kwas burakowy

{{headerMessage}}
2 04 2013 Nie pamiętam już , na którym blogu widziałam takie jajka, jeśli inspiratorka się zgłosi, to będę wdzięczna. Kwas burakowy bardzo lubię i robię go od dawna. Nie tylko na barszczyk, ale też na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
31 01 2012 Bardzo lubię warzywa z barszczu i przeważnie zjadam je sama, gdy zostaną na dnie garnka. Ale czasem zrobię z nich jakiś smakowity dodatek albo na zimno, jak np. różową sałatkę , albo na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
„Kuchni polskiej” przygotowałam barszcz po swojemu, na kwasie burakowym. Niestety babcia nie miała możliwości go spróbować i ocenić, ale wydaję mi się, że wyszedł bardzo dobry! W każdym razie nie ma Zobacz więcej
{{headerMessage}}
oksymoron, ale powrót do roślinnych korzeni i inspirowanie się sezonowymi polskimi potrawami? Jako, że Święta już tuż, tuż, a w większości polskich domostw gotuje się z tej okazji barszcz, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
( buraki będę zalewała letnią wodą ) Buraki dokładnie myję i obieram ze skórki , następnie kroję w cienkie paski lub plasterki ( bez różnicy ) Słój wyparzam i wkładam do niego buraki , zalewam wodą Zobacz więcej
gregorhspeed
gregorhspeed Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gregorhspeed w kuchni
Barszcz z kaszą

Barszcz z kaszą 54

0
{{headerMessage}}
Z serii- odświeżam przepisy z dawnych lat. Składniki 500 g kości (z mięsem) wędzonych 1 kg buraków 20 g suszonych grzybów 40 g smalcu cebula 20 g mąki 2 łyżki kaszy gryczanej 200 ml kwasu burakowego 2 Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 236

0
{{headerMessage}}
Tradycyjna danie najczęściej podawane w towarzystwie uszek lub pielmieni Składniki: 50 dag buraków 30 dag kości wędzonych 40 dag żeberek 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: kości z mięsem 25 dag włoszczyzna 15 dag czosnek 2 ząbki liść laurowy cebula 3 dag młode buraki z liśćmi 25 dag śmietana 1 szklanka mąka 1 łyżka kwas burakowy lub ogórkowy 1 szklanka Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Botwinka

Botwinka 122

0
{{headerMessage}}
Ugotowałam około 1 l wywaru z warzyw i mięsa. Przecedziłam, doprawiłamsolą, pieprzem i cukrem i wlałam śmietanę. Mięso rozdrobniłam na cząstki. Botwinkę umyłam, osączyłam, pokroiłam i ugotowałam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsty i sycący smoothies. Dzięki burakowi jest to solidna porcja cennych witamin i minerałów: potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Oraz kwas foliowy, 200 g buraka pokrywa Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Pielmienie z barszczem

Pielmienie z barszczem 127

1
{{headerMessage}}
1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kwas burakowy lub ocet według uznania Przygotowanie: farsz: Mięso, cebulę i czosnek mielimy. Następnie Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany 932

1
{{headerMessage}}
Dzisiaj przepis na kwas burakowy bo właściwie można zacząć już go nastawiać by ugotować na nim wigilijny barszcz z uszkami. Ukiszone buraki można wykorzystać do zimowych surówek. Jest bardzo zdrowy, Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 157

0
{{headerMessage}}
Wczoraj przy obiedzie zgadało się nam na temat pierogów i padło postanowienie – robimy dziś na obiad. Trochę miałam tremę, bo główna pomocnica, czyli starsza Córa wyjechała na weekend, ale obie z Zobacz więcej
martamp
martamp Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kolorowo-torcikowo
Botwinka na szybko

Botwinka na szybko 47

0
{{headerMessage}}
Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Barszczyk

Barszczyk 79

0
{{headerMessage}}
Wiem, że to sezon raczej na botwinkę, ale barszczyk idealnie komponuje się z paluchami serowymi, więc nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam prosty, czysty barszczyk bez suszonych grzybów. Ważne, aby Zobacz więcej
ema
ema Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kurmanuel
Sok z buraków

Sok z buraków 1837

2
{{headerMessage}}
sokowirówce, czosnek drobno kroje i doprawiam solą i pieprzem. Mi smakuje wyśmienicie! Jeśli chcemy przechowywać taki sok to nie dłużej niż 2 dni w lodówce! Kilka zalet buraków: Obniża zbyt wysokie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
jeden duży) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kostka bulionowa (grzybowa lub warzywna) 0,5 łyżeczki wegety 0,5 łyżeczki cukru 0,5 szklanki kwasu burakowego Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Wigilijny barszcz na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie 740

1
{{headerMessage}}
Co prawda w moim domu rodzinnym gotowało się barszcz czerwony z uszkami wg innego przepisu, ale od kiedy spróbowałam tego na zakwasie bardzo go polubiłam. Jest bardzo smaczny, ma ładny kolor i jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny Barszcz jest wprowadzeniem do wigilijnej wieczerzy. Jego wyjątkowy smak pamięta się później przez cały rok. Barszcz wigilijny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie Zobacz więcej