kurze serca

Zapomniane przez wielu. A przecież całkiem pokaźny procent jadł je w dzieciństwie. Mowa o sercach kurzych- podrobach, które na całe szczęście powoli wracają do łask. Mnie serduszka kojarzą się z Zobacz więcej
Już bardzo dawno nie jadłem tej potrawki, choć kiedyś często gościła na naszym stole. Moje pomysły na obiad rodzą się zazwyczaj w sklepie. Zobaczę coś, na co mam ochotę - i już jest. Dzisiaj Zobacz więcej
tą prośbę ze zbliżającymi się Walentynkami, to miałam gotowy pomysł na prezent. Mało kto chyba tak dosłownie traktuje wszechobecny w Święto Zakochanych motyw serca, pomyślałam jednak, że takie Zobacz więcej
przepisu jeszcze jeden składnik czyli czosnek. Składniki: kurze serduszka cebula natka pietruszki czosnek masło oliwa sól i pieprz Serduszka oczyszczam z tłuszczu i myję dokładnie. Następnie kroję w Zobacz więcej
Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie Zobacz więcej
nie wywołają reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko. Z poniższych składników przygotowałam 15 średniej wielkości pierogów. 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 0,5 szklanki Zobacz więcej
mamci-garnuszek i ściereczka też od niej przyjechały w celach zdjęciowych :) Składniki: 3 l wody 3 średniej wielkości marchewki 1 duża pietruszka bądź 2 mniejsze 1 mały seler ok 10 cm kawałek białej Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Gulasz z serduszek

Gulasz z serduszek 76

0
Ten gulasz to smak mojego dzieciństwa. Kurze serduszka duszone w sosie, do tego obowiązkowo tłuczone ziemniaki z masełkiem. Kiedy byłam mała nie miałam pojęcia, że to co nazywa się serduszkami to Zobacz więcej
nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, Zobacz więcej
amylazę rozkładającą skrobię, dzięki czemu podkręca nasz metabolizm. A gdyby tego było mało - bogactwo cytokininy i kwasu laurynowego hamuje rozrost komórek odpowiedzialnych za starzenie i wzmacnia Zobacz więcej
być wręcz sterylne:),nie toleruje kostek rosołowych, sosów z paczki itp:) 3. Bez jakiego dania nie wytrzymasz miesiąca? bez rosołu:)dobrego prawdziwego ugotowanego na wiejskiej kurze ,warzywach :) Zobacz więcej
(z lekkim czubem; bezglutenowy w wersji bg) 1 duże jajko kurze lub 5 przepiórczych 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego 140 g porzeczek czerwonych Kruszonka: pół szklanki mąki Zobacz więcej
g płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka kurze lub 8 przepiórczych 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej** czubata łyżeczka proszku do pieczenia 80 g migdałów bez skórki, posiekanych Na Zobacz więcej
, niezapomniane smaki, uśmiech i śmiech szczery, ale też i kawałek ciszy, miejsca na kontemplację i medytacyjną głębię. Mazurek "dekadencki" z masłem orzechowym i czekoladą Kruchy spód: 150 g mąki Zobacz więcej
No i znowu po włosku. Tym razem prosto z Sycylii: arancini - krokiety ryżowe. Teoretycznie jest to przekąska albo przystawka, jednak u mnie sprawdziła się też jako danie obiadowe. Przepis wzięłam od Zobacz więcej
dwie porcje: Wątróbki kurze około 400g Dwie cebule pokrojone w pióra Duże kwaskowe jabłko Łyżka soku z cytryny Sól, szczypta cukru Świeżo mielony pieprz czarny Odrobina oleju do smażenia Na magiczny Zobacz więcej
Podroby to ciężki temat. Niewielu jest w stanie się do nich przekonać. Za to wielu, którzy raz dali szansę wątrobie czy żołądkom, stale do nich wraca. Bo dobrze przyrządzone podroby smakują tak samo Zobacz więcej
Do przygotowania tego dania skłonił mnie widok dorodnych, czerwonych porzeczek, rosnących u mojej mamy w ogrodzie. Uwielbiam porzeczki, zarówno czerwone jak i czarne. Są nie tylko doskonałe jako Zobacz więcej
wyrzucenia. Do garnka wlej dwa litry wody. Oczyszczone pałki kurze wrzucamy do wody i zagotowujemy zdejmujemy szumy i dodajemy wywar drobiowy lub kostkę rosołową, zmniejszamy temperaturę gotowania, Zobacz więcej
wrażeniem kupcie w lidlu mrożone sajgonki. Dużo mniej pracy, a też ujdą. Kurze serca http://facetwquchni.blogspot.com/2011/03/kurze-serca.html To jedna z ulubionych potraw mojego dzieciństwa. Gulasz Zobacz więcej