kutia z orkiszem

Wybaczcie, że nie było wczoraj postu, ale niestety nie wyrobiłam się ze wszystkim, a ten tydzień jest w miarę aktywny i wyszło jak wyszło :) Nie wiem czy też post pojawi się w piątek, ale obiecuję, że Zobacz więcej
Już 10 kwietnia! Niesamowite jak ten czas leci :) W tym tygodniu czekają mnie luzy, a więc będę miała więcej czasu dla siebie i swoich przyjemności. Dziś ślicznie proszę Was od trzymanie kciuków za Zobacz więcej
składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody dodatkowo: tłuszcz do formy Zobacz więcej
Znasz batonik Kinder Country? Lubisz? To ciasto to taka domowa wersja tego popularnego batonika, ale przygotowana w znacznie większym rozmiarze, co wydłuża doznania smakowe ;) Ciasto Kinder Country Zobacz więcej
Dzisiaj ciąg dalszy wykorzystywania domowej masy makowej. Mamnadzieję, że została wam jejodrobina i będziecie mogli przygotować choć część porcji prezentowanej poniżej potrawy. A jest to kutia. Zobacz więcej
Goaa
Goaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
jedz i smakuj
Leniwe z orkiszem

Leniwe z orkiszem 34

Leniwe pierogi z białym serem. PychaJ Do tradycyjnych leniwych dodałam nieco mąki orkiszowej. Połączenie bardzo udane. Domowe kluski dla mniejszych i większych smakoszy na obiad czy kolację. Do ciasta Zobacz więcej
Witam! Kutia, tradycyjny świąteczny deser pszenica z makiem i bakaliami. W moim rodzinnym domu zawsze były podawane kluski z makiem, ja natomiast robię kutię ale zamiast pszenicy używam kaszy pęczak. Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Kutia

Kutia 2

Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia. W moim domu jest ona zawsze tradycyjna. Ponieważ w rodzinie jest przewaga pierwiastka kresowego, bo obie babcie pochodzą z Kresów, stąd zwyczajowo przygotowujemy Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Kutia

Kutia 2

Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia. W moim domu jest ona zawsze tradycyjna. Ponieważ w rodzinie jest przewaga pierwiastka kresowego, bo obie babcie pochodzą z Kresów, stąd zwyczajowo przygotowujemy Zobacz więcej
Mieszanka Trendy Lunch to połączenie kaszy orkiszowej, cienkiego makaronu vermicelli oraz pomidorów suszonych. Makaron vermicelli uzyskiwany z przenicy durum to źródło luteiny wspomagającej wzrok. Zobacz więcej
POMPOKRACJA
POMPOKRACJA Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pompokracja
KUTIA Z KASZY PĘCZAK

KUTIA Z KASZY PĘCZAK 9

Tradycyjna potrawa wigilijna – kutia, w mojej unowocześnionej wersji. Zamiastpszenicy używam kaszy pęczak, mleko/śmietanę zastąpiłam sokiem pomarańczowym. Do mojej kutii dodaje też sporo bakalii: Zobacz więcej
Niezwykle piękna odmiana ryżu o lekko słodkawym smaku idealnie nadaje się na kutię. Ziarna nawet po długim gotowaniu zachowują swój fioletowo-czarny kolor i nie rozpadają się zachowując podłużny Zobacz więcej
michalek.justyna
michalek.justyna Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mama Gotuje
Kutia

Kutia 15

Kutię z tego przepisu zrobiłam w zeszłym roku po raz pierwszy. Oczywiście zrobiłam ją z większej porcji pszenicy czyli z całego opakowania (w tym roku zrobię mniej bo wyszło naprawdę dużo). Kutia na Zobacz więcej
Emilia Voit
Emilia Voit Obserwuj blogaObserwujesz bloga
COOKILLU
Kutia

Kutia 16

Zbliża się Wigilia Bożego Narodzenia. W moim domu jest ona zawsze tradycyjna. Ponieważ w rodzinie jest przewaga pierwiastka kresowego, bo obie babcie pochodzą z Kresów, stąd zwyczajowo przygotowujemy Zobacz więcej
Jako dziecko nie lubiłam większości wigilijnych potraw. Zupa rybna, karp smażony, kapusta z grzybami czy kompot z suszu to były dla mnie wigilijne koszmary. W zasadzie na stole istniały tylko dwie Zobacz więcej
Kutia to tradycyjna potrawa przygotowywana z maku, pszenicy, orzechów i bakalii, jest bardzo słodka od miodu, a podawana jest, w niektórych regionach Polski podczas Wigilijnej wieczerzy. Kutię Zobacz więcej
Kuchcik gotuje
Kuchcik gotuje Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchcik gotuje
Kutia

Kutia 39

Wigilia kojarzy mi się zawsze z daniem, które znam już od dzieciństwa pod nazwą kutia. W moim domu kutia jest przygotowywana z grubej kaszy jęczmiennej typu pęczak, maku, różnych bakalii i miodu. W Zobacz więcej
Kutia z kaszą jaglaną Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Mak – 2 szklanki Rodzynki – szklanki Żurawina suszona – szklanki Migdały bez skórki – szklanki Orzechy włoskie – szklanki Miód – 5 łyżek Zobacz więcej
Uwielbiam mak i wszystkie potrawy z jego dodatkiem. Mak jestproduktem nie tylko bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik,białko,witaminy z rozpuszczalne w tłuszczach, witaminę Cale również jest Zobacz więcej
W dzieciństwie uwielbiałam szyszki i były one obowiązkową atrakcją każdego jarmarku, czy odpustu. Dziś także je uwielbiam - choć wolę swoje, domowe... Tu prezentuję Wam wersję FIT - moją ulubioną i Zobacz więcej