kwas

yeschef.blog
yeschef.blog Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
yeschef
Oryginalny litewski kwas chlebowy

Oryginalny litewski kwas chlebowy 61

Orginalna receptura na kwas wytwarzany na Litwie od pokoleń. Znany tutaj pod nazwą „gira” jest równie łatwo dostępny do kupienia w sklepie, jak prosty do przyrządzenia w domu. Orzeźwiający, chlebowy Zobacz więcej
Bardzo orzeźwiająca zupa , która świetnie się sprawdzi na upalne dni!. 2 l.kwasu chlebowego ( ja kupiłam w sklepie gotowy) 1 duży pęczek botwinki 1 łyżka masła 2 świeże ogórki zielone pęczek koperku i Zobacz więcej
Na lato najlepszy jest chłodnik. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli Zobacz więcej
krzywakromeczka
krzywakromeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
krzywa kromeczka
Kwaśnica [Kwas]

Kwaśnica [Kwas] 27

Och, jak ja uwielbiam kwas, najlepsza zupa na świecie. Moja mama podaje kwas jako jedno z dań wigilijnych, co prawda bliżej już do Wielkanocy ale kwas jest dobry o każdej porze roku.(np. zamiast żurku Zobacz więcej
Na upały nie ma jak chłodnik! Ze zbliżającą się porą letnich upałów nic tak nie jest pożądanem na stołach jak zimne zupy. Zaś nie zaprzeczalnym ich królem jest chłodnik, co do którego, śmiało Zobacz więcej
Dla każdej kobiety planującej ciążę, będącej w ciąży oraz stosującej antykoncepcję dieta bogata w kwas foliowy jest wręcz niezbędna. Dlaczego? Otóż nasz organizm niestety sam nie syntezuje kwasu Zobacz więcej
Koktajl truskawkowy pełen żelaza i kwasu foliowego Czytaj więcej » Zobacz więcej
Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczone omega-3, w skrócie po prostu omega-3. Zapewne pamiętacie je jeszcze z dzieciństwa – tak, to one kryją się w tranie. Ale omega-3 znajdziecie też m.in. w Zobacz więcej
Niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczone omega-3, w skrócie po prostu omega-3. Zapewne pamiętacie je jeszcze z dzieciństwa – tak, to one kryją się w tranie. Ale omega-3 znajdziecie też m.in. w Zobacz więcej
Głęboki smak kwasu chlebowego, cudowny zapach, ciemna, wręcz czarna skórka i piękny kolor miodu gryczanego, karmelu oto wynik mojego eksperymentu. Chleb jest rewelacyjny, polecam gorąco zabawić się w Zobacz więcej
Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje. Przygotowałam już kilka wariantów buraczanego fermentu, a opisałam jak dotąd podstawowy Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Piernik na kwasie chlebowym

Piernik na kwasie chlebowym 26

Tak się zakręciłam w tym roku, że w listopadzie nie znalazłam chwili, by nastawić piernik staropolski. Będę więc ratować się innymi piernikami, które nie potrzebują leżakowania i są miękkie od razu. Zobacz więcej
Oryginalna zupa, podawana w rodzinnej miejscowości mojego dziadka jako pierwsza potrawa wigilijna. Intensywna w smaku i aromatyczna. Można przygotować bez żeberek, jednak w moich okolicach potrawy na Zobacz więcej
Zielona woda z fikocyjanem, chlorofilem i niezbędnymi kwasami Czytaj więcej » Zobacz więcej
Bakterie kwasu mlekowego to pożyteczne mikroorganizmy, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Fermentacja od setek lat służyła jako przedłużenie przydatności produktów do spożycia.Skupmy się więc Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3535

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3102

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2466

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze Zobacz więcej
Bardzo dużo słyszałam o takim barszczu- błyskawicznym w przygotowaniu, o głębokim smaku i pięknym kolorze. Jeśli nie lubicie czekać i odpuszczacie barszcz na zakwasie ale marzy się Wam głęboki smak Zobacz więcej