kwas burakowy

2 04 2013 Nie pamiętam już , na którym blogu widziałam takie jajka, jeśli inspiratorka się zgłosi, to będę wdzięczna. Kwas burakowy bardzo lubię i robię go od dawna. Nie tylko na barszczyk, ale też na Zobacz więcej
31 01 2012 Bardzo lubię warzywa z barszczu i przeważnie zjadam je sama, gdy zostaną na dnie garnka. Ale czasem zrobię z nich jakiś smakowity dodatek albo na zimno, jak np. różową sałatkę , albo na Zobacz więcej
„Kuchni polskiej” przygotowałam barszcz po swojemu, na kwasie burakowym. Niestety babcia nie miała możliwości go spróbować i ocenić, ale wydaję mi się, że wyszedł bardzo dobry! W każdym razie nie ma Zobacz więcej
oksymoron, ale powrót do roślinnych korzeni i inspirowanie się sezonowymi polskimi potrawami? Jako, że Święta już tuż, tuż, a w większości polskich domostw gotuje się z tej okazji barszcz, Zobacz więcej
( buraki będę zalewała letnią wodą ) Buraki dokładnie myję i obieram ze skórki , następnie kroję w cienkie paski lub plasterki ( bez różnicy ) Słój wyparzam i wkładam do niego buraki , zalewam wodą Zobacz więcej
Z serii- odświeżam przepisy z dawnych lat. Składniki 500 g kości (z mięsem) wędzonych 1 kg buraków 20 g suszonych grzybów 40 g smalcu cebula 20 g mąki 2 łyżki kaszy gryczanej 200 ml kwasu burakowego 2 Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony 224

0
Tradycyjna danie najczęściej podawane w towarzystwie uszek lub pielmieni Składniki: 50 dag buraków 30 dag kości wędzonych 40 dag żeberek 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku Zobacz więcej
Składniki: kości z mięsem 25 dag włoszczyzna 15 dag czosnek 2 ząbki liść laurowy cebula 3 dag młode buraki z liśćmi 25 dag śmietana 1 szklanka mąka 1 łyżka kwas burakowy lub ogórkowy 1 szklanka Zobacz więcej
Krys
Krys Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia u Krysi
Botwinka

Botwinka 121

0
Ugotowałam około 1 l wywaru z warzyw i mięsa. Przecedziłam, doprawiłamsolą, pieprzem i cukrem i wlałam śmietanę. Mięso rozdrobniłam na cząstki. Botwinkę umyłam, osączyłam, pokroiłam i ugotowałam Zobacz więcej
Gęsty i sycący smoothies. Dzięki burakowi jest to solidna porcja cennych witamin i minerałów: potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, witaminy A, C i B1. Oraz kwas foliowy, 200 g buraka pokrywa Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Obżarciuch
Pielmienie z barszczem

Pielmienie z barszczem 114

1
1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kwas burakowy lub ocet według uznania Przygotowanie: farsz: Mięso, cebulę i czosnek mielimy. Następnie Zobacz więcej
dorota20w
dorota20w Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Dorota smakuje
Zakwas buraczany

Zakwas buraczany 918

1
Dzisiaj przepis na kwas burakowy bo właściwie można zacząć już go nastawiać by ugotować na nim wigilijny barszcz z uszkami. Ukiszone buraki można wykorzystać do zimowych surówek. Jest bardzo zdrowy, Zobacz więcej
grazyna0071
grazyna0071 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Grażyna gotuje
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 150

0
buraczków ze słoika z kwasem burakowym, pogotowałam z pół godziny, doprawiłam kwasem burakowym, majerankiem i szczyptą cukru – barszczyk był gotowy. Do miski z mąką wsypałam sól, dodałam olej i Zobacz więcej
martamp
martamp Obserwuj blogaObserwujesz bloga
kolorowo-torcikowo
Botwinka na szybko

Botwinka na szybko 46

0
Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków, zarówno bulwy jak i liści. Jest wiele przepisów na tą zupę. Jedne na bazie botwiny i kwasu burakowego, w innych znajdziemy dodatek gotowanych lub pieczonych Zobacz więcej
mammadeli
mammadeli Obserwuj blogaObserwujesz bloga
mammadeli
Barszczyk

Barszczyk 65

0
Wiem, że to sezon raczej na botwinkę, ale barszczyk idealnie komponuje się z paluchami serowymi, więc nie mogłam się powstrzymać. Zrobiłam prosty, czysty barszczyk bez suszonych grzybów. Ważne, aby Zobacz więcej
ema
ema Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kurmanuel
Sok z buraków

Sok z buraków 1828

2
sokowirówce, czosnek drobno kroje i doprawiam solą i pieprzem. Mi smakuje wyśmienicie! Jeśli chcemy przechowywać taki sok to nie dłużej niż 2 dni w lodówce! Kilka zalet buraków: Obniża zbyt wysokie Zobacz więcej
jeden duży) 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kostka bulionowa (grzybowa lub warzywna) 0,5 łyżeczki wegety 0,5 łyżeczki cukru 0,5 szklanki kwasu burakowego Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka Zobacz więcej
Co prawda w moim domu rodzinnym gotowało się barszcz czerwony z uszkami wg innego przepisu, ale od kiedy spróbowałam tego na zakwasie bardzo go polubiłam. Jest bardzo smaczny, ma ładny kolor i jest Zobacz więcej
Domowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjny Barszcz jest wprowadzeniem do wigilijnej wieczerzy. Jego wyjątkowy smak pamięta się później przez cały rok. Barszcz wigilijny Zobacz więcej
się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie Zobacz więcej