Przepis na kwas burakowy

Tak jak już wspominałam na FB, „pożyczyłam” od mojej babci „Kuchnię Polską”. Wydawałoby się, że wegance kuchnia polska zupełnie nie podpasuje. W końcu tyle tam mięsa, bulionów na kościach itd. A Zobacz więcej
2 04 2013 Nie pamiętam już , na którym blogu widziałam takie jajka, jeśli inspiratorka się zgłosi, to będę wdzięczna. Kwas burakowy bardzo lubię i robię go od dawna. Nie tylko na barszczyk, ale też na Zobacz więcej
O przepisie na śledzie w kwasie burakowym usłyszałam na warsztatach SEKO z Dominiką Wójciak – podobno robił je jakiś znany szef kuchni. Kwas burakowy lubię, robię swój a śledzie uwielbiam w niemal Zobacz więcej
31 01 2012 Bardzo lubię warzywa z barszczu i przeważnie zjadam je sama, gdy zostaną na dnie garnka. Ale czasem zrobię z nich jakiś smakowity dodatek albo na zimno, jak np. różową sałatkę , albo na Zobacz więcej
Barszcz jest zdecydowanie moją ulubioną wigilijną potrawą. W święta i jeszcze parę dni po, jem tylko barszcz i pierogi. Inne świąteczne dania mogłyby dla mnie nie istnieć. Oczywiście najlepszy barszcz Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dawno nie robiłam takie barszczu a naszła mnie ochota napić się takiego domowego zakwasu , więc zrobiłam i przy okazji podzielę się z wami moim sposobem przygotowania. Będziemy Zobacz więcej
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny Barszcz jest wprowadzeniem do wigilijnej wieczerzy. Jego wyjątkowy smak pamięta się później przez cały rok. Barszcz wigilijny Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3559

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3133

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 238

Tradycyjna danie najczęściej podawane w towarzystwie uszek lub pielmieni Składniki: 50 dag buraków 30 dag kości wędzonych 40 dag żeberek 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2495

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze Zobacz więcej
Składniki: 40 dkg buraków 25 dkg włoszczyzny 1 i 3/4 l wody 1/4 l kwasu burakowego 1/8 l śmietany 3 dkg mąki sól cukier 1-2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Warzywa opłukać, buraki opłukać, obrać, Zobacz więcej
laura
laura Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Cafe Babilon
JAK GOTOWAĆ

JAK GOTOWAĆ 127

Na początku słowniczek terminów kucharskich, a potem dużo, bardzo dużo przepisów - jest ich około dwa tysiące. Każdy z rozdziałów poprzedzony teoretycznym wstępem z naprawdę ciekawymi informacjami. Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Barszcz z kaszą

Barszcz z kaszą 56

Z serii- odświeżam przepisy z dawnych lat. Składniki 500 g kości (z mięsem) wędzonych 1 kg buraków 20 g suszonych grzybów 40 g smalcu cebula 20 g mąki 2 łyżki kaszy gryczanej 200 ml kwasu burakowego 2 Zobacz więcej
Kulinarnie Niebanalnie
Kulinarnie Niebanalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie Niebanalnie
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 1743

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
Składniki: kości z mięsem 25 dag włoszczyzna 15 dag czosnek 2 ząbki liść laurowy cebula 3 dag młode buraki z liśćmi 25 dag śmietana 1 szklanka mąka 1 łyżka kwas burakowy lub ogórkowy 1 szklanka Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mammadeli
Barszczyk

Barszczyk 85

Wiem, że to sezon raczej na botwinkę, ale barszczyk idealnie komponuje się z paluchami serowymi, więc nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam prosty, czysty barszczyk bez suszonych grzybów. Ważne, aby Zobacz więcej
agawa
agawa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smak chwili
Kwas buraczany !!

Kwas buraczany !! 1301

Planuję barszczyk.. to bez wątpienia nasza ulubiona zupa, jednak doszłam do wniosku, że tym razem przygotuję to przy użyciu własnoręcznie robionego kwasu buraczanego, którego również można po prostu Zobacz więcej
Od kiedy robię taki prawdziwy barszcz czerwony z buraków i wywaru z suszonych grzybów, a nie z „proszku” totalnie się w nim „zakochałam”. (tylko od ostatniej wigilii ugotowałam go już po raz piąty). Zobacz więcej
Codziennik kuchenny
Codziennik kuchenny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Codziennik Kuchenny
Kwas z buraków

Kwas z buraków 1107

Kwas z buraków jest bazą do smacznych zup, takich jak barszcz ukraińskiibarszcz wigilijny. Kwas ten jest cennym źródłem witamin i minerałów, odkwasza organizm, oczyszcza krew, obniża poziom Zobacz więcej