Przepis na kwas chlebowy z kawy zbożowej

Bardzo wyraziste w smaku bułki, o głębokim słodowym smaku a żurawina dodaje im słodyczy. Idealne bułki na śniadanie czy do szkoły, pracy, do kanapek. Najpierw jednak zanim zaczniemy piec bułki należy Zobacz więcej
urszula_d73
urszula_d73 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Słodka Pasja
Piernik staropolski (przepis II)

Piernik staropolski (przepis II) 242

Ulepszony przepis na piernik staropolski, który udaje się także bez długiego czasu leżakowania. Wystarczy zarobić ciasto dobę przed pieczeniem, aby móc w niedługim czasie rozkoszować się pachnącym od Zobacz więcej
Jako że jestem wielką fanką i miłośniczką wszelkich kaw zbożowych informacja, że zostałam wytypowana do testów właśnie tej kawy bardzo mnie ucieszyła. Kawę zbożową piję od dawna i wypróbowałam już Zobacz więcej
Cztery Fajery
Cztery Fajery Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
CzteryFajery.pl
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3204

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety Zobacz więcej
monika
monika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia nasza polska
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 891

Obok oskoły oraz miodu syconego, kwas chlebowy jest jednym z najstarszychnapojów, jakie pijali Słowianie (przede wszystkim ci wschodni), nie licząc rzecz jasna wody. Najstarsze wzmianki o kwasie Zobacz więcej
mager
mager Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pieczenie chleba i inne potrawy
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 2538

No i zrobiłem! Czaiłem się do tego prawdopodobnie ponad rok. I jakoś nie mogłem się zebrać. Bo czasami po prostu mi się nie chce... Bo tak! :) Finalnie okazało się, że mój kwas bije na głowę ten ze Zobacz więcej
edzia1301
edzia1301 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
U Edytki w kuchni
BAHLSEN - krakuski zbożowe

BAHLSEN - krakuski zbożowe 142

BAHLSEN - krakuski zbożowe Skład:płatki owsiane (32%), mąka pszenna razowa (29%), cukier, tłuszcz roślinny, syrop cukru inwertowanego, mąka pszenna, zarodki pszenne, sól, substancje spulchniające: Zobacz więcej
Kawa oczyszczająca Galca i jej prozdrowotne właściwości Firma lwowska Galca wytwarza te wspaniałe kawy już od 1934 r. Dystrybutorem kawy jest polorama. A wszystkie kawy można zakupić w sklepie Zobacz więcej
Kuchnia sentymentalna
Kuchnia sentymentalna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kuchnia sentymentalna
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 3611

Kwas chlebowy Lato. Dowolne większe ukraińskie miasto. Centrum. Beczka z napisem „Kwas” i do niej kolejka spragnionych. Zwykły widok, od lat. Uwielbiam kwas. Ten ciemny, gazowany, słodki, schłodzony. Zobacz więcej
Jaki jest mój ulubiony chleb? Każdy następny, upieczony w domu:) Mąka żytnia, pszenna, orkiszowa, mamy jakieś inne mąki do pieczenia chleba? Nie! Te inne mąki to owsiana, jęczmienna, amarantusowa, Zobacz więcej
Urszula111
Urszula111 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Proste potrawy
Kawa bezkofeinowa - zbożowa

Kawa bezkofeinowa - zbożowa 77

Smak takiej kawy pamiętam z dzieciństwa...może i Wam będzie smakować? Może zamiast tradycyjnej kawy kofeinowej wypijmy dziś taką :) Składniki : kawa zbożowa sypka, np: Zobacz więcej
Dzisiaj moja propozycja na śniadanie. Zmodyfikowałam przepis z autorskiej książki Ewy Chodakowskiej na bananową owsiankę. Jest to wersja bardziej kaloryczna, ale z racji tego, że jest taka syta i Zobacz więcej
Pracownia nalewek
Pracownia nalewek Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pracownia nalewek
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 819

Dziś głównym bohaterem posta będzie chleb. Żytni. Tak się składa, że od mniej więcej półtora roku regularnie (przynajmniej tak się staram) pisuję na tym blogu o różnych sposobach uszlachetniania Zobacz więcej
Jakiś czas temu zawitały do mnie kawy zbożowe. Ja osobiście bardzo je lubię, pamiętam jak moja mama nam je robiła z mlekiem, cukrem lub miodem. Na śniadanie najczęściej lub na podwieczorek do ciasta Zobacz więcej
Na lato najlepszy jest chłodnik. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli Zobacz więcej
We wrześniu Piekarnia Amber zaproponowała chlebek, który już wielokrotnie piekłem. Piekłem z wykorzystaniem wysuszonych w piekarniku kromek pumpernikla i różnych rodzajów kawy: czarnej, czarnej Zobacz więcej
Kulinarnie Niebanalnie
Kulinarnie Niebanalnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarnie Niebanalnie
Kwas chlebowy

Kwas chlebowy 1766

KWAS CHLEBOWY – pochodzenie Kwas chlebowyznany i lubiany był już w średniowieczu w całej Europie. Od XVI wieku jest napojem narodowym w Rosji i Ukrainie, w Polsce niestety jeszcze niedoceniany, a Zobacz więcej
Wczesna wiosna to czas brzozowych żniw. Jak tylko w naszym przydomowym ogrodzie zakwitną przylaszczki, wyruszamy do "naszych brzóz" i zaczynamy zbierać sok brzozowy, czyli oskołę. Nie ma nic lepszego Zobacz więcej
Kawa z kwasem chlebowym. Pewnie czytając to myślisz, że jestem jakaś dziwna że piję takie rzeczy ;) Ale uwierz, że na upały takie jak teraz jest to doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie mogą żyć Zobacz więcej