kurze serca

Zapomniane przez wielu. A przecież całkiem pokaźny procent jadł je w dzieciństwie. Mowa o sercach kurzych- podrobach, które na całe szczęście powoli wracają do łask. Mnie serduszka kojarzą się z Zobacz więcej
Już bardzo dawno nie jadłem tej potrawki, choć kiedyś często gościła na naszym stole. Moje pomysły na obiad rodzą się zazwyczaj w sklepie. Zobaczę coś, na co mam ochotę - i już jest. Dzisiaj Zobacz więcej
tą prośbę ze zbliżającymi się Walentynkami, to miałam gotowy pomysł na prezent. Mało kto chyba tak dosłownie traktuje wszechobecny w Święto Zakochanych motyw serca, pomyślałam jednak, że takie Zobacz więcej
przepisu jeszcze jeden składnik czyli czosnek. Składniki: kurze serduszka cebula natka pietruszki czosnek masło oliwa sól i pieprz Serduszka oczyszczam z tłuszczu i myję dokładnie. Następnie kroję w Zobacz więcej
Proste dania pamiętajcie są najsmaczniejsze. Dzisiaj przygotowaliśmy brazylijski przysmak na grilla - to kurze serduszka. Nie każdy jest ich fanem jednak moje serce to danie skradło. Przygotowanie Zobacz więcej
Pierogi z dzisiejszego posta są bardzo smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Zrobiłam je z mąki pszennej pełnoziarnistej, która obniża poziom cukru we krwi i zapobiega n.in. chorobom serca, Zobacz więcej
No i stało się-jesień daje się we znaki a tuż za nią drepcze już zima. Zawsze w tym słotno-zimnym czasie wracają u mnie w domu do łask wszelkiego rodzaju zupy. Krupnik jest jedną z ulubionych. Syci i Zobacz więcej
MagdaM
MagdaM Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Łyżka w Garze
Gulasz z serduszek

Gulasz z serduszek 81

0
Ten gulasz to smak mojego dzieciństwa. Kurze serduszka duszone w sosie, do tego obowiązkowo tłuczone ziemniaki z masełkiem. Kiedy byłam mała nie miałam pojęcia, że to co nazywa się serduszkami to Zobacz więcej
nią dno każdej foremki. Przykrywamy ją dość grubym plastrem żółtego sera, na co wkładamy odpowiednią ilość mięsa. W środek mięsnej kuli wkładamy kurze serduszko. Zamykamy ciastko pozostawioną masą, Zobacz więcej
amylazę rozkładającą skrobię, dzięki czemu podkręca nasz metabolizm. A gdyby tego było mało - bogactwo cytokininy i kwasu laurynowego hamuje rozrost komórek odpowiedzialnych za starzenie i wzmacnia Zobacz więcej
być wręcz sterylne:),nie toleruje kostek rosołowych, sosów z paczki itp:) 3. Bez jakiego dania nie wytrzymasz miesiąca? bez rosołu:)dobrego prawdziwego ugotowanego na wiejskiej kurze ,warzywach :) Zobacz więcej
(z lekkim czubem; bezglutenowy w wersji bg) 1 duże jajko kurze lub 5 przepiórczych 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego 140 g porzeczek czerwonych Kruszonka: pół szklanki mąki Zobacz więcej
g płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 2 jajka kurze lub 8 przepiórczych 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej** czubata łyżeczka proszku do pieczenia 80 g migdałów bez skórki, posiekanych Na Zobacz więcej
, niezapomniane smaki, uśmiech i śmiech szczery, ale też i kawałek ciszy, miejsca na kontemplację i medytacyjną głębię. Mazurek "dekadencki" z masłem orzechowym i czekoladą Kruchy spód: 150 g mąki Zobacz więcej
No i znowu po włosku. Tym razem prosto z Sycylii: arancini - krokiety ryżowe. Teoretycznie jest to przekąska albo przystawka, jednak u mnie sprawdziła się też jako danie obiadowe. Przepis wzięłam od Zobacz więcej
Podroby to często nie doceniony kawałek zwierza, nazywane piątą ćwiartką mają dużą rzeszę zwolenników i taką samą liczbę przeciwników. Niektórych odrzuca konsystencja, innych sama myśl, że to Zobacz więcej
, zdejmij z ognia. Do sosu wsyp posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem, odstaw na chwilę, żeby smaki się przegryzły. Gulasz podawaj z ziemniakami, kaszą gryczaną lub chlebem, przybrany natką Zobacz więcej
Do przygotowania tego dania skłonił mnie widok dorodnych, czerwonych porzeczek, rosnących u mojej mamy w ogrodzie. Uwielbiam porzeczki, zarówno czerwone jak i czarne. Są nie tylko doskonałe jako Zobacz więcej
wyrzucenia. Do garnka wlej dwa litry wody. Oczyszczone pałki kurze wrzucamy do wody i zagotowujemy zdejmujemy szumy i dodajemy wywar drobiowy lub kostkę rosołową, zmniejszamy temperaturę gotowania, Zobacz więcej
wrażeniem kupcie w lidlu mrożone sajgonki. Dużo mniej pracy, a też ujdą. Kurze serca http://facetwquchni.blogspot.com/2011/03/kurze-serca.html To jedna z ulubionych potraw mojego dzieciństwa. Gulasz Zobacz więcej