samym miejscu, w Zobacz więcej
rosołem chilijskim. Kiedy byliśmy tu zWidelcem trochę narzekał, że rosół jest za „cienki”. Pani Łyżka miała na ten temat zupełnie inne zdanie i doceniała delikatność rosołu, w którym pływały Zobacz więcej
i słodkawe od chilijskiego słońca. Współgra z daniami na bazie pomidorów, jak spaghetti bolognese, czy nawet pizza. Będzie przyjemne do sałatek z kurczakiem. Syrah – ciepły, lekko drapiący w gardle, Zobacz więcej
truskawki nie rosną „dziko”. Ten cudowny owoc jest dziełem człowieka! Truskawki powstały ok. 200 lat temu z krzyżówki dwóch odmian poziomek – poziomki wirginijskiej i chilijskiej. TRUSKAWKI – UPRAWA Zobacz więcej
, szowmeńskie zacięcie i idzie się z nim dogadać po angielsku. A podano nam: Gotowane na parze pierożki shumai ze szpinakiem i tofu, krewetkami lub z kurczakiem i imbirem z sosem z sosu sojowego, octu Zobacz więcej