Przepis na kwas chlebowy bez cukru

Kawa z kwasem chlebowym. Pewnie czytając to myślisz, że jestem jakaś dziwna że piję takie rzeczy ;) Ale uwierz, że na upały takie jak teraz jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą żyć Zobacz więcej
Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 882

Obok oskoły oraz miodu syconego, kwas chlebowy jest jednym z najstarszychnapojów, jakie pijali Słowianie (przede wszystkim ci wschodni), nie licząc rzecz jasna wody. Najstarsze wzmianki o kwasie Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2528

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Bigosik z kaczki

Bigosik z kaczki 29

„Bigosik jest potrawką bez kapusty, z pokrajanego drobno mięsa, z sosem kwaskowatym, zwykle z dodaniem jabłek.” Tyle o zapomnianym bigosiku pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii staropolskiej z 1910 Zobacz więcej
Bardziej dietetycznych ciasteczek chyba nie można wymyślić…bez dodatku cukru i tłuszczu. jako zdrowa przekąska, zamiennik dla tradycyjnych ciastek. I ile można wymyślić wariantów ;) Kaloryczność w Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3599

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
KasiaWeganka
KasiaWeganka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kasia Weganka
domowy KWAS CHLEBOWY

domowy KWAS CHLEBOWY 449

Kwas chlebowy otrzymuje się poprzez fermentację chleba, przy udziale cukru i drożdży. Jest on polecany przy problemach z trawieniem oraz obniżoną odpornością, ale można go traktować po prostu jako Zobacz więcej
Kwas chlebowy to napój wytwarzany przez fermentację chleba razowego albo sucharów razowych. Kwas chlebowy używany był w wiekach średnich w całej Europie. W Rosji i na Ukrainie jest napojem narodowym Zobacz więcej
Danie warte każdej minuty, spędzonej w kuchni! A zapach, który wydobywał się z rondla, nieubłaganie powodował burczenie w brzuchu:) Absolutnie rewelacyjny sos na bazie kwasu chlebowego i soku Zobacz więcej
Witajcie! Dziś postanowiłam poopowiadać Wam trochę o chlebie, bo w wielu domach stanowi on podstawowy składnik śniadania czy kolacji, a wiem jak trudno dokonać dobrego wyboru w sklepach. Statystyczny Zobacz więcej
Pyszna, rosyjska zupa fot. D.Szymborska To nie żadna literówka, tak do zupy wlałam kwas chlebowy, wcześniej dodałam do niego cukru i soli. Pyszna zupa. Szybka w przygotowaniu w wersji wegetariańskiej, Zobacz więcej
W czasie procesu fermentacji pod wpływem bakterii cukry rozkładane są do kwasu mlekowego. Dzięki niskiemu pH giną bakterie gnilne nieodporne na kwasowe środowisko. Dlatego kiszenie jest dobrą metodą Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 815

Dziś głównym bohaterem posta będzie chleb. Żytni. Tak się składa, że od mniej więcej półtora roku regularnie (przynajmniej tak się staram) pisuję na tym blogu o różnych sposobach uszlachetniania Zobacz więcej
Kulinarne skarby Kaliningradu Obwód Kaliningradzki jest częścią Rosji graniczącą z Polską i Litwą oraz od zachodu z Morzem Bałtyckim. Dla Polaków podróż do Kaliningradu – stolicy obwodu Zobacz więcej
Mamy upał w połowie września. Trzeba sobie z tym jakoś poradzić. Na ratunek znów przychodzi kuchnia rosyjska. W Rosji bazą do chłodników, poza swojskim wywarem z buraków, jest kwas chlebowy. Taka jest Zobacz więcej
Kulinarnie Niebanalnie
Kulinarnie Niebanalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie Niebanalnie
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 1761

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
wisla
wisla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zapach chleba
Zdrowe razowe - tylko na zakwasie

Zdrowe razowe - tylko na zakwasie 144

Śledząc popularne publikacje dotyczące odżywiania, a w tym spożycia pieczywa, można by odnieść wrażenie, że im więcej spożyjemy w chlebie maki razowej i otrąb, tym lepiej i zdrowiej dla naszego Zobacz więcej
Jak święta to święta! Vörtbröd - to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, Zobacz więcej
Jedni go nie znają, inni nie lubią, ale wielbicieli nie brakuje i ja zdecydowanie należę do amatorów kwasu chlebowego. Doskonale smakuje, szczególnie gdy jest ciepło, a w upały jest wręcz rewelacyjny Zobacz więcej