kwas burakowy

Tak jak już wspominałam na FB, „pożyczyłam” od mojej babci „Kuchnię Polską”. Wydawałoby się, że wegance kuchnia polska zupełnie nie podpasuje. W końcu tyle tam mięsa, bulionów na kościach itd. A Zobacz więcej
krzywakromeczka
krzywakromeczka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
krzywa kromeczka
Kwaśnica [Kwas]

Kwaśnica [Kwas] 16

Och, jak ja uwielbiam kwas, najlepsza zupa na świecie. Moja mama podaje kwas jako jedno z dań wigilijnych, co prawda bliżej już do Wielkanocy ale kwas jest dobry o każdej porze roku.(np. zamiast żurku Zobacz więcej
Krem burakowy - dieta dr Dąbrowskiej Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Szparagi smażone Krem burakowy - dieta dr Dąbrowskiej Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota smakuje
Babka burakowa z kremem

Babka burakowa z kremem 39

Babka burakowa z kremem Blox.pl Załóż bloga Zaloguj Menu Zaloguj Załóż bloga Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Orkiszowe risotto z białą kiełbasą Babka burakowa z kremem Pokazywałam Zobacz więcej
2 04 2013 Nie pamiętam już , na którym blogu widziałam takie jajka, jeśli inspiratorka się zgłosi, to będę wdzięczna. Kwas burakowy bardzo lubię i robię go od dawna. Nie tylko na barszczyk, ale też na Zobacz więcej
wegujemy
wegujemy Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wegujemy
Zupa burakowa z mlekiem kokosowym

Zupa burakowa z mlekiem kokosowym 26

Przez bardzo długi czas zupy rzadko pojawiały się w moim jadłospisie. Ostatnio diametralnie się to zmieniło i jem je bardzo często. Dziś przyszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na jedną z Zobacz więcej
31 01 2012 Bardzo lubię warzywa z barszczu i przeważnie zjadam je sama, gdy zostaną na dnie garnka. Ale czasem zrobię z nich jakiś smakowity dodatek albo na zimno, jak np. różową sałatkę , albo na Zobacz więcej
Barszcz jest zdecydowanie moją ulubioną wigilijną potrawą. W święta i jeszcze parę dni po, jem tylko barszcz i pierogi. Inne świąteczne dania mogłyby dla mnie nie istnieć. Oczywiście najlepszy barszcz Zobacz więcej
Pijecie kwas z buraków – zdrowy, probiotyczny napój? My staramy się pić go codziennie i bardzo nam smakuje. Przygotowałam już kilka wariantów buraczanego fermentu, a opisałam jak dotąd podstawowy Zobacz więcej
Oryginalna zupa, podawana w rodzinnej miejscowości mojego dziadka jako pierwsza potrawa wigilijna. Intensywna w smaku i aromatyczna. Można przygotować bez żeberek, jednak w moich okolicach potrawy na Zobacz więcej
mariwanna
mariwanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obiad gotowy!
Piernik na kwasie chlebowym

Piernik na kwasie chlebowym 13

Tak się zakręciłam w tym roku, że w listopadzie nie znalazłam chwili, by nastawić piernik staropolski. Będę więc ratować się innymi piernikami, które nie potrzebują leżakowania i są miękkie od razu. Zobacz więcej
Pyszne, wilgotne ciasto, w którego smaku nie wyczujemy buraków. Mój syn, który do wielbicieli warzyw niestety nie należy, zajada je ze smakiem przekonany, że to ciasto wyłącznie czekoladowe. Cicho sza Zobacz więcej
Bakterie kwasu mlekowego to pożyteczne mikroorganizmy, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Fermentacja od setek lat służyła jako przedłużenie przydatności produktów do spożycia.Skupmy się więc Zobacz więcej
Zielona woda z fikocyjanem, chlorofilem i niezbędnymi kwasami Czytaj więcej » Zobacz więcej
kuchenneklimaty
kuchenneklimaty Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenne Klimaty
BURAKOWY PIERNIK

BURAKOWY PIERNIK 21

Składniki: 30 g kakao 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. cukru 250 g ugotowanych buraków 3 jajka 3/4 szkl. oleju słonecznikowego lub Zobacz więcej
Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie typ 450); 250 ml kwasu z kiszonych ogórków; 20 g świeżych drożdży; 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu; 1 łyżka ziaren Zobacz więcej
Bardzo dużo słyszałam o takim barszczu- błyskawicznym w przygotowaniu, o głębokim smaku i pięknym kolorze. Jeśli nie lubicie czekać i odpuszczacie barszcz na zakwasie ale marzy się Wam głęboki smak Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3474

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków Zobacz więcej
Camelki
Camelki Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saudyjskie Wielbłądy gotują
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3059

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej