Przepis na kutia

Kącik Słodkości
Kącik Słodkości Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kącik Słodkości
Kutia

Kutia 352

Jeden z moich najlepszych przysmaków na wigilijnym stole. Uwielbiam kutię za tą ogromną ilość orzechów i suszonych bakalii przeplatanych ze zmielonym makiem, uprażoną łuskaną pszenicą oraz miodem. Zobacz więcej
Metadieta
Metadieta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Metadieta
KUTIA

KUTIA 288

W moim rodzinnym domu wigilijna kutia była kiedyś świąteczną słodką atrakcją. Ziarna pszenicy musiały się moczyć przed gotowaniem całą noc, a potem za dnia i tak miękły niechętnie. Na domiar tego Zobacz więcej
izabelaw
izabelaw Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
przygodywkuchni
Kutia

Kutia 394

Kutia – tradycyjna potrawa ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Nazwa pochodzi od słowa ukraińskiego (z greki) kókkos pestka, ziarno - chociaż ludowa etymologia Zobacz więcej
Jola66
Jola66 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Kutia

Kutia 149

Kutia to tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, orzechów i bakalii, jest bardzo słodka od miodu, a podawana jest, w niektórych regionach Polski podczas Wigilijnej wieczerzy. Kutię Zobacz więcej
This Page has moved to a new address: Mama Alergika Gotuje - MAG: Kutia Wigilijna Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Kuchcik gotuje
Kuchcik gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchcik gotuje
Kutia

Kutia 193

Wigilia kojarzy mi się zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W Zobacz więcej
tomek.kantor
tomek.kantor Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wkuchni.eu
Kutia

Kutia 177

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna która jest jadana w różnych zakątkach Polski ale głównie w części południowej i wschodniej ponieważ w tych regionach jest największa skupisko rodzin jak i ich Zobacz więcej
Smak Zdrowia
Smak Zdrowia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak Zdrowia
Kutia

Kutia 271

Nie będę kutii odchudzać, bo to by była profanacja. Zatem wstawiam przepis oryginalny, taki jaki znam. Z tym, że proporcje tutaj zamieszczam na 1 porcję – standardowej wielkości pucharek na lody. A Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Kutia

Kutia 491

W moim rodzinnym domu na zakończenie wigilijnej kolacji podawano kluski z makiem. Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą Zobacz więcej
Sylwia Saute.pl
Sylwia Saute.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saute.pl
Kutia

Kutia 195

Kutia - Saute.pl Mapa strony Kontakt Przepisy Porady Saute.pl Przepisy Desery Kutia Przepisy Świąteczne Makowiec Ryba po grecku Tatar ze śledzia Barszcz czerwony Ciasto na pierogi Karp wigilijny Zobacz więcej
kasiaaaa24
kasiaaaa24 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję, bo lubię
Kutia - przepis

Kutia - przepis 189

Wielu z Was czekało i dopytywało o przepis na kutię, niestety czas nie był w ostatnich dniach dla mnie łaskawy i dopiero wczoraj udało mi się ją przygotować. Tak więc, w zasadzie już rzutem na Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Kutia

Kutia 55

Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia. W moim domu jest ona zawsze tradycyjna. Ponieważ w rodzinie jest przewaga pierwiastka kresowego, bo obie babcie pochodzą z Kresów, stąd zwyczajowo przygotowujemy Zobacz więcej
Blue Raven
Blue Raven Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Blue Raven. Krucza kuchnia
Kutia

Kutia 462

Czy macie takie jedno danie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? Karp? Ryba po grecku? Barszcz z uszkami? W moim domu takim daniem jest kutia. Przyrządzana koniecznie z omielanymi ziarnami Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
COOKILLU
Kutia

Kutia 18

Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia. W moim domu jest ona zawsze tradycyjna. Ponieważ w rodzinie jest przewaga pierwiastka kresowego, bo obie babcie pochodzą z Kresów, stąd zwyczajowo przygotowujemy Zobacz więcej
najsmaczniejsze
najsmaczniejsze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
najsmaczniejsze.pl
Kutia

Kutia 218

Kutia to jedno z tych dań, które obowiązkowo musi pojawić się na rodzinnym stole Wigilijnym. Ten przysmak zawsze przygotowywała moja babcia, jednak, gdy jej zabrakło, tradycję tę podtrzymuje moja Zobacz więcej
Aleksandra
Aleksandra Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepisy Aleksandry
KUTIA

KUTIA 377

Pochodzę z Gorzowa Wielkopolskiego, który przed II wojną światową był miastem niemieckim (Landsberg an der Warthe). Większość Polaków, która zamieszkuje moje miasto i okolice, to Kresowianie i ich Zobacz więcej
PoraCosZjesc
PoraCosZjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pora coś zjeść...
Kutia

Kutia 214

Dzień dobry! W prawdzie jest już po świętach, ale ten i kilka kolejnych przepisów przydadzą się za rok, więc zdecydowanie warto je opublikować już teraz. Kutia - słodka, makowo-bakaliowa mamałyga, Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
KUTIA

KUTIA 75

KUTIA Kuchenne Klimaty Blog > Komentarze do wpisu « KONFITURA Z PIGWY KUTIA Kutia tradycyjna potrawa dawnej polskiej kuchni kresowej, ten bardzo słodki deser nie jest zbyt trudny w przygotowaniu. Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kutia

Kutia 284

Kutia Wigilia w moim domu zawsze były tradycyjna, od lat podajemy te same dania. Cztery rodzaje pierogów, śledzie pod kołderką, sałatkę fasolową… Lekko modyfikowane z upływem czasu, przez lata nabrały Zobacz więcej
waniliowa chmurka
waniliowa chmurka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Waniliowa Chmurka
Kutia

Kutia 817

Kutia- specjalnie na zamówienie Kaś. i tych wszystkich, którzy nie mają czasu na przygotowanie swojej własnej masy makowej. Przygotowanie tej wigilijnej potrawy właściwie nie wymaga zbyt wielkiego Zobacz więcej

Kutia jest tradycyjnym daniem u naszych wschodnich sąsiadów (Ukraińców, Litwinów, Białorusinów). Jest jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych, przyrządzaną głównie na Lubelszczyźnie, Białostocczyźnie czy w okolicach województwa podkarpackiego. Kutię charakteryzuje bardzo słodki smak. Głównym jej składnikiem jest pszenica (ewentualnie kasza jęczmienna, makaron lub ryż). Poza tym w kutii znaleźć możemy miód, mak i mnóstwo bakalii (orzechów, rodzynek). Czasami dodatkowo potrawę tę polewa się mlekiem lub śmietanką. Istnieją także wersje kutii na słono, bez dodatku miodu i bakalii.

Jeżeli przygotowujemy kutię na bazie pszenicy, należy ją najpierw odpowiednio przygotować. Pszenica pokryta jest bowiem twardą łuską, której należy się pozbyć. W tym celu pszenicę należy zwilżyć, wsypać do woreczka lub przykryć szczelnie ściereczką, a następnie obtłuc tłuczkiem. Łuski powinny się oderwać. Pozostałości należy usunąć ręcznie. Jest to czynność dość czasochłonna i niezbyt przyjemna. Całe szczęście w sklepach możemy dostać już obrane ziarna pszenicy, które wystarczy namoczyć przez noc, a następnie ugotować. Mak, kolejny ważny składnik tradycyjnej kutii, należy z kolei dokładnie opłukać i zmielić w maszynce z gęstym sitem. Łączymy go z ugotowaną pszenicą, miodem i posiekanymi bakaliami. Całość polewamy słodką śmietanką. Kutia najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy schłodzimy ją porządnie w lodówce.

Kutię możemy przygotować również na bazie ziaren orkiszu, które także należy razem z makiem namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Do tego typu kutii możemy dodać oprócz orzechów, drobno pokrojone owoce suszone (figi, morele, daktyle) oraz odrobinę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Kutia doskonale smakuje także z dodatkiem kilku kropel aromatu migdałowego lub rumowego. Możemy także użyć likieru Amaretto (2-3 łyżki). Jeżeli chcemy przygotować szybką wersję kutii, wystarczy ugotować na sypko ryż, a następnie dodać do niego miód i bakalie. Mak wystarczy opłukać, przelać wrzątkiem i zmielić. Ewentualnie możemy użyć maku z puszki, który nie wymaga już dodatkowej obróbki. Popularną wersją kutii, jest ta na bazie makaronu. Możemy wykorzystać makaron nitki lub łazanki. Do ugotowanego makaronu dodajemy pozostałe składniki i całość schładzamy.

Kutię możemy przygotować także w wersji bezglutenowej. Wystarczy użyć ryżu brązowego, kaszy jaglanej lub makaronu bezglutenowego, który bez problemu dostaniemy w większości sklepów. Jeżeli dodatkowo chcemy, aby nasza kutia była przyrządzona na sposób wegański, możemy całkowicie zrezygnować z polewania jej mlekiem lub śmietanką, bądź użyć do tego celu mleka roślinnego (np. migdałowego). Kutię możemy dosłodzić syropem z agawy lub klonowym. Aby ją nieco „odchudzić”, zamiast słodkich syropów możemy dodać trochę więcej suszonych owoców, głównie daktyli, które możemy zmiksować w szklance wody na gładki krem. Kutia świetnie smakuje również z dodatkiem lekko słonych pistacji. Tak przygotowany wigilijny deser będzie nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Kutia mimo bowiem, że jest dość kaloryczna, zawiera składniki bogate w wiele witamin i minerałów.