kurczak sous vide

Metoda sous-vide jak się okazuje swoje początki ma jeszcze w XVIII wieku, ale prawdziwy jej bum przezywamy właśnie teraz. I jak się okazuje słusznie, bo tak soczystego kurczaka dawno nie jedliśmy. Zobacz więcej
Schab prasowany sous vide Składniki: - schab wieprzowy - trawa żubrowa - czosnek 2g/kg - pieprz 2g/kg - peklosól - żelatyna 2-3g/kg Schab razem z przyległymi błonami i mięśniami docinamy do wymiarów Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Boczek Sous Vide

Boczek Sous Vide 48

Boczek Sous Vide Składniki: - boczek wieprzowy - trawa żubrowa - rozmaryn - czosnek - sos sojowy - żelatyna - peklosól + sól 1:1 20-25g/kg - osłonki poliamidowe Boczek tniemy na kawałki pasujące Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Mielonka sous vide

Mielonka sous vide 92

Mielonka sous vide Składniki: - mięso z dzika kl. I 1kg - mięso z jelenia kl. I 0,5kg - mięso z dzika kl. II 1,5kg - mięso z indyka (udźce) 1kg - wołowina kl. III 0,5kg - mięso z dzika kl. III 0,5kg Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Kukurydza sous vide

Kukurydza sous vide 82

Kukurydza sous vide Składniki: - kukurydza w kolbach - masło - czosnek Kukurydzę obieramy z łupin, tniemy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego. Zobacz więcej
Produkty Potrzebne; Pierś z kurczaka- około 150 gram sok z pomarańczy- łyżeczka rozmaryn- gałązka krem balsamiczny - kilka kropel do smaku i dekoracji cukinia- 1 sztuka białka- 2sztuki do pierwszego Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Golonka sous vide

Golonka sous vide 298

Golonka sous vide Składniki: - golonka wieprzowa z kością - pieprz - listek laurowy - czosnek - peklosól - woda Golonkę peklujemy w chłodnym miejscu w całości na mokro 5-7 dni z nastrzykiem, Zobacz więcej
Słyszeliście kiedyś ometodzie gotowania wpróżni SOUS VIDE? Technika ta stosowana jest coraz częściej wEuropie, atakże nacałym świecie wdobrych restauracjach. Ja pierwszy raz się spotkałam ztaką formą Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Sało Sous Vide

Sało Sous Vide 238

Sało Sous Vide Składniki: - słonina wieprzowa lub z dzika - sól kamienna lub morska - przyprawy do sała - czosnek Słoninę tniemy na wąskie kawałki 5-6cm szerokości. Jeśli jest to słonina wieprzowa Zobacz więcej
Tradycyjne dania nie muszą być nudne Nowa technologia, dostępna już dla nas – zwykłych śmiertelników pozwala dokonywać cudów w domu… I chociaż dania gotowane sous-vide wyglądają obłędnie, nie zawsze Zobacz więcej
beiot
beiot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne zdrowe - wyroby domowe
Wędliny Sous Vide

Wędliny Sous Vide 300

Wędliny Sous Vide Sous vide to jak piszą obecnie nowoczesna, zdrowa metoda gotowania potraw, jednak jak podają źródła sięga ona lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku i wcześniej. Także teraz jest Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oneginetatopa
Kurczak (prawie) sous-vide

Kurczak (prawie) sous-vide 513

Zasadą sous-vide jest gotowanie produktów w plastikowych woreczkach przez wiele godzin w ściśle określonej temperaturze. Ta wersja przygotowania kurczaka nie wymaga wody i specjalnego sprzętu, Zobacz więcej
Szynka sous vide pieczona w coli. Pamiętacie moje urządzenie do gotowania sous vide? Odgrażałam się już kilka razy, że wrzucę Wam jakiś przepis dla maszynistów, więc dziś obiecana receptura. To Zobacz więcej
Suche mięso drobiowe i przesmażone steki nie muszą być podstawą wakacyjnych obiadów ani domowych potraw. Sous vide to metoda gotowania w gorącej wodzie przez dłuższy niż zazwyczaj czas. Takie Zobacz więcej
smaknawspak
smaknawspak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak na Wspak
Test urządzenia do sous vide

Test urządzenia do sous vide 175

Słyszeliście o gotowaniu techniką sous vide? Ja pierwszy raz usłyszałam kilka lat temu, kiedy w jednej z restauracji zjadłam przygotowany tą techniką boczek. Był pyszny! Z chrupiącą skórką (jak się Zobacz więcej
victoria
victoria Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Picantecooking
Pikantne piersi kurczaka sous-vide

Pikantne piersi kurczaka sous-vide 438

W końcu znalazłem czas, aby napisać o jednym z moich ulubionych urządzeń kuchennych (planetarny mikser Kitchen Aid jest poza konkurencją :-)). Przyrząd do gotowania jedzenia technologią sous-vide, Zobacz więcej
Produkty potrzebne; Łosoś - 340gram mięta- 4 listki pomarańcz- 150 gram pieprz kolorowy młotkowany- 4 ziarenka sól himalajska- 1 łyżeczka ryż basmati- 200gram groszek- 50 gram cebula- 50 gram bulion Zobacz więcej
2 piersi kurczaka, 6 połówek pomidorów suszonych, Nie mam profesjonalnego urządzenia do sous vide. Mam urządzenie do gotowania, w którym można regulować temperaturę co 1 stopień. Nie mam pakowarki Zobacz więcej
Szczypta.com
Szczypta.com Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SzczyptaCom
Gęsie udka Sous Vide

Gęsie udka Sous Vide 1081

Mięso z gęsi jest wspaniałe, pod warunkiem, że zostanie właściwie przygotowane. Zdarza się, nawet w dobrych restauracjach,że dostaniemy wysuszony kawałek, którego w żaden sposób nie da się przełknąć. Zobacz więcej
Ostatnio uczestniczyłam w warsztatach, na których większość potraw przygotowywanych było metodą sous-vide. Szczerze powiem, że trochę byłam rozczarowana. Dlaczego? Bo nie widziałam nadziei na Zobacz więcej