Przepis na kurczak z limonką

Kurczak po karaibsku (z mango i limonką) W ostatni weekend przygotowałam danie mięsne z owocami do konkursu Margarytki. Niestety nie wygrałam książki, ale nauczyłam się robić nową smaczną potrawę. Zobacz więcej
Pomysł na kwaśno-słodkie piersi z kurczaka jakże daleki od tradycyjnego polskiego smaku. Jeśli nie przepadsz za limonką powinieneś zmniejszyć ilość skórki i soku limonkowego… Delikatna miodowo – Zobacz więcej
Tym razem przepis ani chiński, ani tajski, bo wywodzący się z kuchni indonezyjskiej. Mięso kurczaka gotowane w mleku kokosowym jest delikatne, a w zależności od ilości użytych papryczek chili – Zobacz więcej
1 pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z limonki troszkę skórki startej z pomarańczy troszkę skórki startej z limonki 1 ząbek czosnku chilli, sól, pieprz Pierś z kurczaka Zobacz więcej
Dzisiaj zapraszamy na kolejny przepis z książki „WHAT KATIE ATE weekend Katie” - tym razem będzie to grilowany kurczak z dodatkiem limonki i ziół Składniki: - 6 limonek - 2 łyżki oliwy - 2 zielone Zobacz więcej
Delikatne mięso z kurczaka marynowane w soku z limonki z dodatkiem mięty i kolendry. Oto propozycja na lekki i smaczny obiad . Składniki na 2 – 3 porcje: 6 szt ud z kurcząt pozbawionych skóry (ok 0,5 Zobacz więcej
Ten sposób pieczenia kurczaka ma dwie podstawowe zalety. Po pierwsze znacznie skraca się czas pieczenia – w ok godzinę mamy wspaniałego kurczaka z mięsem odchodzącym od kości. Po drugie gwarantuje Zobacz więcej
Bardzo dobry pomysł na szybki i pyszny lunch do pracy. Pierś z kurczaka myjemy i czyścimy wycinając tłuste elementy. Pierś kroimy wzdłuż na chudsze kawałki. SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób) Pierś z Zobacz więcej
Kurczaka jadam bardzo rzadko. Tak jak w moim rodzinnym domu, zastępuję go indykiem, kaczką, czy gęsią. W kurczaki dostępne w marketach nie wierzę zupełnie. Hodowane przemysłowo,karmione paszami z Zobacz więcej
Proste, a bardzo aromatyczne danie dla młośników słodko-kwaśnych, azjatyckich smaków. Wielbiciele ostrości mogą sobie dorzucić tu nieco chili w płatkach, ale nie jest to obowiązkowy składnik. Ten Zobacz więcej
Tym razem zapraszam na gęstą zupę inspirowaną smakami kuchni meksykańskiej. To rozgrzewający bulion z pysznymi, sycącymi dodatkami: czerwoną fasolą, cząstkami awokado, mięsem i brązowym ryżem. Zobacz więcej
Wcale nie tak często sięgam po piersi z kurczaka, choć wiem jak popularny jest to produkt. Niby szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, jednak zawsze wydawały mi się nieco jałowe w smaku. A jak łatwo Zobacz więcej
Fajitas z kurczakiem marynowanym w limonce i kuminie Niemąż nie uznaje kompromisów. W żadnej dziedzinie. Dlatego gdy parę miesięcy temu oświadczył, że będzie hodować chilli, wyobraźnia natychmiast Zobacz więcej
Tym razem Limonka bardzo mnie rozczarowała. Tarta podana bardzo brzydko, niechlujnie, a do tego moja porcja była widocznie okrojona – przypuszczam, że dlatego, że posłużyłam się FoodieCard. Wcześniej Zobacz więcej
Paella z kurczakiem, chorizo, chilli i limonką Home Menu Skocz do treści BLOG O mnie Współpraca Newsletter Publikacje w prasie Szukaj kulinarna piniata – fotografia jedzenia, fotograficzny blog Zobacz więcej
Mało pracochłonne danie, które powinno posmakować każdemu. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć po upieczeniu, konsumpcja odbyła się wcześniej niż założyłam:) Składniki: 6 udek z kurczaka limonka Zobacz więcej
Ostatnio mam wrażenie, że zaczynam się specjalizować w potrawach jednogarnkowych, które wymagają mało pracy w kuchni. Trochę mi się tęskni za czasami, kiedy to mogłam pozwolić sobie na to, by wejść do Zobacz więcej
Nigdy nie przepadałam z smakiem cytrusów w mięsie. Kurczak z cytryną to zdecydowanie nie moje smaki. Natomiast kurczak z limonką to zdecydowanie co innego. Przepis powstał spontanicznie - szukałam w Zobacz więcej
Podwójnie mięsny obiad. Nie schodzący z mojego stołu ostatnio kurczak oraz boczek, którego nigdy zbyt mało połączyły dzisiaj swoje siły. Lekka marynata z rumem, chilli, czosnkiem i limonką a do tego Zobacz więcej
Oglądacie czasami programy kulinarne? Niezależnie od tego kto je prowadzi, wszystkie łączy jedna cecha. Taki sam efekt końcowy. Danie, które wzbudza zachwyt. Nie ma tam żadnego "ale". Jest zachwyt i Zobacz więcej